Helander löysi ryhtiä heittoonsa, Kuusela taisteli ja Etelätalo antoi näytön kunnostaan – Yllätysmestari Kymäläinen kiitteli valmentaja-Kööpikkää

Oliver Helander löysi tavoittelemaansa ryhtiä heiton loppuun ja varmisti keihäänheiton Suomen mestaruuden 85,32 kantaneella heitolla Lahden Kalevan kisoissa. Voitto ja kelpo tulos loivat levollisen lähtökohdan MM-kilpailuihin valmistautumiselle.

– Olen sählännyt turhan paljon tällä kaudella. Onneksi nyt tuli hyvä kisa. Tuntui hyvältä saada hyvä tulos tähän, kun tämä oli viimeinen kilpailu ennen MM-kisoja, Helander sanoi.

Helander sai heittonsa kulkemaan toisella ja kolmannella kierroksella, joilla hän heitti 83,01 ja 85,32. Sen jälkeen hän lähti hakemaan pitkää heittoa, mikä ei toiminut.

– Yritin heittää sataa metriä, mutta se ei ihan onnistunut, Helander veisteli.

Oulun Pyrintöä edustava Helander oli heittoihinsa kaiken kaikkiaan tyytyväinen.

– Suurin piirtein kyllä. Tuki olisi voinut olla vielä vähän parempi.

Budapestin MM-kilpailuihin Helander valmistautuu terävällä treenijaksolla, jolle hän lähtee kaikin puolin kunnossa.

– Kroppa tuntuu ihan hyvältä. Terveystilanne on oikein hyvä, Helander sanoi.

Kuusela: ”Piti alkaa ärsyttää tarpeeksi”

MM-paikkaansa varmisteli myös Vimpelin Vedon Toni Kuusela, joka oli toinen heitettyään 83,38. Kuuselalla on edustusoikeus MM-kilpailuihin rankingin kautta.

Helpolla Kuuselan hopea ei tullut. Kuuselalla on kipua tuottanut vaiva tukijalassa akillesjänteen tuntumassa, joten takkuisen alun jälkeen hopeaheitto tuli hammasta purren.

– Piti alkaa ärsyttää tarpeeksi, että kipu siitä hävisi, Kuusela sanoi ja totesi, että vaiva on helposti ja nopeasti hoidettavissa.

Kuuselan mukaan kipujen kanssa taisteltu tulos loi luottoa myös MM-kilpailuihin.

– Siinä tilanteessa, missä olin viivalla, moni ei olisi heittänyt, joten sikäli olen luottavainen, Kuusela sanoi.

– Olen parhaimmillani mitä olen koskaan ollut.

Kuusela on kuluvan kesän seitsemästä finaalistaan kuudessa heittänyt yli 80 metriä. Kauden paras tulos on 84,37.

Etelätalo: ”Siellä on metrejä varastossa”

Kantapään ja pakaran alueen vaivojen tuomalta kilpailutauolta palannut Joensuun Katajan Lassi Etelätalo oli Kalevan kisoissa neljäs tuloksella 78,96, mikä vahvisti asemaa MM-kilpailuihin, jonne Etelätalolla on edustusoikeus tulosrajan rikkoneena.

Etelätalon heitoissa näkyi, että hän heitti kilpaa ensi kertaa sitten kesäkuun alun. Etelätalo itse oli luottavainen, että edellytyksiä on heittää selvästi pidemmälle.

– Vaikea sanoa metrimäärä, mutta jos tällaiseen vähän vastaiseen pystyy hyvin lähelle kauden parastaan, siellä on metrejä varastossa, Etelätalo sanoi.

– Eikä se ennätys lopulta ole kaukana nappiheitolla. Nyt ehtii sopivasti tehdä treeniä ja sitten herkistellä ennen MM-kisoja.

Keränen astui yli 80-metrisen

Hiljattain ennätyksensä yli 82 metrin reivannut Kuopion Reippaan Taneli Juutinen heitti SM-pronssin tuloksella 78,98. HKV:n Topias Laine oli viides tuloksella 78,22 ja Limingan Niittomiesten Toni Keränen kuudes 75 metrin heitolla.

