Helander, Blomqvist, Richardsson ja Ihamäki kärkinimiä Nakkilan SM-maastoon

Maastojuoksun SM-kilpailujen yleisen sarjan kilpailumatkojen suosikit odottavat kovavauhtisia taistoja Nakkilan liikuntakeskuksen maastossa sunnuntaina.

– Kovasti on kevään mittaan treenattu ja ilman ongelmia. SM-maastoissa on mukava nähdä, missä mennään, sanoo miesten 4 kilometrin suosikki Eemil Helander.

Naisten 4 kilometrin suosikit ovat Nathalie Blomqvist ja Kristiina Mäki. Naisten 10 kilometrillä Camilla Richardssonin kärkihaastaja on Johanna Peiponen ja miesten 10 kilometrillä Antti Ihamäen ja Jarkko Järvenpään haastavat Ossi Kekki ja Ali Abdulrahman. Osa juoksijoista on ilmoittautunut kahdelle matkalle, joten heidän lopullinen matkavalintansa nähdään vasta sunnuntaina.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Helander, 20, on voittanut eri juniorisarjoissa yhteensä viisi maastomestaruutta. Nakkilassa hän tavoittelee ensimmäistä yleisestä sarjasta.

– Halusin lähteä haastamaan itseäni miesten sarjaan, kun siellä ovat Topi Raitasta lukuun ottamatta melkein kaikki kovat mukana, Helander sanoo.

– Mikään helppo kisa siitä ei tule, kun mukana ovat Mika Kotiranta, Eero Saleva, Hannu Granberg ja Otto Kaariokin on ollut hyvässä kunnossa.

Mestaruutta puolustava Raitanen juoksee ensi viikolla Timanttiliigan Dohan kilpailussa 3000 metrin esteet eikä siksi lähde nyt maastokilpailuihin.

Helander: ”Ratajuoksukausi alkaa Lahdessa”

Helander taittoi talvella halliradalla 3000 metriä 8.01,17. Se kertoi, että kevätalvella päättynyt asepalvelus ei ainakaan liiaksi rajoittanut harjoittelua. Nyt keväällä Helander otti tuntumaa korkeanpaikan harjoitteluun Flagstaffissä, Yhdysvalloissa.

– Se oli minulle ensimmäinen korkeanpaikan leiri ja hieno kokemus. Mukana oli hyvä porukka, Topi Raitanen, Joonas Rinne ja paljon ulkomaisia juoksijoita. Oli treeniseuraa ja pääsi näkemään kansainvälisen tason menoa, Helander tuumii.

Helander kiittelee, että valmentaja Ari Nummelan suunnittelema ohjelma toimi hyvin.

– Sopeutuminen korkealle meni hyvin, samoin palautuminen leirin jälkeen ja leirillä pidin maltin harjoitusvauhdeissa, Helander kertoo.

– Kevät on mennyt nyt paremmin kuin aikaisemmin. Keväällä oli ennen haastavaa hiihtokauden jälkeen, miten jalat tottuvat juoksuun. Nyt kun juoksin talvellakin, juoksumäärissä ei tapahtunut niin isoa hyppäystä ja olen pystynyt treenaamaan ehjänä.

Ratakauden Helander avaa Lahdessa Motonet GP:ssä 25. toukokuuta. Kesän päätavoite on kilpailla elokuussa Münchenin EM-kilpailuiden 3000 metrin estejuoksussa.

Naisten 4 kilometrin kärkinimet Kristiina Mäki ja Nathalie Blomqvist.

Blomqvist: ”Odotan kovaa kisaa Kristiina Mäen kanssa”

Vuoristoleirillä kuntoaan on hionut myös Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvist, joka puolustaa mestaruutta naisten 4 kilometriltä. Hänen ohellaan sarjan kärkinimiä ovat Kristiina Mäki ja Viola Westling, joka voitti viime vuonna 22-vuotiaiden sarjan.

– Treenit ovat menneet hyvin. Mielenkiinnolla lähden kilpailuun ja odotan kovaa kisaa Kristiinan kanssa, Blomqvist sanoo.

Blomqvistin kiusana on viime vuosina ollut muun muassa akillesvaivaa. Nyt takana on ongelmaton harjoituskausi, jonka aikana hän harjoitteli yhteensä yksitoista viikkoa vuoristossa, ensin Etelä-Afrikassa ja sitten Yhdysvalloissa.

– Se oli minulle vähän uutta, mutta treenisuunnitelma oli hyvä ja samoin porukka kenen kanssa treenasin, Blomqvist sanoo.
Harjoittelu on tuonut myös toivottua kehitystä.

– Pystyin nyt Flagstaffissa aloittamaan niistä vauhdeista, joihin Etelä-Afrikassa lopetin. Leireillä treenattiin eniten juuri perus- ja vauhtikestävyyttä ja ne alueet ovat menneet myös eteenpäin. Nyt aletaan sitten hakea vauhteja, Blomqvist sanoo.

Kesällä Blomqvist, 21, keskittyy 1500 metrille, vaikka juoksee myös 800 metriä. Kotimaan ratakilpailuissa hän on mukana ensimmäisen kerran Espoon Motonet GP:ssä 8. kesäkuuta.

