Helander onnistuneen leirin päätteeksi kauden avaukseen Dohaan: ”Menen hakemaan kovaa tulosta”

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin kilpailukausi alkaa perjantaina Timanttiliigan Dohan kilpailulla. Helander heittää Qatarissa pariviikkoisen Turkin Belekissä aherretun harjoitusleirin päätteeksi.

– Jos heitän Dohassa MM-rajan, olen tyytyväinen. Mitä nopeammin sen heitän, sitä parempi. Menen hakemaan kovaa tulosta, Helander linjaa tavoitettaan.

Elokuussa Budapestissa kilpailtavien MM-kisojen tulosraja on 85,20, mutta Helanderin puheista kuultaa, ettei pidempi heitto Dohassa olisi yllätys, vaikka kesän paras kunto on vielä rakentumassa.

– Kunnon pitäisi olla ihan hyvä, mutta Dohan jälleen tulee pieni kilpailutauko, jonka aikana ehtii vielä rakentaa huippukuntoa ennen kuin kausi alkaa oikein toden teolla, Helander tuumi.

Dohassa kilpaillaan Qatar Sports Clubin kentällä, jossa tuulet ovat usein keihäänheitolle suotuisat. Vuosi sitten Grenadan Anderson Peters ja Tshekin Jakub Vadlejch sivalsivat siellä kaksi kärkisijaa ennätyksillään 93,07 ja 90,88. Saksan Julian Weber oli kolmas tuloksella 86,09. Samainen kolmikko on mukana myös perjantain kilpailussa.

Peters heittää Dohassa hallitsevana maailmanmestarina ja Weber Euroopan mestarina. Vadlejch oli viime kesänä Eugenen MM-kisoissa kolmas ja Münchenin EM-kisoissa toinen. Hänellä on nimissään myös kevään maailmantilaston kärkitulos 88,38.

Dohan starttilistalla on muitakin huippunimiä kuten intialainen olympiavoittaja ja MM-kakkonen Neeraj Chopra.

Eugenen MM-kisoissa Oliver Helander toi Suomelle pistesijan.

Selkä kiusasi puoli vuotta – fysiikka liki ennätyskunnossa

Helander heitti viime kesänä Turussa 89,83 ja oli Eugenen MM-kisoissa kahdeksas, mutta Kalevan kisoissa tullut selkävaiva katkaisi kilpailukaudeksi torsoksi ennen Münchenin EM-kisoja.

– Melkein puoli vuotta vammasta oli kaikennäköisiä tuntemuksia. Fuerteventurassa heittäminen oli vielä sellaista varovaista, mutta sen jälkeen se on mennyt hyvin eteenpäin ja alkanut tuntua normaalilta, Helander sanoo ja viittaa Fuerteventuralla talven harjoitusleiriin Kanariansaarilla.

– Aika pitkä aika siinä meni ennen kuin selkä kesti kovaa heittämistä, vaikkei se ollut muuta kuin, että selkä kramppasi kunnolla.

Vaivan uusiutuminen pyrittiin torppaamaan selän voimaa ja liikkuvuutta lisäämällä.

– Se on auttanut paljon, kun voimaa on tullut lisää. Se tukee selkää. Helander sanoo.

Kun selkävaivat oli taklattu Helanderilla oli vielä huhtikuussa terveysmurheita, mutta Dohaan hän matkusti fyysisesti erinomaisessa kunnossa.

– Kaikissa asioissa en ihan vielä ole ennätyslukemissa, mutta suurimmassa osassa asioita, Helander arvioi.

Pitkämäki kirittää, valmentaa ja luo luottamusta

Helanderille Dohan mittelö avaa kilpailukauden, jonka huipentuma ovat elokuiset MM-kilpailut. Harjoittelu Tero Pitkämäen johdolla on toiminut, eikä Helander ujostele julkistaa tavoitteita.

– Kyllä ysikymppisen voisi jossain vaiheessa käydä rykäisemässä. Ja jos kesä menee hyvin, eikä tule loukkaantumisia, MM-mitali on tavoitteena. Muuta tavoitetta uran tässä vaiheessa ei oikein voi olla, Helander sanoo.

Pitkämäki on ollut Helanderille valmentaja ja ajoittain myös treenikaveri.

– Kivaahan se on, kun Tero on siinä mukana treenaamassa. Hän on joissakin jutuissa minua edellä ja joissakin minä olen päässyt edelle, Helander tuumii.

Helander kiittelee, että kokeneen arvokisamenestyjän apu näkyy myös henkisellä puolella.

– Se on hieno juttu, että Tero haluaa valmentaa minua. Tuntuu, että itseluottamus on nyt paremmalla tasolla kuin, mitä se oli ennen kuin Tero tuli mukaan. Teron mukana olo antaa tietynlaisen rauhan ja tietoa tekemiseen.