Keränen astui yli 80-metrisen. jolla hän olisi voinut ehkä taistella paikasta MM-kilpailuihin.

Kymäläinen: ”Onhan tämä sanoin kuvailematonta”

Hirsilän Pyrkivän Kaisa Kymäläinen paransi ennätystään peräti 44 senttiä lukemiin 16,94 ja nousi yllättäen naisten kuulantyönnön mestariksi toiseksi kerran urallaan. Edellinen mestaruus tuli vuonna 2017.

Lahden mestaruuden Kymäläinen voitti kahden vuoden vaikean jakson päätteeksi. Se onnistui parayleisurheilun MM-kilpailuissa kuulamitalin työntäneen Teijo Kööpikän valmennuksessa.

– Tämä on meidän yhteinen kulta, Kymäläinen kiitti valmentajaansa.

Finaalissa kilpailun neljä parasta mahtuivat 19 sentin sisään. Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali työnsi saman tuloksen Kymäläisen kanssa, mutta Kymäläisen toiseksi paras tulos oli 13  senttiä Rouvalin tulosta pidempi.

Mestaruutta puolustanut Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä oli kolmas  tuloksella 16,81 ja alle 23-vuotiaiden EM-kolmonen Emilia Kangas neljäs tuloksella 16,75.

– Onhan tämä sanoin kuvailematonta, kun tietää, mitä kaikkea tässä on taustalla ja sitten tämmöinen päivä ja vire, tekniset hyvät työnnöt ja tuollainen kilpailu, Kymäläinen totesi.

”Minulla ollut koko ajan usko siihen, että vielä pystyn ja näytän”

Kymäläinen on viime vuodet kamppaillut monien vaikeuksien kanssa.

– Viimeiset pari vuotta on ollut hankalaa ja koko viime talvi oli jatkuvaa sairastelua sairastelun perään. Taustalta löytyi rasitusastmaa ja muuta, joka selitti sairastelua osittain. On haettu lääkitystä ja kaikkea muuta kuntoon. Terveys on ollut se haaste, Kymäläinen kertoi.

– Vaikka hetkittäin on ollut vaikeaa, minulla on koko ajan ollut usko siihen, että vielä pystyn ja näytän. Suuri kiitos valmentajalle, kuinka sinnikkäästi hänen kanssaan tätä on rakennettu ja hän on uskonut minuun.

Täpärästi mestaruuden hävinnyt Rouvali on menossa rankingin kautta MM-kilpailuihin. Tappio harmitti, koska viime aikojen vire ei ole ollut aivan sellainen, kuin Rouvali olisi toivonut.

– Tuntuu, että olen tehnyt asioita puolitehoilla. En ole saanut tekemiseen sellaista terävyyttä. Siihen nähden tulos oli ihan hyvä, Rouvali sanoi.

Vanha mestari heitti kauden kärkituloksen

Frantz Kruger voitti miesten kiekonheiton mestaruuden. Voittotulos 58,64 on kauden kotimainen kärkitulos ja Krugerin kaikki viisi mitattua heittoa olisivat oikeuttaneet mestaruuteen.

Vasa Iddrottssällskapia edustavalla Krugerilla ovat hallussaan sekä Suomen ennätys että Afrikan ennätys. Hän pitää hallussaan myös oman ikäluokkansa maailman tämän kauden kärkitulosta.

Pudasjärven Urheilijoiden Antti Pränni oli toinen tuloksella 55,16 ja Ilmajoen Kisailijoiden Rami Kankaanpää kolmas tuloksella 54,58. He molemmat ovat yli neljännesvuosisadan Krugeria nuorempia.

Vielä nuorempi lahjakkuus on neljänneksi sijoittunut Piikkiön Kehityksen Juho Suominen, joka finaalissa ylitti kolmesti aiemman ennätyksensä. 19-vuotias Suominen sijoittui neljänneksi tuloksella 51,67.