Helander keihäänheiton suosikki – Emmi Valtonen voitti seitsenottelun – Tarmo Savola johtaa kymmenottelua – Moukarinaisten hermo piti karsinnassa – Lipsanen lyhyellä vauhdilla finaaliin

Kalevan kisojen miesten keihäänheiton voittaja on vuodesta 2018 lähtien ollut Oliver Helander tai Lassi Etelätalo. Lauantaisen karsintakilpailun parhaan tuloksen 77,68 heittänyt Helander puolustaa mestaruutta ja on sunnuntain finaalin suvereeni suosikki.

Muista sijoitusta voi tulla tasainen taistelu, varsinkin jos tuuli on vähänkin niin ärhäkkä ja pyörivä kuin karsinnassa lauantaina.

Karsinnassa toiseksi heitti Kuopion Reippaan Taneli Juutinen kauden parhaallaan 77,26. Helsingin Kisa-Veikkojen Topias Laine oli kolmas tuloksella 76,09.

Rooman EM-kilpailujen finalistit Limingan Niittomiesten Toni Keränen ja Etelätalo olivat seitsemäs ja yhdeksäs tuloksin 75,53 ja 74,39. Jalkavaivan kanssa kamppaillut Toni Kuusela ei Vaasassa kilpaile, mutta Keräsen mukaan se ei ollut sinetti hänen olympiapaikalleen.

– Hyvältä se näyttää, mutta en sulje pois lottovoiton mahdollisuutta, eli että joku heittää rajan täällä, Keränen sanoi.

Keränen viittasi siihen, että joku rikkoisi olympiakisojen tulosrajan 85,50 Kalevan kisojen finaalissa. Helander on jo valittu Suomen joukkueeseen ja tämän hetken olympiarankingin mukaan valintakelpoisia mieskeihäänheittäjiä Pariisin olympialaisiin ovat vain Keränen ja Etelätalo.

Kuka rajan voisi Vaasassa rikkoa?

– Nämä nykyiset 80 metrin miehet, ketä tässä nyt on. Tässä on mahdollisesti niin hyvä keli tulossa, Keränen tuumi.

Lauantaisen karsintakilpailun kärkikolmikon ja Keräsen väliin kiilasivat viidenneksi sijoittunut Vasa IS:n Jarmo Marttila, joka heitti 76,09. Tällä kaudella 80,87 heittänyt Hartolan Voiman Eemil Porvari,  joka sivalsi 75,77 sekä ennätyksensä 75,75 heittänyt Lempäälän Kisan Tuomas Närhi, joka oli viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa seitsemäs.

Etelätalo lähtee sunnuntain finaaliin taistelemaan mitalista.

– Viime vuonna jäin kaksi senttiä mitalista. En halua  jäädä ulos mitaleilta toista vuotta putkeen. Se on tavoite, Etelätalo sanoi.

Toisen polven moniottelija Emmi Valtonen voitti Kalevan kisojen seitsenottelun

Turun Urheiluliiton Emmi Valtonen voitti Vaasan Kalevan kisojen seitsenottelussa uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden pistein 5426.

Haasteellisissa olosuhteissa perjantain helteessä ja lauantain puuskatuulessa Valtonen paransi ennätystään 126 pistettä. Edellinen ennätys syntyi vain kaksi viikkoa sitten, kun Valtonen sijoittui Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Islannissa viidenneksi.

Valtosella oli kuuden lajin jälkeen 197 pisteen etumatka Esbo IF:n Jessica Rauteliniin, joka niin ikään tavoitteli uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta ja tiedettiin vahvaksi 800 metrin juoksijaksi. Rautelin voittikin päätöslajin 800 metriä ajalla 2.16,38, mutta hävisi silti Valtoselle 96 pistettä.

Valtonen hyppäsi lauantaina pituutta 548, heitti keihästä 37,61 ja juoksi 800 metriä 2.23,81.

Mestaruutta puolustanut Savonlinnan Riennon Neea Käyhkö otteli kolmanneksi pistein 5208.  Hän voitti lauantaina vaikeissa olosuhteissa pituushypyn tuloksella 550 ja juoksi 800 metrillä ennätyksensä 2.21,66.

Mitalikamppailussa oli pitkään myös Oulun Pyrinnön yllättäjä Eveliina Lehtola, joka kuitenkin epäonnistui kuudennessa lajissa keihäänheitossa. Lehtola oli lopulta neljäs pistein 4870.

Viidenneksi otteli Sauvon Urheilijoiden 19-vuotias Saima Kossa uudella ennätyksellään 4822. Ennätystään paransi vaikeissa olosuhteissa myös 11:nneksi otellut Tampereen Pyrinnön Ronja Koivisto pisteisiin 4492.

Tarmo Savola johtaa kymmenottelua

Kalevan kisojen kymmenottelu alkoi Vaasassa Kaarlen kentällä lauantaina aamukymmeneltä ja jatkuu sunnuntai-iltaan. Ensimmäisen päivän jälkeen johdossa on mestaruuden puolustaja, järjestävän seuran Vasa Idrottssällskapin Tarmo Savola erinomaisin pistein 4121.

Ennätysvauhdissaan olevalla Savolalla on 253 pisteen etumatka avauspäivän yllättäjään Oulun Pyrinnön Joni Heikkiseen. Kolmantena ottelee Tampereen Pyrinnön Aleksi Savolainen 168 pisteen päässä Heikkisestä.

Avauslaji 100 metriä juostiin vastatuuleen. Nopein oli Savola ajalla 11,06. Heikkinen juoksi myös kelpo ajan 11,25 ja Savolainenkin 11,32. Muiden kilpailijoiden ajat painuivat jo 11½ sekunnin tuntumaan tai sen yli.

