Helander aikoo pitää uudenvuodenlupauksensa – Kisakeskuksen uusittu juoksusuora iso apu IF Raseborgille

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin olympiavuoden uudenvuodenlupaus ei yllätä.

– Kirjoitin jo syksyllä, että lupaan olla ensi vuonna paremmassa kunnossa kuin koskaan, Helander sanoo joulunajan treenin päätteeksi Urheiluopisto Kisakeskuksessa Raaseporissa.

Viime kesän keihäskisoissa Helanderia ei nähty. Tammikuisen olkapään puhdistusoperaation jäljiltä hän ehti kevätkesäksi heittokuntoon, mutta olkapää kipuili vielä kovien heittotreenien jälkeen. Kun Tokion olympiakisat siirtyivät vuodella, Helander jätti kilpailukauden väliin.

– Heitin aika pitkälle treeneissä alkukesällä. Olisin pystynyt kilpailemaan, mutta kun arvokisoja ei ollut, oli turha lähteä rikkomaan olkapäätä, mikä oli minusta järkevä päätös, Helander arvioi.

Kesän Helander harjoitteli paljolti samaan tapaan kuin normaalisti vaikkei kilpaillut ja totutti olkapäätään heittämiseen. Nyt kun takana on syksyn ensimmäinen heittoharjoitus keihäällä, tunnelmat ovat toiveikkaat.

– Heitin ensimmäisessä treenissä keihäällä sellaiset viisitoista heittoa. Se meni ihan hyvin. Olkapäässä on vielä tuntemuksia, mutta uskon, että pystyn tekemään kesällä kovia tuloksia, parhaimmillaan 88,02 heittänyt Helander arvioi.

Helander: Parhaassa kunnossa koskaan tässä vaiheessa

Heittotreeni keihäällä on jatkossa vakiopala Helanderin viikko-ohjelmaa.

– Syksyllä tein heittotreenin kerran viikossa. Niissä harjoituksissa heitin ”alle kilon moukuja”. Heittoja tuli syksyllä paljon myös kuntopalloilla. Nyt on tarkoitus heittää keihästä viiden päivän välein ja nostaa heittomääriä pikkuhiljaa, Helander sanoo.

Ensimmäinen heittoharjoitus keihäällä jätti Helanderille hyvän tuntuman.

– Kyllä se kertoi, että osaan edelleen heittää keihästä, Helander veistelee.

Glenn Lignellin valmentama heittäjä asuu Vaasassa, mutta harjoittelee paljon Kuortaneen urheiluopistolla. Joulunaikaa Helander vietti Karjaalla.

– Harjoittelun suhteen tämä on ollut paras syksy tähän mennessä. Kaikki on mennyt hyvin eteenpäin. Olen fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa, Helander sanoo.

– Punttisalissa en ole vielä maksimeja testannut, mutta tempauksessa tuli ensi kertaa 100 kiloa ja penkkipunnerruksessa 145 kiloa. Myös kuulan heitot ja loikat ovat selvästi paremmalla tasolla kuin koskaan aiemmin tähän aikaan vuodesta.

Lignell: Olkapään ehdoilla mennään

Lignell on seurannut Helanderin syksyn harjoituksia luottavaisena.

– Fyysisesti Oliver on hyvässä kunnossa. Heittämisen kanssa mennään olkapään ehdoilla, Lignell sanoo.

– Heittomääriä keihäällä kasvatetaan jatkossa. Samalla pyritään tekemään muuta lajiomaista heittämistä, että saadaan paljon lajisuorituksia ja totutettua olkapää heittämiseen ja heittoliikkeeseen.

 

Valmentaja Glenn Lignellin joulunajan treeniryhmä Kisakeskuksessa. Eturivissä Lauri ja Vilho Wuorenrinne ja takana Oliver Helander ja Lignell. Ryhmään kuuluvat myös moukarinheittäjät Josefine Lundström ja Filip Wikholm.

Kisakeskuksen uusittu juoksusuora iso apu yleisurheilijoille

Urheiluopisto Kisakeskuksessa Oliver Helander ja Glenn Lignellin valmentamat IF Raseborgin juniorit Lauri ja Vilho Wuorenrinne heittävät ja juoksevat uuden polyuretaanipinnoitteen saaneella 80 metrin juoksusuoralla. Sen päässä on pituushyppypaikka ja heittopaikka keihäälle.

Kisakeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Nina Eränpalon mukaan uusittu juoksusuora on osa Kisis noste -kampanjaa, jolla helmikuussa Kisakeskussäätiön omistukseen siirtynyt urheiluopisto tekee itseään paremmin tunnetuksi läntisellä Uudellamaalla.

– Helmikuun alussa irtauduttiin TUL:sta ja on oltu näkyvämmin esillä Raaseporissa ja haluttu saada alueen seuroja käyttämään paremmin meidän palvelujamme, Eränpalo sanoo.

Karjaan-Pohjan Säästöpankkisäätiön tuella pinnoitettu juoksusuora, kuten muutkin suorituspaikat ovat Lignellin mukaan erittäin tärkeitä alueen seuroilla. Muita vastaavia sisäjuoksupaikkoja, kun alueella ei ole.

– IF Raseborgille tämä on todella tärkeä harjoittelupaikka. Ilman sitä ei olisi oltu tämän vuoden Seuracupin B-sarjan kakkosia, Lignell sanoo.

– Meillä on täällä seuran harjoitukset 2-3 kertaa viikossa marraskuusta huhtikuuhun ja sen lisäksi leirejä. Niitä täällä pitävät myös NÅID:in piiri ja Sjundeå IF, Lignell sanoo.

Urheiluopisto Kisakeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Nina Eränpalo toivoo, että alueen seurat ottavat aktiiviseen käyttöön opiston uusitun juoksuradan, jonka päässä on pituushyppy -ja keihäänheittopaikka.