Helander haluaa puhkaista karsintarajan avausheitolla – Bergqvist Suomen joukkueen vieraana

Oliver Helander haluaa puhkaista tiistaina Roomassa keihäänheiton 82 metrin karsintarajan ensimmäisellä heitollaan ja sıirtyä valmistautumaan keskiviikon finaaliin. Helander on EM-areenalla yksi lajin suosikeista.

– Periaatteessa lähden karsintaan kaikki peliin ekalla heitolla -meiningillä. Hyvällä vauhdilla, tuki pitämään ja keihäs jonkinlaiseen asentoon. Sen pitäisi riittää. Luotan siihen, että se onnistuu, Helander totesi joukkueen mediatilaisuudessa, jossa vieraana oli myös liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

Helander on kevään aikana heittänyt kaksi kilpailua: Dohassa toukokuun alussa hän sivalsi 83,99 ja Lahdessa pari viikkoa sitten 84,43. Sen jälkeen Helander on viritellyt kuntoaan kesän ensimmäisen arvokisaan.

– Viimeistely on ollut suurin piirtein samanlainen kuin ennen Budapestin MM-kisoja. Tein lauantaina aika kovan punttitreenin ja tänään juoksuja ja muutaman aitahypyn. Karsinnan jälkeen aion käydä vielä pienellä puntilla, Helander kertaili.

Etelätalo: ”79 metriä varmaan riittää finaaliin”

Helander arvioi, että finaaliin riittää ”joku 78-metrinen”. Suomen joukkueen kahdesta muusta heittäjästä Lassi Etelätalo ja Toni Keränen oli samoilla linjoilla.

– 79 metriä varmaan riittää, Etelätalo sanoi.

Etelätalo on heittänyt kevään mittaan kaksi kilpailua. Dubaissa hän jäi vajaaseen 77 metriin, mutta Rehlingenissä Saksassa hän heitti viimeisellään 81,05. Toiveissa oli jatkaa siitä nousujohteista kilpailemista, mutta toive ei täyttynyt.

– Yksi kisa jäi väliin. Sen olisin mielelläni voinut käydä heittämässä. Sitten olisi ollut vähän varmempi olo lähteä tänne, Etelätalo viittasi toukokuun lopussa Pärnussa käytyyn kilpailuun.

Etelätalon mukaan Pärnun kisa jäi väliin pienen selkäkrampin takia, ja se on rajoittanut myös kovien heittojen määrää. Kokenut heittäjä ei ennakoi karsintaa, mutta katsoo, että edellytyksiä on heittää finaalipaikka.

– Nyt ei ole kisoissa takana kuin yksi yli 80 metrin heitto, mutta fysiikka tuntuu ihan hyvältä. Silloin heittokin on yleensä toiminut.

Keränen: Kun kova paikka tulee, muistan pitää tuen suorana

Toni Keräsen kauden paras on toukokuun puolivälissä Montgeronissa heitetty 79,09, ja heittäjä oli mukana EM-valintoja edeltäneessä julkisessa keskustelussa.

– Se on totta, että siinä jouduttiin taas valintasoppaa keittelemällään, mikä on turhan tuttua minulle. Minä en jatkossa haluaisi siellä sopassa niin paljon olla, Keränen tuumi.

EM-kisat oli alkujaan Keräsen ohjelmassa, joten valinnan jälkeen harjoittelu ja EM-kisoihin valmistautuminen on jatkunut alkuperäisen suunnitelman mukaan. Keräsen fysiikka on kunnossa, mutta heiton lopun tekniikka on takunnut.

– Heitto on valahtanut vähän läpi niin, ettei keihäässä ole ollut oikein minkäänlaista potkua. Olen päästänyt sen tuosta tukijalalta sellaisena nättinä kevätjuhlaniiauksena ja sitten sieltä tulee tuommoisia metrejä.

Ongelma Keränen on koettanut koettanut taklata.

– Kerran kävin heittämässä ja tilanne aavistuksen verran helpotti siellä, Keränen sanoi.

Karsintaa Keränen lähtee luottavaisena.

– Ei sen kunnon heiton pitäisi vaatia mitään ihmeitä. Luulen, että kun tuollainen kova paikka tulee kohdalla, minä muistan pitää tuen suorana.

Naisten pikaviestijoukkue hakee hyviä vaihtoja

Tiistaina EM-areenalle astuvat myös viestijuoksijat. Naisten 4 x 100 metrin alkuerät juostaan tiistaina klo 13.30 alkaen Suomen aikaa.

Suomen naisnelikko juoksee järjestyksessä Petra Häggqvist, Anna Pursiainen, Anniina Kortetmaa ja ankkurina Lotta Kemppinen. Varajuoksijana on Saara Keskitalo.

Pikajuoksujen valmentajan Petteri Jousteen mukaan tavoitteena on lähelle 43,50 menevä aika ja unelmana SE-lukemat. Ne ovat 43,37 ja juostu Stuttgardin MM-kisoissa 1993.

– Realistisesti ajatellen finaalipaikka täällä edellyttää meiltä Suomen ennätystä. Mutta viestikisoissa sattuu ja tapahtuu aina, Jouste kertoo.

Viestinviejät luottavat juoksuvauhtiin, mutta muistuttavat luonnollisesti vaihtojen merkityksestä.

– Meillä on juoksuvahva joukkue, nyt on kiinni siitä, kuinka saadaan osumaan vaihdot. Stadionilla on pyörivät tuulet, Lotta Kemppinen muistuttaa.

– Hyvillä vaihdoilla voimme juosta Suomen ennätyksen tuntumaan, lupaa Anniina Kortetmaa.

– Kunhan vaan vaihdot saadaan komppaamaan, Petra Häggqvist lisää.

Pienenä historiatietona mainittakoon, että Suomi on ollut kahdesti EM-kisojen finaalissa vuosina 1994 (7:s 43,96) ja 1998 (6:s 44,10). Toistaiseksi paras EM-kisojen alkueräaika on vuodelta 1994, jolloin joukkue Anu Pirttimaa, Tarja Leveelahti, Sanna Hernesiemi ja Marja Salmela juoksi ajan 44,15.

Kotiranta kympille

Mika Kotiranta juoksee keskiviikkona 10000 metrin kilpailunsa. Kilpailussa on kaksi erää, ja todennäköisesti Kotiranta juoksee B-erässä, joka starttaa klo 21.12 Suomen aikaa. A-erän vuoro on sitten klo 22.44.

Kahden erän kisa syntyi ratkaisusta, kun perinteinen kevään Eurooppa cupin kilpailu juostaan nyt ensimmäistä kertaa EM-kisojen yhteydessä. Sijoitukset lasketaan erien yhteisajoista.

– Odotan kovavauhtista kisaa. Lähden taistelemaan ja tavoittelemaan omaa ennätystäni (29.10,69), katsotaan sitten mille sijalle se riittää. Kevään treenit ovat menneet hyvin, joten uskon että ennätys voi parantua, Kotiranta kertoo.