Jere Liskojärvi, Aleksi Savolainen, Joni Heikkinen ja Olavi Halonen
Kymmenottelun 100 metriä: vas. Leo Rautiainen, Aleksi Savolainen, Joni Heikkinen ja Ville Kattelus.

Pituushyppy suoritettiin voimakkaasti pyörivään tuuleen. Tästä huolimatta kaksi parasta onnistuivat, sillä Savola hyppäsi 737 ja Heikkinen ennätyksensä 710. Savolaisen pisin hyppy 653 osui 4,4 metriä sekunnissa hönkineeseen vastatuuleen, mutta yliastutuksi painunut kolmas hyppy myötätuuleen 3,1 metriä sekunnissa.

Kuulaa Heikkinen ja Savola työnsivät yli 14 metriä 14,24 ja 14,04. Savola paransi ennätystään roimasti 67 senttiä. Savolainen oli kolmas työnnettyään 13,45. Yli 13 metriin pukkasivat myös Ylihärmän Junkkareiden Ville Kattelus, Kenttäurheilijat-58:n Leo Rautiainen ja vanha mestari Juuso Hassi Oriveden Ponnistuksesta.

Savola voitti avauspäivän viidestä lajista neljä. Korkeushypyssä hänen voittotuloksensa oli 196. Heikkinen ja Savolainen ylittivät korkeuden 193. Heikkinen sivusi ennätystään.

400 metriä Savola juoksi puuskatuuleen erittäin voimakkaasti 48,75. Seuraaviksi nopeimpien Savolaisen ja Heikkisen ajat olivat 50,97 ja 51,64. Savolan aika olisi samana iltana juostussa 400 metrin finaalissakin oikeuttanut kuudenteen tilaan.

Kosonen varmasti ensimmäisellä finaaliin – Tervokin onnistui kolmannellaan

Turun Urheiluliiton Silja Kososen käsistä leka lensi jo naisten moukarinheiton karsinnan ensimmäisellä kierroksella erinomaiseen tulokseen 69,67. Karhulan Katajaisten Krista Tervo kokosi itsensä kahden epäonnistuneen heiton jälkeen ja ylitti karsintarajan kolmannella 63,88 metrin heitollaan.

Kosonen jatkoi hymyissä suin valmistautumaan finaaliin.

– Se oli sellainen tosi kiva, rento heitto. En mitään muuta yrittänyt kuin karsintarajaa. Tekniikka on nyt kivaa, varmaa ja helppoa, Kosonen kertaili.

Kalevan kisat on Kososelle viimeistäedellinen kilpailu ennen Pariisin olympialaisia.

– Varmaan moukarikarnevaali tulee tähän väliin ennen Pariisia, mutta tämä kilpailu on ihan tärkeässä roolissa. Haluaisin täälläkin onnistua, sunnuntaina uransa neljättä Kalevan kisojen voittoa tavoitteleva Kosonen sanoo.

Kososen lisäksi 63 metrin karsintarajan ylittivät ensi heitollaan vain Kruunupyyn Åsarna Charlotta Sandkulla ja Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen tuloksin 65,39 ja 63,17.

Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen sai jengat kohdalleen toisen kierroksen heittoonsa, jonka mitta oli karsinnan toiseksi paras 68,69.

Yhdeksän naista heitti kovatasoisessa karsinnassa yli 60 metriä ja finaaliin vaaditiin tulos 59,38. Karsiutuneista kilpailijoista Helsingin IFK:n Andrea Österman kohensi ennätyksensä tasan 59 metriin.

Lipsanen loikki lyhyellä vauhdilla finaaliin

Miesten kolmiloikan karsintarajan ylitti ensimmäisellä yrityksellään neljä kilpailijaa. Kenttäurheilijat-58:n Tuomas Kaukolahti loikki 15,62, Lapin Lukon Aaro Davidila yhden sentin vähemmän, Turun Urheiluliiton Topias Koukkula 15,30 ja Vammalan seudun Voiman Aapo Karvinen 15,13.

Toisella yrityksellään karsintarajan 14,90 ylittivät muutamalla sentillä myös Janakkalan Janan Marc Alingué ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen. Viimeisenä finaaliin selviytyi 37-vuotias Lappeenrannan Urheilu-Miesten Antti Inkinen tuloksella 14,41.

Lipsanen on viime ajat kuntouttanut Rooman EM-kilpailuissa tullutta pientä takareisivammaa. Karsinnassa hän ponnisti lyhyellä vauhdilla 14,57 ja 14,93 ja eteni finaaliin, jossa pitäisi pystyä venyttämään kunnon tulos, jotta toive olympiakisapaikasta vankistuisi.

Lipsanen on tällä haavaa olympiarankingissa 33:s. Olympiakisojen kolmiloikkaan pääsee 32 urheilijaa.

– Jalassa oli pientä repeämää ja siksi valmistautuminen Kalevan kisoihin ei ollut ihan normaali. Karsinta oli tarkoitus selvittää niin helpolla kuin mahdollista, Lipsanen kertaili.

– Finaalissa laitan lisää tehoja koneeseen ja hyppään vähän pidemmällä vauhdilla. En varmaan kuitenkaan ihan täydellä vauhdilla, Lipsanen sanoi.

Mäkelä naisten kolmiloikkakarsinnan ykkönen

Orimattilan Jymyn Kristiina Mäkelä ponnisti naisten kolmiloikan karsintakilpailun parhaan tuloksen 13,40. Sunnuntain finaali on Mäkelän uran viimeinen Kalevan kisoissa ja hyvällä onnistumisella se voi tuoda paikan Pariisin olympialaisiin. Mäkelä on tällä haavaa olympiarankingin 35:s. Olympiakisoihin pääsee 32 kolmiloikkaajaa.

