Helander kiri estejuoksun EM-neloseksi ennätyksellään: ”Vähän kaivaa etten pystynyt lopussa sitä kolmatta ohittamaan”

Eemil Helanderin väkevä kiri toi 3000 metrin estejuoksun neljännen sijan ja 6,21 sekunnin ennätysparannuksen alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Helander kiri maaliin ajassa 8.39,75 ja jäi pronssimitalista 0,58 sekuntia.

– Totta kai olen tyytyväinen. Mutta kun oli EM-kilpailut ja mitali oli noin lähellä, vähän kaivaa, etten pystynyt sitä kolmatta lopussa ohittamaan, Helander kertoi.

EM-finaali oli kiihtyvävauhtinen juoksu. Hitaan ensimmäisen kilometrin jälkeen kilpailun voittaja ja tilastosuosikki Unkarin István Palkovits kiristi tahtia 1700 metrin kohdalla ja veti mukaansa kaksi muuta mitalistia Portugalin Etson Barrosin ja Andorran Nahuel Carabañan.

Alkumatkan letkan hännillä juossut Helander oli hereillä ja nousi neljänneksi, muttei aivan kerennyt mukaan kärkikolmikon mukaan.

– Siinä tuli pieni ero. Reagoin siihen, mutta ehkä vähän liian myöhään. Tosin lopussa huomasin, että olin aika väsynyt. Toisaalta tuntui, että olisi ollut vauhtia ottaa kiinni, mutta ei sitten aivan, Helander kertoi.

Helander ohitti puolimatkan viimeisenä ajassa 4.27,63, mutta kiri toisen puolikkaan upeasti 4.12,12.

Palkovitsin voittoaika oli 8.34,07.

”En osannut odottaa noin hyvää sijoitusta”

Alkuerässä Helander oli letkan hännillä alkumatkan, mutta nousi sitten kärkeen ja veti itse viimeisen tuhat metriä.

– Etukäteen mietin finaalista, että suunnilleen sama taktiikka kuin alkuerään. Mutta kun finaalissa olivat parhaat mukana, sieltä ei niin helposti päässyt ohittelemaan, Helander sanoi.

– Kun kärki irtosi pikkaisen, niillä oli niin kova veto päällä enkä päässyt ihan kantaan.

Omaan juoksuunsa Helander oli syystä tyytyväinen. Sijoitus oli yllätys siihen nähden, mitä Helander ounasteli.

– En ehkä osannut odottaa ihan noin hyvää sijoitusta, kun olen tässä sarjassa vasta ensimmäistä vuotta, Helander sanoi.

Toissavuonna alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Helander oli estejuoksussa viides. Hän voi osallistua alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin vielä uudelleen vuonna 2023.

Lapinlahdella 5000 metriä

Ari Nummelan valmentaman Helanderin kilpailukausi jatkuu Lapinlahdella 17. heinäkuuta.

– Heinäkuulle tulee varmaan jonkinlainen harjoitustauko, mutta seuraavaksi juoksen Lapinlahdella 5000 metriä.

Helander juoksi alkukesästä Jyväskylässä ennätyksensä 14.02,30 ja olisi mahtunut 5000 metrille myös EM-kilpailuihin.

– Olisin tilastoajallani joutunut B-erään 5000 metrillä lauantaina, joten tänään ei varmaan olisi irronnut näin hyvin, jos olisi vitosen juossut, Helander sanoi.

Helander on ainoa suomalainen tällä vuosituhannella, joka on 20-vuotiaana juossut alle 8.40:n. Viimeksi siihen samanikäisenä pystyi Tuomo Lehtinen vuonna 1998.