Helander kolmas ja Murto neljäs Eugenessa – Helander: ”Kolmannella heitolla olisi voinut voittaa” – Murto: ”Vähän oli epätasaisuutta tekemisessä”

Oliver Helander heitti miesten keihäskilpailussa kolmanneksi ja Wilma Murto hyppäsi naisten seiväskilpailussa neljänneksi Timanttiliigan finaalissa Eugenessa, Yhdysvalloissa. Helanderin pisin heitto oli kolmannen kierroksen 83,74. Murto ylitti korkeuden 471.

Keihäskilpailun taso ei Eugenessa noussut järin korkeaksi. Voittajaksi sivalsi tshekki Jakub Vadlejch tuloksella 84,24. Hallitseva maailmanmestari Intian Neeraj Chopra oli toinen tuloksella 83,80. Helander tulossarja oli 78,66, 83,67, 83,74, x, x ja 80,98.

– Luulin, että olisin tyytyväinen, jos heitän yli 83 metriä ja olen kolmas Timanttiliigan finaalissa, mutta nyt jäi turhan lähelle tuo voitto, Helander harmitteli.

– Tuo kolmas ja pisin heitto lähti pikkuisen laahaamaan. Sillä heitolla olisi ollut kaikki mahdollisuudet voittaa.

Helanderin mukaan kauden päätöskilpailuun löytyi hyvä vire.

– Oma vire oli hyvä ja oli kiva heittää. Kisan aikana oli pikkuinen vastatuuli, mutta se oli odotettavissa, Helander sanoi.

Nyt Helander aikoo pitää 2-3 viikon ylimenokauden ennen kuin harjoittelu kohti EM- ja olympiakesää jatkuu.

– Tämä oli hyvä lopetus kaudelle, kun pysyin ehjänä ja pääsen aloittamaan uuden treenikauden terveenä. Sen verran kausi kuitenkin jätti hampaankoloon, että on ihan kiva päästä aloittamaan treenit aika pian, Helander sanoi.

Helanderin kesän pisimmät heitot ovat syntyneet kesäkuussa Turussa, missä hän heitti 87,32 ja Lahden Kalevan kisoissa, missä voitto heltisi 85,32 kantaneella heitolla.

Murto kokeili ennätyskorkeutta 

Murto ylitti Eugenessa aloituskorkeutensa 456 toisella yrityksellään. Seuraava korkeus 471 meni kolmannella, jonka jälkeen rima nousi lukemiin 481. Murto pudotti siitä kerran ja siirsi kaksi yritystä Suomen ennätyskorkeuteen 486, joka ei vielä ylittynyt.

– Juoksurytmin kanssa vähän oli ongelmia. Ei saatu juoksuja tulemaan tasaisesti, välillä onnistui, välillä ei. Se oli ikävää, että 471 meni viimeisellä, koska sen jälkeen seuraavat hypyt tulivat niin nopeasti, kun kilpailijoita oli niin vähän, Murron valmentaja Jarno Koivunen summasi kilpailua.

Murto oli samaa mieltä.

– Oli aika haastavaa, kun oli vain kuusi hyppääjää. Tuntui että saa olla joka toinen minuutti hyppäämässä. Juteltiin tuossa hyppääjien kesken, että olisi voinut olla rauhallisempi tahti, Murto totesi.

– 471:n jälkeen 481:n ensimmäinen hyppy tuli tosi nopeasti ja siksi siirsin kaksi seuraavaa hyppyä 486:een. Vaihdoin siihen seipään ja todettiin, että jos saan hyvän hypyn, 486 menee.

Murron mukaan kolmas 486:n yritys jätti ihan hyvän tunteen, vaikkei ylitystä tullut.

– Vähän oli epätasaisuutta tekemisessä ja juoksemisessa, Murto tuumi.

Murron vuosi on ollut erittäin vahva. Maaliskuisen Euroopan hallimestaruuden jälkeen hän voitti maajoukkueiden EM-kilpailuissa, otti Lontoossa heinäkuun lopulla uransa ensimmäisen voiton Timanttiliigassa ja taivutti kolmanneksi Budapestin MM-kilpailuissa sivuttuaan kauden parastaan 480.

– Kauteen olen kokonaisuutena tyytyväinen. Perustaso nousi, vaikka sellainen piikki sieltä jäi puuttumaan. 480 ei ole sitä, mihin olisi ollut kapasiteettia. Mutta hyvä perustaso on se, millä mahdollistetaan, että voi kilpailla mitalisijoista, Murto totesi.

Eugenen kilpailun kärkitaistossa Slovenian Tina Šutej ja Yhdysvaltain Katie Moon ylittivät samalla kirjauksella 481, joka oli Šutejille oma ennätys. Uusinnassa Moon ylitti 486 ja voitti. Yhdysvaltain Sandi Morris oli 481:n ylityksellä kolmas.