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä ja Vaasan Vasaman Emma Pullola olivat karsinnan toiseksi ja kolmanneksi parhaat tuloksin 13,19 ja 13,02. Kolmiloikan mestaruutta puolustava Imatran Urheilijoiden Senni Salminen loikki ensimmäisellään 12,70 ja siirtyi valmistautumaan finaaliin. Salminen on kiinni Pariisin olympiapaikassa, sillä hän on olympiarankingin 26:s.

Karsintarajan ylittivät myös Esbo IF:n Kira Kytölä ja Tervolan Terävän Saana Peura tuloksin 12,56 ja 12,53. Hyvätasoisesta karsinnasta finaaliin vaadittiin tulos 12,18.

Sipponen kiekkokarsinnan selvästi paras

Naisten kiekonheiton karsinnan selvästi parhaan tuloksen 54,93 heitti viisi viimeisintä tämän lajin Suomen mestaruutta voittanut Salla Sipponen. Toiseksi parhaiten 52,46 heitti Joensuun Katajan Katri Hirvonen, joka paransi kauden kärkitulostaan 3,30 metriä.

Kaksi vuonna 1980 syntynyttä kunnianarvoisaa ladya selviytyi finaaliin. Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Pauliina Aalto rikkoi karsintarajan avausheitollaan 50,56 ja Tampereen Pyrinnön Tanja Komulainen paransi kauden kärkitulostaan valtavasti 5,44 metriä tulokseen 48,93.

49 metrin karsintarajan ylittäjiä oli viisi. Edellämainittujen lisäksi siihen ylsivät Janakkalan Janan Sanni Kuparinen ja Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti tuloksin 50,38 ja 49,84. Finaaliin pääsi viimeisenä 17-vuotias toisen polven kiekonheittäjä Iida Muukka Vantaan Salamista tuloksella 45,00.

Alasaari joutui hyppäämään yksinään

Miesten seiväshypyn karsinnassa vain kahdeksan kilpailijaa ylitti korkeuden 480. Heidän ei tarvinnut enää jatkaa kilpailuaan, mutta tämän korkeuden väliin jättänyt Laihian Lujan Juho Alasaari joutui yksin hyppäämään korkeudesta 492, minkä hän ylittikin jo ensi yrityksellään.

480 ylittäneiden ohella finaaliin selviytyi 465 ilman pudotuksia ylittänyt Raahen Vesan Juuso Tornberg. Samalla tuloksella finaalista karsiutui enemmin pudotuksin 17-vuotias Lempäälän Kisan Aapo Närhi, joka hyppäsi uuden ennätyksensä 465. Närhi on tänä vuonna parantanut ennätystään jo 45 senttiä.

Urho Kujanpää meni yhdellä hypyllä finaaliin.

Yhdeksän naista ylitti karsinnassa 173

Naisten korkeushypyn karsinnassa yhdeksän kilpailijaa ylitti korkeuden 173. Kokeneiden ennakkosuosikkien ohella heidän joukossaan olivat Gamlakarleby IF:n 17-vuotias Vilma Knutar ja Tampereen Pyrinnön vasta 15-vuotias Ella Mikkola.

Kymmenentenä kilpailijana finaaliin ylsi korkeuden 170 pudotuksitta ylittänyt Vehmaisten Urheilijoiden Aino Aalto. Useammin pudotuksin finaalista karsiutui samalla tuloksella Helsingin IFK:n 36-vuotias Miia Lindholm.

Heidi Salminen aitoi alkuerien parhaan ajan

Naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerissä ei parhaimmiston tarvinnut vielä ottaa kaikkeaan irti. Nopeimman ajan 58,51 juoksi kolme vuotta sitten Nairobissa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heidi Salminen.

Tuoreet EM-edustajat Hilla Uusimäki Kenttäurheilijat-58:sta ja Kristiina Halonen Lappeenrannan Urheilu-Miehistä voittivat muut erät ajoin 58,75 ja 60,22. Alle minuuttiin juoksivat lisäksi eriensä toiseksi sijoittuneet Kuivasjärven Auran Essi Niskala ja Raision Kuulan Aada Aho.

Aikavertailusta finaaliin vaadittiin 60,93. Karsiutuneista urheilijoista parhaan ajan juoksi Kuivasjärven Auran 16-vuotias Emma Juntunen. Karsiutuneista urheilijoista uuteen ennätykseensä pystyi Espoon Tapioiden niin ikään 16-vuotias Matilda Lahti.

Liedon Parman kaksikko aitoi miesten alkuerien nopeimmin

Miesten 400 metrin aitajuoksun alkuerien kaksi nopeinta aikaa juoksivat kolmannessa erässä Liedon Parman kaksikko Tuomas Lehtonen ja Kalle Kompuinen tuloksin 52,48 ja 52,58.

Tampereen Pyrinnön kaksikko Antti Sainio ja Jere Haapalainen voittivat kaksi muuta erää helposti ajoin 52,97 ja 54,27. Aikavertailusta viimeisenä finaaliin selviytyi kolmas Liedon Parman aituri Samuli Raikunen ajalla 54,65.

Ville Lampinen voitti 800 metrin nopeimman alkuerän

Miesten 800 metrin alkuerien nopeimman ajan 1.52,78 juoksi Kenttäurheilijat-58:n Ville Lampinen. Aivan hänen rinnallaan maalilinjan ylittivät Helsingin Kisa-Veikkojen Oliver Asikainen ja IF Vörå-Oravais-Maxmon Leonard Markén.

Nopeimman erän vetotyöt teki Oriveden Ponnistuksen Lauri Hassi, mistä palkinnoksi hän ensi kerran aikavertailun kautta selviytyi 800 metrin finaaliin – jo 33 vuoden iässä.