Richardsson: ”Nyt tuntuu hyvältä lähteä kilpailukauteen” – Chydenius jää pois

Esbo IF:n Camilla Richardsson on kesän kilpailukauden kynnyksellä tyystin toisenlaisissa tunnelmissa kuin vuosi sitten. Toissatalven harjoittelua katkoivat sääriluun murtuma ja tulehdus lonkankoukistajan kiinnityskohdassa. Nyt harjoittelu on sujunut valmentaja Jukka Keskisalon suunnitelmien mukaan.

– Tuntuu hyvältä lähteä kilpailukauteen. Olen tehnyt kaiken suunnitelmien mukaan koko harjoituskauden ja niin hyvin kuin olen pystynyt. Kilpailu on eri asia kuin treenit, mutta nyt on ainakin hyvä itseluottamus, Richardsson sanoo.

Nakkilan SM-maastossa juostaan 2 kilometrin hyväpohjaista lenkkiä, joka povaa vauhdikasta kilpailua. Richardssonin ykköshaastaja on kaksi edellistä mestaruutta voittanut Johanna Peiponen, kun hiljattain nilkkavamman kuntouttanut Nina Chydenius jättää kilpailun väliin.

– Johanna on aina kova maastossa, Richardsson muistuttaa.

Richardssonille SM-maasto on kova harjoitus ennen kuin ratakausi alkaa 10000 metrin kilpailulla Britanniassa myöhemmin tässä kuussa ja tavoitteena on EM-kilpailujen tulosraja 32.20,00.

Helmikuussa maratonin 2.32.48 juossut Chydenius oli äskettäin kaksi viikkoa korvaavan harjoittelun varassa nilkkavamman takia. Nyt nilkka kestää taas ja Chydenius keskittyy valmistautumaan kesän ratakauteen ja tavoittelee paikkaa elokuisissa EM-kilpailuissa.

– Ratkaisu jättää SM-maasto väliin ei ollut helppo, mutta 10 kilometrin maastokilpailu on tässä vaiheessa liian iso riski, Chydenius viittaa mahdollisuuteen, että nilkkavamma olisi uusiutunut.

Jarkko Järvenpää ja Antti Ihamäki juoksivat edellisen keskinäisen mittelönsä Raumalla puolimaratonin SM-kilpailuissa.

Ihamäen ja Järvenpään kaksintaisteluille luvassa jatkoa

Miesten 10 kilometrillä lienee luvassa Antti Ihamäen ja Jarkko Järvenpään kaksintaistelu. Järvenpää puolustaa mestaruutta, mutta hävisi Ihamäelle hiljattain puolimaratonin SM-taistossa Raumalla. Ihamäki hakee nyt uransa toista 10 kilometrin maastomestaruutta. Edellisen hän voitti Kurikassa toissavuonna.

– Siltä se ennakkoon näyttää, mutta ikinä ei etukäteen voi tietää mitä tapahtuu. Ossi Kekki voi mennä yllättävän kovaa ja Ali Abdulrahman on nostanut tasoaan, Ihamäki vastaa kysymykseen, onko miesten pitkä matka hänen ja Järvenpään kaksintaisto.

Neljä vuotta itseään valmentanut Ihamäki kertoo, että harjoitukset ovat menneet hyvin. Odotukset olivat hänen mukaansa kovat jo tiejuoksun SM-kilpailuihin ja Ihamäki viihtyy erityisen hyvin maastossa.

– Jostain syystä maastossa on vaan mennyt paremmin kuin radalla, Ihamäki tuumii.

Ratakauden tavoitteena Ihamäellä on koetta saada 10000 metrin ennätys 29 minuutin pintaan.

– Odotan muutenkin, että saisin ennätyksiä parannettua. Varsinkaan 5000 metrillä en ole ikinä saanut oikein onnistunutta juoksua, Ihamäki sanoo.

Nuorten ja junioreiden sarjoissa mukana on maan parhaimmisto, kuten muun muassa Ilona Mononen, Moona Korkealaakso, Reetta Joronen, Alisa Virtanen, Lotta-Maria Maine, Tuure Haapanen, Mustafe Muuse, Karlos Kemppaala, Luukas Kontro ja monet muut.

SM-maastojen aikataulu 8.5.

Klo 11.00 N 10 km

Klo 11.50 M 10 km

Klo 12.40 T15 4 km

Klo 13.10 P15 4 km

Klo 13.40 N19 4 km

Klo 14.10 M17 4 km

Klo 14.40 N22 4 km

Klo 15.10 M22 6 km

Klo 15.45 N17 4 km

Klo 16.15 M19 6 km

Klo 17.50 N 4 km

Klo 17.20 M 4 km

SM-maastot Ylen kanavilla:

Sunnuntaina 8.5.

Klo 10.55 Yle Areena ja klo 16.00 TV2

LIVE-Tulospalvelu:

SAUL:n mestaruuskilpailut ja junnumaastot (lauantai 7.5.): https://www.resultservice.fi/2022/sm_maasto_la/

Maastojuoksun SM-kilpailut (sunnuntai 8.5.): https://www.resultservice.fi/2022/sm_maasto_su/