Helander ja Kinnunen EM-karsintaan luottavaisena: Vetterin jättiheitto yllätti

Helander ja Kinnunen EM-karsintaan luottavaisena: Vetterin jättiheitto yllätti

Saksalaisen Johannes Vetterin 94,44 kantanut heitto Sveitsin Luzernissa oli yllätys myös Oliver Helanderille ja Jami Kinnuselle. Kaksikko valmistautuu Puolan Bydgoszczissa keihäänheiton torstaiseen 22-vuotiaiden EM-karsintaan. Kaikkiaan 18 suomalaista kilpailee Puolassa kisojen avauspäivänä.

– Oli se kova suoritus. Odotin, että Vetter heittää yli 90 metriä, mutta se oli yllätys, että se lensi noin pitkälle, Helander sanoo.

Helander ja Kinnunen ihastelivat heittoa videolta.

– Onhan Vetter alkukaudesta heittänyt pitkälle, mutta en ihan tuollaista heittoa odottanut. Mutta kun tulee heittoon kovalla vauhdilla, ajoitukset ovat kohdalleen ja kyseessä on urheilullinen kaveri, jolla on ominaisuuksia heittää pitkälle, noin käy, Kinnunen totesi.

Helander ja Kinnunen nousivat EM-joukkueessa Pihtiputaan keihäskarnevaalien 80,04 ja 74,83 kantaneilla heitolla. Noilla tuloksilla he ovat kisoissa mukana olevien tilaston seitsemäs ja 16:s. Torstaisen EM-karsinnan tulosraja on 74 metriä.

– Ehkä joku 73–74 metriä pitää heittää, että pääsee karsinnasta läpi. Laji on aika kovatasoinen. Jos mitalia meinaa, pitää heittää yli 80 metriä, Helander sanoo.

Pihtiputaan keihäskarnevaalien ennätysheiton jälkeen Helander on heittänyt vain yhden harjoituksen.

–  Kyynärpäässä oli vähän kipuja sen treenin jälkeen, mutta uskon, että pystyn nyt heittämään hyvin. Pihtiputaan kisan jälkeen ei ollut kipuja, Helander sanoo.

–  Tärkeintä olisi saada keihäs hyvään asentoon. Silloin se yleensä lentääkin pitkälle.

Kinnusella on ollut reiden lähentäjän kanssa pientä jumppaa viime ajat, mutta karsintaan hän lähtee luottavaisena.

–  Nyt tuntuu hyvältä. Tavoite on päästä finaaliin. Karsinnasta läpimeno ollut 72–75 metrin välissä näissä kisoissa, Kinnunen sanoo.

Ryynänen aikoo pitää pään kylmänä

Torstaina suomalaisista seitsenottelijat poislukien vain Turun Urheiluliiton Robin Ryynänen on torstaina finaalissa. Hän juoksee 10 000 metriä.

–  Oma ennätys tai on pistesija, Ryynänen linjaa tavoitteitaan.

Miesten 10 000 metrillä on mukana kolme alle 29 minuutin juoksijaa ja kaikkiaan kuusi alle 29.10 matkan pinkonutta juoksijaa, joten tänä kesänä ennätyksekseen 29.55,86 juossut Ryynänen on kovassa seurassa.

–  Valmentajan (Pertti Ryynänen) ohje oli, että pidä pää kylmänä, älä lähde mihinkään hulluun vauhtiin, Ryynänen sanoo.

–  Juoksu on kulkenut hyvin koko kesän. On ihan luottavainen olo.

Bäck, moukarimiehet, kiekkonaiset

Torstaina suomalaisista ovat EM-kisoissa kentällä myös pituushypyn EM-karsintarajan 765 kimppuun käyvä Kristian Bäck. 100 metrin alkuerissä ja mahdollisesti myös välierissä juoksevat Samuli Samuelsson ja Anniina Kortetmaa.

Moukarinheittäjät Aleksi Jaakkola, Aaron Kangas ja Markus Kokkonen tavoittelevat karsintarajaa 67,50. Kuulantyöntäjä Panu Tirkkosen haasteena on kova karsintaraja 18,40.

Torstaina on karsinta myös naisten kiekonheiton kolmikolla Salla Sipponen, Krista Uusi-Kinnala, Vilma Paakkala. Korkeushyppääjä Samuli Eriksson ja kolmiloikkaaja Senni Salminen ponnistavat karsinnassa ja seitsenottelijat Saga Kivekäs, Miia Sillman ja Maria Huntington aloittavat kahden päivän urakkansa.