Helander hakee Lahden EM-kenraalista kauden parasta – Kuusela pisti kaiken yhden kortin varaan

Keihäänheittäjä Oliver Helander heittää Rooman EM-kisojen kenraalin Lahden Motonet GP:ssä perjantaina. Nilkka- ja hauisleikkauksesta kuntoutuneelle Toni Kuuselalle kilpailu on kevään ainoa ennen EM-kisojen tuloksentekoajan sulkeutumista 26. toukokuuta.

Helander haluaa mitalin Roomasta. Lahdessa tavoite on ottaa askel kohti niitä metrejä, joilla EM-menestyksestä taistellaan. Dohassa kauden avauksessa pari viikkoa sitten Helanderin keihäs lensi lukemiin 83,99.

­– Ainakin 84-85-metristä lähden yrittämään, Helander totesi GP:n mediatilaisuudessa Lahdessa torstaina.

Helanderilla on takanaan hyvä harjoituskausi. Fyysiset ominaisuudet ovat uran parhaassa kunnossa, ja valmentaja Tero Pitkämäen matalatehoisten heittojen ”siedätyshoidolla” Helanderin olkapää on saatu kestämään.

– Vähän enemmän heittomäärää ja matalatehoisia heittoja, se on toiminut hyvin olkapäähän, Helander sanoo.

Helanderin koko kauden tavoite EM-mitalin ohella on tavoitella olympiavoittoa Pariisissa. Hän kokee, että siihen on edellytykset.

– Se on ollut tärkeää, että olen pystynyt heittämään koko harjoituskauden ajan. Ei ole ollut mitään isompia takapakkeja. Se tarkoittaa, että kesän aikana voi tulla aika hyviä tuloksia, Helander sanoo.

– Olen elämäni kunnossa.

Kuusela: Käsi ei ole vielä ennallaan

Toni Kuusela on kisoihin jo valitun Helanderin ohella yksi niistä suomalaisista keihäänheittäjästä, joilla on joko tulosraja tai he ovat EM-kisojen rankingissa tällä haavaa 30:n joukossa. Muut ovat Lassi Etelätalo, Topias Laine, Toni Keränen ja Taneli Juutinen.

Kuuselalla on tulosraja. Hän kokeilee Lahdessa, miten hyvin keho on toipunut leikkauksista. Kuuselan nilkka leikattiin syksyllä ja yläpään kiinnityksistään irronnut hauis vuodenvaihteessa.

– Käsi ei ole vielä ennallaan. Ei siihen satu, mutta se ei vielä toimi niin sähäkästi kuin ennen. Toki voi olla, että kisassa tilanne on toinen, Kuusela sanoo.

Kuuselan nilkan ja eritoten hauiksen kuntoutus söi harjoittelun kokonaisuutta, vaikka hän pystyi tekemään korvaavaa harjoittelua.

 – On se vähän hidastanut treenitouhua ja varsinkin heittohommia, Kuusela sanoo.

Kuusela kertoo päässeensä aika pian matalatehoisen heittämisen pariin hauisoperaation jälkeen, mutta ei osaa arvioida, mikä nyt on kilpailukunto.

– 60–90 metriä. Siinä on se meikäläisen haarukka. On ollut sen verran hajontaa tuossa touhussa, Kuusela veisteli.

Narvi, Kinnunen, Läspä ja Juutinen Lahdessa

Lahden GP-kilpailu on keihään EM-kisavalintoja ajatellen erityisen mielenkiintoinen. Helanderin ja Kuuselan lisäksi Lahdessa heittävät hiljattain PM-kisoissa Malmössä ennätyksensä  82,37 sivaltanut Teemu Narvi sekä tänä kesänä ennätyksensä 81,36 heittänyt Jami Kinnunen. Mukana ovat myös Japanissa kilpaillut Janne Läspä sekä Taneli Juutinen.

EM-kisojen tulosraja on 83 metriä. Perjantaina heittäjien tueksi pitäisi olla tarjolla sivumyötäinen tuuli.

– Jos huominen ei riitä EM-kisoihin, treenataan sitten olympıalaisiin. Ajattelin laittaa kaiken yhden kortin varaan, Kuusela sanoo.

Kuuselalla on Lahden heittopaikasta hyvät muistot. Hän oli viime vuoden Kalevan kisoissa toinen ja voitti Lahdessa 22-vuotiaiden Suomen mestaruuden 2015.

Wilma Murto GP-illan tähtenä

Lahden Motonet GP:n tähti on akillesvamman tuomalta tauolta palaava seiväshyppääjä Wilma Murto. Tarjolla on muutenkin erinomainen kilpailu: pituushyppääjä Kristian Pulli avaa kautensa Lahden Stadionilla samoin kuin 200 metriä juokseva Samuel Purola.

Lotta Harala ja Vilma Mäki juoksevat Lahdessa kovien ulkomaisten kirittäjien seurassa 100 metrin aidat, Aino Pulkkinen hakee kovaa aikaa 400 metriltä, Ilona Mononen hakee EM-rajaa 3000 metrin esteissä ja miesten seiväshypyssä ovat mukana Urho Kujanpää, Juho Alasaari ja Tommi Holttinen.

Osallistujat:

https://www.tilastopaja.info/listat/motonetgp-lahti

Aikataulu:

https://www.motonetgp.fi/lahti/aikataulu-ja-paasyliput/

Ylen lähetysajat:

Klo 17.30 Areena

Klo 18.30 TV2