Kaksi muuta hitaampaa erää voittivat Lempäälän Kisan Aleksi Kivelä ja Mikkelin Kilpa-Veikkojen Veikko Korpikallio ajoin 1.57,80 ja 1.53,62. Näistä eristä selviytyivät kaikkeaan yrittämättä jatkoon lisäksi Helsingin Kisa-Veikkojen Benjamin Lee ja mestaruutta puolustava Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne.

Sara Lappalainen hakee kymmenettä peräkkäistä mestaruuttaan

Yhdeksän peräkkäistä naisten 800 metrin Suomen mestaruutta voittanut Porvoon Akilleksen Sara Lappalainen johti omaa alkueräänsä lähdöstä maaliin, juoksi alkuerien parhaan ajan 2.08,12 ja veti kolme muutakin kilpailijaa samasta erästä finaaliin.

Kaksi muuta erää voittivat Lahden Ahkeran Veera Perälä ja Vammalan seudun Voiman Veera Mattila ajoin 2.09,52 ja 2.10,29. Finaaliin vaadittiin 2.10,38.

Finaaliin selviytyivät kokeneiden suosikkien ohella Lahden Ahkeran 19-vuotias Sini Rajaniemi ja Helsingin Kisa-Veikkojen 17-vuotias Elle Ceder. Parhaan ajan karsiutuneista kilpailijoista juoksi Suolahden Urhon Saija Seppä.

 

VAASA 29.6.2024 Kalevan kisat, 3. päivä

(Lämpötila 18-20°C. Pyörivä puuskatuuli.)

Loppukilpailut:

Miehet,

400 m: 1) Juho Venäläinen ImatrU 47,24 (kkk), 2) Valtteri Keskinen JKU 47,99, 3) Benjamin Stendahl BorgåAk 48,00, 4) Simeon Vorselman HKV 48,04, 5) Jaakko Linnus TP 48,16, 6) Jere Haapalainen TP 48,82, 7) Elias Jrad HKV 48,83, 8) Mikael Granqvist SibVa 48,94.

3000 m ej: 1) Topi Raitanen HKV 8.46,63, 2) Eero Heinonen TuUL 9.01,68, 3) Samuel Auvinen JoKa 9.12,17, 4) Walte Hautala LA 9.18,57, 5) Jussi Eskola JKU 9.21,58, 6) Oscar Nyholm BorgåAk 9.23,95, 7) Lauri Nokkala LUM 9.27,27, 8) Mikko Hirvonen JoKa 9.29,58, 9) Kasper Biskop GamlakarlIF 9.37,50, 10) Samuli Kero VammSV 9.42,92, 11) Otto Ruuskanen LUM 9.54,43, 12) Anssi Mustonen KoivistKip 10.03,40, 13) Elias Marjamäki TP 10.04,50.

110 m aj (0,7 m/s): 1) Santeri Kuusiniemi JKU 13,66, 2) Elmo Lakka JKU 13,73, 3) Konsta Kankainen TP 14,12, 4) Arttu Saari KUYU 14,36, 5) Adrian Björkgren JakobstDr 14,70, 6) Pyry Santahuhta KankaanpSL 15,17, 7) Eero Ilomäki HIFK 15,91, Valtteri Kalliokulju LiePa keskeytti, Viktor Kantele BorgåAk ei osallistunut finaaliin.

Korkeus: 1) Daniel Kosonen TP 218 (kkk), 2) Arttu Mattila ÄänekU 210, 3) Tomas Järvinen LA 210, 4) Julius Kuusela LUU 205, 5) Johan Grönroos SjuIF 205, 6-7) Matias Mustonen LempKi & Anton Grönroos SjuIF 200, 8) Alec Isaacs MalaxIF 195, 9) Richard Östman IFVOM 190, 10) Teemu Koskela KuivasjAu 190, Lauri Sinkkonen JKU & Teemu Laurikainen TP ilman tulosta.

Pituus: 1) Kristian Pulli OP 800 (5,1 m/s), myös 760, 2) Kalle Salminen JoKa 788 (3,5 m/s), myös 748, 3) Otto Pulkkinen ImatrU 784 (3,4 m/s), myös 768, 4) Heikki Vuorinen ÄänekU 725, 5) Kristian Peltola JKU 721 (2,8 m/s), myös 713, 6) Arttu Tauriainen PernU 700, 7) Julius Toivola JKU 694, 8) Joona Luotonen SibVa 694 (2,3 m/s), myös 681, 9) Eetu Jokela AlavVi 623 (2,3 m/s), Jonatan Kinnunen TuUL ilman tulosta.

Moukari: 1) Tuomas Seppänen NoormNo 73,23, 2) Aaron Kangas KankaanpSL 72,40, 3) Max Lampinen KU-58 71,53, 4) Marco Kammer HIFK 70,58, 5) Roope Auvinen EsboIF 70,35, 6) Henri Liipola TammRy 69,35, 7) Arttu Härkönen SavRi 66,22, 8) Oskari Lahtinen NoormNo 65,60, 9) Elmeri Eskola SäkylU 61,91, 10) Markus Kokkonen JoKa 61,62.

10-ottelu, tilanne 1. päivän jälkeen (100 m, pituus, kuula, korkeus, 400 m): 1) Tarmo Savola VasaIS 4121 (11,06, 737, 14,04, 196, 48,75), 2) Joni Heikkinen OP 3868 (11,25, 710, 14,24, 193, 51,64), 3) Aleksi Savolainen TP 3700 (11,32, 653/-4,4, 13,45, 193, 50,97), 4) Ville Kattelus YlihJu 3481 (11,53, 637, 13,14, 187, 52,47), 5) Juuso Toivonen ÄhtärU 3455 (11,47, 656/2,5, 11,02, 187, 51,40), 6) Leo Rautiainen 3360 KU-58 (11,79, 634, 13,30, 181, 52,94), 7) Olavi Halonen HyvinkSU 3182 (11,82, 607, 12,28, 175, 52,93), 8) Juuso Hassi OrivPo 3170 (11,75, 590, 13,02, 178, 54,32), 9) Juuso Erkkilä LohtVe 3102 (11,73, 633, 10,41, 181, 55,17), 10) Toma Lahtinen HIFK 2964 (11,88, 587, 12,40, 163, 54,69), 11) Jere Liskojärvi HeTa 1822 (12,11, ilman tulosta, ilman tulosta, 172, 54,17). – Keskeyttivät: Ville Toivonen ÄhtärU (11,51, 676, 12,46, 172) & Miro Tanninen JoKa (11,98, 616, 11,90, 178) & Jaakko Lintula EspTa (11,67, 552, 11,40) & Otto Ylöstalo SibVa (12,01).

