Helander luotti taktiikkaansa ja kiri EM-estejuoksussa viidenneksi: ”Nyt jaksoin hyvin loppuun asti”

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemıl Helander malttoi mielensä ja jakoi voimansa oikein 19-vuotiaiden EM-kilpailujen 3000 metrin estejuoksun finaalissa. Kiihtyvävauhtisessa juoksussa Helander nousi lopulta viidenneksi ennätyksellään 9.04,01. Mestariksi Boråsissa juoksi Turkin Murat Yalçinkaya ajalla 8.58,20.

– Tosi hyvä fiilis. Tämä kertoi, että pystyn juoksemaan omassa ikäluokassani ihan kärjen tasolla, Helander sanoi.

Boråsin juoksussa mentiin hieman yli kolmen minuutin kilometrivauhtia kaksi ensimmäistä kilometriä. Helander juoksi ensin ryhmän hännillä ja alkoi nousta, kun vauhti loppua kohden kiristyi.

– Pystyin lukemaan esteitä siinä alussa paremmin siellä perällä ja tulemaan rauhassa. Huomasin alkuerässä, että esteiden lukeminen ryhmässä oli vähän rauhatonta, Helander sanoi.

Helander mukaan jaloissa oli hyvin virtaa juosta viimeinen kilometri kovaa.

– Taktiikkana oli juosta niin, että pystyn vielä lopussa menemään kovaa. Nyt alku oli sen verran rauhallinen, että pystyin hyvin napsimaan sijoituksia juoksun lopussa. Yhdeksän minuuttia ei vielä mennyt rikki, mutta tällaisessa juoksussa tuo oli hyvin, Helander arvioi aikaansa.

Helanderin aiempi ennätys oli keväällä juostu 9.08,22. EM-finaali oli hänelle kesän neljäs estejuoksukilpailu. Juoksijan mukaan se kertoi, että kunnonajoitus on onnistunut.

– Juoksu tuntui hyvältä. Se oli ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun jaksoin hyvin loppuun asti. Tähän asti viimeinen kilometri on ollut vaikea, Helander sanoi.

Vuosi sitten Helander oli 17-vuotiaiden EM-kilpailujen 2000 metrin estejuoksussa seitsemäs ja onnistui hyvin myös Nuoriso-olympialaisissa Buenos Airesissa. Helanderin, 18, kausi jatkuu Lappeenrannan Kalevan kisoissa, missä hän kilpailee estejuoksun lisäksi myös 5000 metrillä.

Kotiranta sadekisassa ennätyksen tuntumassa

Joensuun Katajan Mika Kotiranta juoksi rajun sadekuuron kiusaamassa 5000 metrin EM-finaalissa 13:nneksi ajalla 14.39,70, joka jää vain kolmisen sekuntia hänen omasta ennätyksestään.

– Ensimmäisen kerran kastuttiin jo verryttelyssä, kun tuli sadekuuro. Vaatteet olivat valmiiksi märät ennen kilpailua, Kotiranta tuumi tultuaan radalta likomärkänä.

– Ei ollut ihan paras päivä, mutta hyvää kokemusta tuli. Oli hienoa päästä juoksemaan tällainen kilpailu, arvokilpailujen ensikertalainen sanoi.

Miesten 5000 metrin voittoon juoksi espanjalainen Aaron Las Heras ennätyksellään 14.02,76.