Helander kiskaisi EM-pronssia kauden parhaallaan – Etelätalo heitti kuudenneksi ja onnitteli mitalistia – Sanoin sille: ”Jes! Suomi pelastui!”

Oliver Helander avasi Suomen joukkueen mitalitilin viime hetkillä Rooman EM-kilpailuissa  Helanderin kolmannen kierroksen 85,75 kantanut heitto riitti pronssiin ja rikkoi Pariisin olympiakisojen tulosrajan. Joukkueen kokonaissaldo EM-kilpailuista oli mitali ja 11 muuta pistesijaa.

– Vähän piti suuttua, että se keihäs lensi jonnekin. Otin sitten oman keihään ja se lensi vähän paremmin kuin muut, Helander muisteli tunnelmiaan kahden ensimmäisen kierroksen heiton jälkeen.

– Yritin saada kolmanteen vähän paremman rytmin ja tuen pitämään paremmin ja ne onnistuivat aika hyvin.

Mitä mietit kolmannen heiton jälkeen?

– Huh, Helander kuvaili helpotuksen huokausta.

Jatkoit sitten kilpailua ja jätit viidennen heiton väliin.

– Päätin, että jos kukaan ei tulee ohi viidennellä kierroksella, jätän sen väliin ja koetan parantaa viimeisellä heitolla, mutta se ei nyt ihan onnistunut.

Euroopan mestaruuden voitti uransa ensimmäisen arvokilpailuvoiton heittänyt Tshekin 33-vuotias Jakub Vadlejch, joka viimeisellä kierroksella heiti kauden parhaan tuloksensa 88,65.

Mestaruutta puolustanut Saksan Julian Weber oli toinen heitettyään avauskierroksella 85,94.

”Nyt tuntuu todella hyvältä”

Helanderille uran ensimmäinen arvokisamitali oli henkisesti iso asia. Matkan varrelle on mahtunut kamppailua olkapäävaivojen kanssa ja arvokilpailuja, joissa keihäs ei ole lentänyt aivan Helanderin toiveiden ja kykyjen mukaan.

– On se jollakin tapaa aika iso helpotus. Olen minä kuitenkin käynyt arvokisoissa aika monta kertaa ja mitali on ollut tavoite aika monessa  niistä, mutta aiemmin en ole onnistunut siinä. Nyt tuntuu todella hyvältä, kun se onnistui, Helander sanoi.

Uran mitalitilin aukeaminen helpotti Helanderin mukaan myös valmistautumista kauden päätavoitteeseen, joka on Pariisin olympiakisat elokuun alussa.

­– Kyllä se helpottaa. Olisi se ollut vaikeampaa lähteä, jos täällä olisi tullut 11:s sija, Helander viittasi sijoitukseensa kahden kierroksen jälkeen.

Kiitokset menestyksestä Helander osoitti valmentajalleen Tero Pitkämäelle.

– Onhan se ollut hienoa tehdä töitä Teron kanssa. Tuntuu, että on tullut kehitystä jokaisella osa-alueella.

Aiemmin Helanderia ovat valmentaneet myös Mikael Kullberg ja Glenn Lignell. Pitkämäen valmennuksessa Helander on ollut vuodesta 2021.

Etelätalo: ”Tyytyväinen olen tällaiseen tulokseen”

Etelätalo, 36, onnistui jälleen kerran arvokilpailuissa.

– Tämän päivän kunnon mukainen suoritus. Eilinen painoi kroppaa, Etelätalo sanoi.

– Kolmas heitto onnistui. Vauhti ei toiminut kahdella ekalla. Pikkuisen kroppa tyhjeni kolmannen jälkeen. Viimeisessä oli aineksia ja voimaa, muttei pysynyt kasassa, semmoinen riskiheitto.

Etelätalo kävi onnittelemassa Helanderia tämän kolmannen heiton jälkeen:

– Sanoin sille: ”Jes! Suomi pelastui!”, kun Oliver tiukassa paikassa onnistui.

Etelätalon valmistautuminen EM-kilpailuihin oli ongelmien sävyttämää:

– Kevät ei ollut paras mahdollinen. Tyytyväinen olen tällaiseen tulokseen.

– Pariisi on isona tavoitteena. Sinne ei tarvitse enää rankingpisteitä tämän sijoituksen jälkeen metsästää. Uskon, että parempaa on mahdollista saada, kun pari kuukautta saa harjoitella, Etelätalo viittasi olympiakisoihin.

Keränen: ”Se oli sellainen kohtuullinen perusheitto”

Toni Keränen oli keihäsfinaalissa kymmenes heitettyään kolmannellaan 80,76. Kaksi ensimmäistä jäivät tuloksiin 78,41 ja 76.69

– Jos aloitetaan positiivisella, niin viimeksi katsoin koko kisan katsomosta, nyt vain puolet. Siihenpä ne positiiviset oikeastaan jäävät. Kyllähän tuo erilainen lopputulos oli, mitä oli tavoitteena. Ei mitään erikoista. Ei mitään katastrofeja ei myöskään kovin hyvää, Keränen summasi.

Kolmannessa heitossa Keränen onnistui mielestään ok, muttei niin hyvin kuin olisi toivonut ja mitä kunto olisi edellyttänyt.

– Se oli sellainen kohtuullinen perusheitto. Tuelta ok kiinni ja ok asentoon, mutta kumpikaan ei ollut hyvä, eli semmoinen kohtuullinen, Keränen sanoi.

Kun Etelätalo sitten tuli Keräsen ohi, Keränen kävi heti kättelemässä kokenutta joukkuetoveriaan, joka jatkoi viimeisille kierroksille.

–  Olin siinä tilanteessa niin tyytyväinen kuin voi olla. Kyllä Lassi oli se mies, jonka taakse haluan jäädä ja Helander oli toinen. Niille ei harmita hävitä, Keränen totesi.

80-metrinen ei Kerästä tyydyttänyt.

– Tavoite oli heittää keihästä niin pitkälle kuin minä osaan. Nyt en siihen pystynyt. Siinä mielessä en ole tyytyväinen tuohon metrimäärään.

Keränen heitti Roomassa kauden parhaan tuloksensa karsinnassa ja kauden toiseksi parhaan tuloksensa finaalissa.

 

Suomalaisten mitalit ja pistesijat Rooman EM-kilpailuissa:

Mitalit:

Pronssi: Oliver Helander (keihäs).

Pistesijat:

4. sijat: Elina Lampela (seiväs), Silja Kosonen (moukari).

5. sijat: Aku Partanen (20 km kävely), Nathalie Blomqvist (5000 m), Ella Junnila (korkeus).

6. sijat: Lassi Etelätalo (keihäs), Reetta Hurske (100 m aj), Ilona Mononen (3 000 m ej).

7.sijat: Santeri Kuusiniemi (110 m aj).

8. sijat: Nina Chydenius (10000 m), Wilma Murto (seiväs).

Suomen ennätykset:

5 000 m: Nathalie Blomqvist 14.44,72.

3 000 m ej: Ilona Mononen 9.23,28.