Naiset,

400 m: 1) Mette Baas JoKa 53,22, 2) Milja Thureson LA 53,91, 3) Eveliina Määttänen EspTa 55,04, 4) Nea Mattila HIFK 55,57, 5) Emmi Savenius VehmaistU 56,56, 6) Ronja Koskela KuivasjAu 56,80, 7) Aino Venäläinen ImatrU 57,11, 8) Kira Kruuti HKV 58,17.

3000 m ej: 1) Ilona Mononen LA 9.50,58, 2) Janette Vänttinen HKV 10.07,15, 3) Alisa Virtanen JKU 10.13,24, 4) Katariina Kärkkäinen IisVi 10.27,29, 5) Salla Laukkanen JoKa 10.34,41, 6) Vilma Pere EuRa 10.54,89, 7) Pihla Hokkanen JKU 10.57,17, 8) Sofie Lövdahl VasaIS 11.07,35, 9) Lotta Sundqvist TuUL 11.12,31, 10) Sofia Rinne LA 11.14,51, 11) Alisa Emaldynova SalVil 11.22,46, 12) Miina Kilpeläinen VU 11.29,04, 13) Oona-Mari Hakulinen JKU 11.31,32, 14) Emma Hakala EspTa 11.39,78.

100 m aj (1,9 m/s): 1) Reetta Hurske TP 12,76 (kisaennätys), 2) Lotta Harala TP 12,81, 3) Saara Keskitalo EspTa 13,41, 4) Siiri Siirtola HKV 13,63, 5) Mila Heikkonen HIFK 13,66, 6) Essi Vehmaa LUM 14,06, Niina Karttunen SavRi & Vilma Mäki AlavuU keskeyttivät.

Seiväs: 1) Elina Lampela OP 452, 2) Saga Andersson EsboIF 445, 3) Silja Andersson EsboIF 405, 4) Tuuli Järvinen KeurKi 395, 5) Maria Kytölä NurmijYU 395, 6) Janna-Juulia Mäenpää LappajVe 375, 7-8) Tuuli Kujala SeinäjSU & Emma Rovasalo TuUL 360, 9) Elli Rantala EspTa 360, Miisa Koskiaho KarijTa & Vilma Hannula KarhKa & Aino Suorsa OrivPo ilman tulosta.

Pituus: 1) Jessica Kähärä MiKV 647 (2,2 m/s), myös 613, 2) Taika Koilahti TuWe 627, 3) Anne-Mari Lehtiö KU-58 619, 4) Nea Lento TP 615 (2,2 m/s), myös 609, 5) Ella Wallin VasaIS 599 (2,4 m/s), myös 583, 6) Saana Peura TervolTe 596 (2,3 m/s), myös 583, 7) Miina Palonen ViitasVi 594 (5,0 m/s), 8) Minja Kurtti OP 571, 9) Kira Kytölä EsboIF 566, 10) Katja Kangas PohjanKo 546 (2,6 m/s).

Keihäs: 1) Anni-Linnea Alanen OP 58,66, 2) Elina Kinnunen TuUL 54,79, 3) Jatta-Mari Jääskeläinen TuUL 54,75, 4) Rebecca Nelimarkka NakkVire 52,93, 5) Sanne Erkkola TuUL 52,57, 6) Emilia Karell SjuIF 52,35, 7) Cecilia Österberg Korsh5 50,85, 8) Vivian Suominen HIFK 50,78, 9) Minna Hollanti GamlakarlIF 47,40, 10) Malin Karell SjuIF 45,48.

7-ottelu (100 m aj, korkeus, kuula, 200 m, pituus, keihäs, 800 m): 1) Emmi Valtonen TuUL 5426 (13,77/3,1, 164, 11,82, 24,91/-1,5, 548, 37,61, 2.23,81), 2) Jessica Rautelin EsboIF 5330 (14,31/3,1, 161, 12,36, 25,86, 549, 35,64, 2.16,38), 3) Neea Käyhkö SavRi 5208 (15,15/3,1, 176, 11,20, 26,71, 550/2,8, 37,16, 2.21,66), 4) Eveliina Lehtola OP 4870 (14,29/3,1, 161, 11,43, 25,83, 546/4,5, 24,94, 2.30,96), 5) Saima Kossa SauvU 4823 (14,77, 161, 11,36, 26,70, 543, 35,56, 2.38,82), 6) Janette Hanski KarhU 4814 (14,68/3,1, 149, 12,37, 26,93, 501, 32,26, 2.19,18), 7) Laura Lepistö PoYU 4770 (15,49, 152, 12,02, 26,64, 527, 40,56, 2.34,96), 8) Minttu Mattinen LUM 4752 (15,20, 164, 11,38, 26,83, 519, 31,83, 2.30,65), 9) Ida Ounaslehto EsboIF 4742 (14,26/3,1, 149, 11,61, 26,36, 531, 35,87, 2.41,48), 10) Eucabeth Kivikangas JKU 4527 (15,40, 149, 11,88, 26,58, 475, 33,12, 2.29,51), 11) Ronja Koivisto TP 4492 (16,56, 149, 11,26, 27,29, 485, 40,65, 2.26,63), 12) Elizabeth Fogde MalaxIF 4148 (17,87, 167, 9,20, 26,64, 528, 30,04, 2.47,00). – Keskeyttivät: Vilma Väliharju TP (14,00/3,1, 158, 10,27, 26,48, 513) & Iida Kujanpää TP (14,44/3,1, 143, 11,11, 27,14, ilman tulosta) & Saimi Lupala IFRaseb (15,48, 158, 10,70, 26,11) & Emmi Hietanen HämTa (16,61, 152, 10,91).