Jackson 10,70 ja Coleman 9,83

Naisten 100 metrillä juostiin Eugenessa huippuvauhtia. Kisan kolme nopeinta kiiti 10,7-alkuisen ajan ja matkan hallitseva maailmanmestari, Yhdysvaltain Sha’Carri Richardson jätettiin neljänneksi ajalla 10,80.

Voittoon pinkoi Jamaikan Shericka Jackson ajalla 10,70. Norsunluurannikon Marie-Josée Ta Lou oli toinen sivuttuaan kauden parastaan 10,75 ja Jamaikan Elain Thompson-Herah kolmas ajalla 10,79. Juoksua siivitti 0,8 metriä sekunnissa puhaltanut myötätuuli.

Miesten 100 metriä voitti Yhdysvaltain Christian Coleman, joka sivusi kauden kärkiaikaa 9,83. Budapestin MM-kisojen 100 ja 200 metrin mestari Noah Lyles oli toinen ajalla 9,85 ja Kenian Ferdinand Omanyala kolmas samalla ajalla Lylesin kanssa.

Warholmille toinen perättäinen tappio

Miesten 400 metrin aitajuoksussa Norjan Karsten Warholm ei kyennyt vastaamaan, kun Yhdysvaltain Rai Benjamin kiri rinnalle ennen viimeistä aitaa ja sen jälkeen ohi ja voittoon kauden kärkiajalla 46,39. Warholmkin juoksi huikean ajan 46,53.

Budapestin MM-kilpailuissa Warholm aitoi mestariksi, mutta on sen jälkeen hävinnyt Zürichissä MM-kilpailujen hopeamitalisti Kyron McMasterille ja Eugenessa Benjaminille.

Ingebrigtsen rikkoi Cramin EE:n – Kipyegon huippuvauhdissa

Jakob Ingebrigtsen otti nimiinsä mailin Euroopan ennätyksen voitettuaan matkan Eugenessa huikealla ajalla 3.43,73. Matkan aiempi EE oli 3.46,32 ja britti Steve Cramin nimissä vuodelta 1985. Toiseksi Eugenessa juoksi Yared Nuguse Pohjois-Amerikan ennätyksellä 3.43,97. Britti George Mills ja Espanjan Mario García olivat kolmas ja neljäs ajoin 3.47,65 ja 3.47,69.

Faith Kipyegon karkasi naisten 1500 metrillä kahden kierroksen jälkeen muilta ja voitti huippuajalla 3.50,72. Kipyegon on matkan hallitseva maailmanmestari ja ME:n haltija. Budapestin MM-kisojen hopeamitalisti, Etiopian Diribe Welteji oli toinen ennätyksellään 3.53,93 ja skotti Laura Muir kolmas kauden parhaallaan 3.55,16.

Yavi kiiti kärkiajan naisten estejuoksussa

Bahrainia edustava Winfred Mutile Yavi piti Kenian Beatrice Chepkoechin takanaan naisten 3000 metrin estejuoksun viimeisen kierroksen kiritaistossa, aivan kuten Budapestin MM-kilpailuidenkin voittotaistossa. Yavi voitti erittäin kovavauhtisen kilpailun kauden kärkiajalla 8.50,66. Chepkoech oli toinen ajalla 8.51,67 ja Kenian Faith Cherotich kolmas ajalla 8.59,65.

Miesten korkeushypyn voitti Etelä-Korean Woo Sang-Hyeok, joka sivusi maansa ennätystä 235. Puolan Norbert Kobielski oli toinen ennätyksellään 233 ja USA:n JuVaughn Harrison kolmas samalla tuloksella 233.

Italiaa edustava kuubalaistaustainen Andy Díaz löi miesten kolmiloikassa hallitsevan maailmanmestarin. Díaz kimmahteli 17,43, kun toiseksi tullut Burkina Fason Hugues-Fabrice Zango ponnisti 17,25.

Naisten kolmiloikan venezuelalainen supertähti Yulimar Rojas voitti lajinsa kauden kärkituloksella 15,35 ja Jamaikan Shanieka Ricketts oli toinen ennätyksellään 15,03. Se oli samalla toinen kerta, kun Ricketts ponkaisi tällä kaudella yli 15 metriä.

Yhdysvaltain Chase Ealey voitti naisten kuulantyönnön kauden kärkituloksella 20,76. Naisten keihäänheiton voitti hallitseva maailmanmestari Japanin Haruka Kitaguchi tuloksella 63,78. Uuden-Seelannin Tori Peeters ja Australian Mackenzie Little olivat toinen ja kolmas tuloksin 61,30 ja 61,24.

LIVE-tulokset