Alkukilpailut:

Miehet,

800 m, alkuerät:

 1. alkuerä: 1) Aleksi Kivelä LempKi 1.57,80, 2) Benjamin Lee HKV 1.58,05, 3) Joona Heiskanen KU-58 1.58,59, 4) Atte Nevala KU-58 1.58,63, 5) Lassi Kuva LA 1.58,74, 6) Joonatan Venäläinen ImatrU 1.59,88, 7) Sisu Moilanen TuUL 2.00,22, 8) Eelis Uitto VU 2.02,80.
 2. alkuerä: 1) Veikko Korpikallio MiKV 1.53,62, 2) Joonas Rinne SaarijPu 1.53,66, 3) Junnu Korvenpää KU-58 1.53,83, 4) Julius Mäkinen TP 1.54,12, 5) Mikko Rahkola PudasjU 1.54,42, 6) Alex Rauhala VasaIS 1.54,60, 7) Markus Teijula TuUL 1.55,74, 8) Justus Korvenpää KU-58 1.55,84.
 3. alkuerä: 1) Ville Lampinen KU-58 1.52,77, 2) Oliver Asikainen HKV 1.52,82, 3) Leonard Markén IFVOM 1.52,87, 4) Lauri Hassi OrivPo 1.53,69, 5) Rasmus Laapas LA 1.54,35, 6) Lauri Mononen SavRi 1.55,97, 7) Elmo Ylä-Kotola KarhKa 1.56,89, 8) Konsta Uuttera TP 2.00,52.

110 m aj, alkuerät:

 1. alkuerä (-1,9 m/s): 1) Santeri Kuusiniemi JKU 14,33, 2) Arttu Saari KUYU 14,78, 3) Pyry Santahuhta KankaanpSL 14,83, 4) Adrian Björkgren JakobstDr 14,98, Aapo Nikkola HKV keskeytti.
 2. alkuerä (2,7 m/s): 1) Elmo Lakka JKU 13,83, 2) Konsta Kankainen TP 14,52, 3) Valtteri Kalliokulju LiePa 14,61, 4) Viktor Kantele BorgåAk 14,90, 5) Eero Ilomäki HIFK 15,30.

400 m aj, alkuerät:

 1. alkuerä: 1) Jere Haapalainen TP 54,27, 2) Jaakko Linnus TP 54,63, 3) Samuli Raikunen LiePa 54,65, 4) Lauri Takala SeinäjSU 55,10, 5) Tomas Jatsko TapanilErä 56,36, 6) Aleksi Heimonen TU-38 57,16, 7) Santeri Tanner LUU 60,69.
 2. alkuerä: 1) Antti Sainio TP 52,97, 2) Joni Vainio-Kaila LaitJy 53,88, 3) Sakari Vallius JoKa 55,07, 4) Oliver Enqvist SibVa 56,15, 5) Markus Hurri LiePa 56,21, 6) Iiro Surkka JKU 57,42, 7) Eeli Mäkelä VantSa 59,48.
 3. alkuerä: 1) Tuomas Lehtonen LiePa 52,48, 2) Kalle Kompuinen LiePa 52,58, 3) Anton Tallbacka HIFK 52,94, 4) Antti Pihlavisto HKV 55,65, 5) Kalle Raitala TP 56,06, 6) Samu Laakso TapanilErä 56,22, 7) Santtu Räsänen JoKa 57,51.

Seiväs, karsinta: 1) Juho Alasaari LaihLu 492, 2-7) Urho Kujanpää TP & Tommi Holttinen TuUL & Einari Välimäki NoormNo & Jesse Salmi VasaIS & Albin Lundberg VasaIS & Joonatan Kemppainen PihtipTu 480, 8) Oskari Henttinen TuUL 480, 9) Topias Mustonen JoKa 480, 10) Juuso Tornberg RaahVe 465, 11) Arttu Haaksluoto RiihimKi 465, 12) Aapo Närhi LempKi 465, 13-14) Vilho Haaksluoto RiihimKi & Mikael Westö VasaIS 450, Iiro Suutarinen ÄhtärU ilman tulosta.

3-loikka, karsinta: 1) Tuomas Kaukolahti KU-58 15,62, 2) Aaro Davidila LapLu 15,61, 3) Topias Koukkula TuUL 15,30, 4) Aapo Karvinen VammSV 15,13, 5) Marc Alingué JanJa 14,96, 6) Simo Lipsanen LUM 14,93, 7) Oliver Kärki VaasVa 14,75, 8) Veikko Nugraha EspTa 14,69 (3,2 m/s), 9) Niklas Piirainen LempKi 14,52, 10) Antti Inkinen LUM 14,41, 11) Jimi Huuho PyhäselU 13,99, 12) Niko Simola VammSV 13,96, 13) Johannes Jokela KristiinU 13,92, 14) Eelis Snåre LA 13,85, Juho Nieminen JKU &Santeri Haapamäki TP ilman tulosta.

Keihäs, karsinta: 1) Oliver Helander OP 77,68, 2) Taneli Juutinen KuopRe 77,26, 3) Topias Laine HKV 76,09, 4) Jarmo Marttila VasaIS 76,09, 5) Eemil Porvari HartVo 75,77, 6) Tuomas Närhi LempKi 75,75, 7) Toni Keränen LimingNM 75,53, 8) Aleksi Yli-Mannila AlajAn 75,33, 9) Lassi Etelätalo JoKa 74,39, 10) Teemu Narvi KankaanpSL 73,16, 11) Aku Parviainen TuupovU 71,55, 12) Hermanni Suutala LapuanVi 71,01, 13) Juho Touru LoimLe 69,02, 14) Jaakko Hauta-aho TöysVe 68,94, 15) Lassi Yli-Kotila KannUra 68,42, 16) Janne Läspä OP 67,98, 17) Tapio Kekäläinen KaavKa 67,07.

Naiset,

800 m, alkuerät:

 1. alkuerä: 1) Veera Mattila VammSV 2.10,29, 2) Elle Ceder HKV 2.10,38, 3) Kaisa Honkaharju KälvTa 2.13,81, 4) Ilona Pulkkinen TuWe 2.14,37, 5) Inka Peltola LA 2.15,49, 6) Sini-Minea Saarikoski KeravU 2.17,03.
 2. alkuerä: 1) Sara Lappalainen BorgåAk 2.08,12, 2) Sini Rajaniemi LA 2.08,81, 3) Veera Mensonen MaaningMa 2.09,23, 4) Siiri Rainio JKU 2.09,58, 5) Julia Raunio HIFK 2.13,07, 6) Winnie Markén IFVOM 2.13,78.
 3. alkuerä: 1) Veera Perälä LA 2.09,52, 2) Marika Aarnio TuWe 2.10,17, 3) Saija Seppä SuolUrho 2.11,06, 4) Heini Ikonen JKU 2.11,34, 5) Laura Laukka HIFK 2.11,91, 6) Moona Latvala HKV 2.12,30.

100 m aj, alkuerät:

 1. alkuerä (0,1 m/s): 1) Lotta Harala TP 13,10, 2) Saara Keskitalo EspTa 13,17, 3) Siiri Siirtola HKV 13,71, 4) Niina Karttunen SavRi 13,72, 5) Essi Vehmaa LUM 14,00, 6) Laura Koivukoski EurajVe 14,27, 7) Charlotte Kajander HIFK 14,43.
 2. alkuerä (-0,2 m/s): 1) Reetta Hurske TP 13,15, 2) Vilma Mäki AlavuU 13,38, 3) Mila Heikkonen HIFK 13,74, 4) Noora Juslin BorgåAk 14,22, 5) Wilma Jungar EsboIF 14,69, 6) Emilia Kiiski JoKa 14,71, 7) Sonja Stång KuivasjAu 14,93.

400 m aj, alkuerät:

 1. alkuerä: 1) Heidi Salminen JKU 58,51, 2) Aada Aho RaisKu 59,71, 3) Iida Verainen NouSu 60,93, 4) Martta Valtonen EspTa 63,04, 5) Aada Määttälä ToholU 63,91, 6) Rosa Kilpi KuivasjAu 63,94.
 2. alkuerä: 1) Hilla Uusimäki KU-58 58,75, 2) Essi Niskala KuivasjAu 59,60, 3) Laura Loponen LA 60,07, 4) Anni Niskala KuivasjAu 62,55, 5) Matilda Lahti EspTa 63,31, 6) Iida Kastarinen TP 63,47, 7) Katariina Leppäaho AlajAn 68,65.
 3. alkuerä: 1) Kristiina Halonen LUM 60,22, 2) Mila Heikkonen HIFK 60,57, 3) Emma Juntunen KuivasjAu 61,63, 4) Pinja Heinonen JKU 63,52, 5) Lotta Metsärinta LaitJy 63,84, 6) Ida Finell BorgåAk 64,16, 7) Nea Hassila JakobstDr 64,73.

Korkeus, karsinta: 1-4) Ella Junnila TP & Vilma Knutar GamlakarlIF & Johanna Nieminen JKU & Heta Tuuri TuUL 173, 5-7) Venla Pulkkanen JKU & Saara Hakanen HKV & Elin Pajunen VasaIS 173, 8) Sini Lällä JKU 173, 9) Ella Mikkola TP 173, 10) Aino Aalto VehmaistU 170, 11) Miia Lindholm HIFK 170, 12) Janna Siegfrids VasaIS 170, 13-14) Mia Känsäkangas GamlakarlIF & Iina Suomäki SaarijPu 165, 15) Katri Katainen KeurKi 165.

3-loikka, karsinta: 1) Kristiina Mäkelä OrimJy 13,40, 2) Jessica Kähärä MiKV 13,19, 3) Emma Pullola VaasVa 13,02, 4) Senni Salminen ImatrU 12,70, 5) Kira Kytölä EsboIF 12,56, 6) Saana Peura TervolTe 12,53, 7) Elina Kostiainen VihdVi 12,46, 8) Ilona Ruohola TuUL 12,40, 9) Siiri Nyyssönen JoKa 12,37, 10) Lotta Kirvesmies MiKV 12,18, 11) Janita Leppäranta KristiinU 12,17, 12) Helmi Laine SavRi 12,02, 13) Hanna Peltola TP 11,84, 14) Siri Savolainen TuUL 11,78, Wilhelmiina Harju JKU ilman tulosta.

Kiekko, karsinta: 1) Salla Sipponen TP 54,93, 2) Katri Hirvonen JoKa 52,46, 3) Pauliina Aalto UKK 50,56, 4) Sanni Kuparinen JanJa 50,38, 5) Helena Leveelahti VirtainU 49,84, 6) Tanja Komulainen TP 48,93, 7) Enni Aula PudasjU 48,69, 8) Roosa Naula TuUL 46,85, 9) Vilma Räsänen ViitasVi 45,61, 10) Iida Muukka VantSa 45,00, 11) Linn Sund VasaIS 44,60, 12) Martta Laine ValkeakHa 43,69, 13) Niina Kelo KUYU 43,43, 14) Piia Koski TeuvRi 43,12, 15) Taija Tirkkonen KeitKu 42,85, 16) Iiris Veijola HämTa 41,61, 17) Tiia Viitanen JoKa 41,17, 18) Nelli Talvitie TP 40,68, 19) Carmen Welling TuUL 37,96, Pamela Rantala LittTU ilman tulosta.

Moukari, karsinta: 1) Silja Kosonen TuUL 69,67, 2) Suvi Koskinen KauhajKa 68,69, 3) Charlotta Sandkulla KronÅs 65,39, 4) Krista Tervo KarhKa 63,88, 5) Kiira Väänänen VarpaisjVi 63,17, 6) Tiina Rinnekari NurmijYU 61,87, 7) Emmi Mäkäläinen JKU 60,76, 8) Sara Killinen EsboIF 60,43, 9) Tytti Oikarainen PosPy 60,21, 10) Aada Koppeli JKU 59,38, 11) Ilona Verho KangKi 59,15, 12) Andrea Österman HIFK 59,00, 13) Pinja Kärhä NoormNo 58,31, 14) Taru Killinen EsboIF 57,69, 15) Heli Rinnekari NurmijYU 56,79, 16) Anni Sinelampi LA 54,68, 17) Marika Virtanen TuUL 53,72, 18) Johanna Witka TammRy 52,50, 19) Emmi Malo LopenU 51,99.

Oheislajit:

Miehet,

100 m kelaus, luokka 34 (0,9 m/s): 1) Henry Manni LUU 15,58.

400 m kelaus, luokka 34: 1) Manni 53,27.

100 m kelaus, luokka 34 (0,9 m/s): 1) Leo-Pekka Tähti PoTa 14,04, 2) Esa-Pekka Mattila EspTa 14,21, 3) Tuomo Himanka OP 15,76, 4) Niko Ristiranta KuusankKi 15,93.

400 m kelaus, luokka 54: 1) Tähti 48,33, 2) Mattila 52,47, 3) Ristiranta 53,91, 4) Himanka 56,28.

Naiset,

100 m kelaus, luokka 34 (0,9 m/s): 1) Amanda Kotaja VampU 15,97, 2) Sini Paukkeri PudasjU 18,86.

400 m kelaus, luokka 54: 1) Kotaja 55,33, 2) Paukkeri 66,24.

Naisten seitsenottelua jatketaan tänään. Tilanne perjantain jälkeen on seuraava:

Toisen polven moniottelija Emmi Valtonen johtaa Kalevan kisojen seitsenottelua

Kalevan kisojen naisten seitsenottelun läpivieminen Vaasassa Kaarlen kentän 27-29 asteen helteessä tulee olemaan kova urakka. Avauspäivän perjantain jälkeen johdossa on Turun Urheiluliiton Emmi Valtonen pistein 3338.

Ensimmäistä Suomen mestaruuttaan tavoittelevalla Valtosella on 162 pisteen etumatka Esbo IF:n Jessica Rauteliniin, joka niin ikään tavoittelee uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta ja tiedetään vahvaksi toisen päivän ottelijaksi.

Mitalikamppailussa ovat yhä myös Oulun Pyrinnön yllättäjä Eveliina Lehtola ja mestaruutta puolustava Savonlinnan Riennon Neea Käyhkö pistein 3120 ja 3094.

Kilpailua johtavan Emmi Valtosen isä Jali Valtonen oli vähällä yltää omalla urallaan moniotteluiden Suomen mestaruuteen. Isä sijoittui vuoden 1989 Kalevan kisojen kymmenottelussa toiseksi.

Valtonen voitti perjantain molemmat juoksulajit

Avauslajissa 100 metrin aitajuoksussa kuuma erä sai juosta myötätuuleen 3,1 metriä sekunnissa ja tulokset olivat hyviä. Emmi Valtonen oli nopein ajalla 13,77 ja Tampereen Pyrinnön Vilma Väliharju aitoi tasan 14 sekuntiin.

Hyvin onnistuivat myös Rautelin, Lehtola, Espoon Tapioiden Ida Lounaslehto ja Tampereen Pyrinnön Iida Kujanpää, joiden kaikkien ajat olivat haarukassa 14,26 – 14,44. Sauvon Urheilijoiden Saima Kossa voitti vastatuuleen juostun B-erän ennätyksellään 14,77.

Käyhkö jäi aitajuoksun ennätyksestään lähes sekunnin ajallaan 15,15, mutta voitti toisen lajin korkeushypyn tuloksella 176. Aitajuoksun viimeiseksi jäänyt Malax IF:n Elizabeth Fogde oli korkeushypyssä toinen ylitettyään 167. Valtonen ja Lehtola ylittivät ennätyskorkeutensa 164 ja 161.

Kolmas laji kuulantyöntö oli tasainen. Pisimmälle 12,37 pukkasi Karhulan Urheilijoiden Janette Hanski. Rautelin hävisi Hanskille vain sentin ja yli 12 metriä työnsi lisäksi Porin Yleisurheilun Laura Lepistö. Täysi tusina kilpailijoita ylsi yli 11 metriin.

Perjantain päätöslajissa 200 metrillä Valtonen intoutui hurjaan vauhtiin juosten vastatuuleen ennätyksensä 24,91. Lehtola ja Rautelin hävisivät hänelle miltei sekunnin ajoin 25,83 ja 25,86. Muut juoksivat yli 26 sekuntiin.

Kilpailua jatketaan lauantaina, jolloin lajiohjelmassa ovat pituushyppy, keihäänheitto ja 800 metrin juoksu.