Heitto kulkee ja rauta liikkuu heittäjien Portugalin leirillä

Heitto kulkee ja rauta liikkuu heittäjien Portugalin leirillä

Rauta ja heittovälineet ovat liikkuneet lupaavasti heittäjien harjoitusleirillä Monte Gordossa Portugalissa. Ennätyksiä on rikottu, mutta ei otsa rypyssä sanoo valmentaja Anssi Mäkinen.

– Kovasti on heitetty ja rakennettu fysiikkaa lihashuoltoa ja lepoa unohtamatta. Perussysteemi on pari-kolme päivää tiukkaa treeniä, sitten lihashuoltoa ja lepoa. Se on vuosien mittaan hyväksi havaittu rytmitys, Mäkinen sanoo.

Leirin ominaisuustesteissä on syntynyt hyvää jälkeä.

– Pyry Niskala tempaisi 130 kiloa, Taija Keskinen heitti nelikiloista kuulaa pään yli taakse 17,15 ja Oskari Perälampi penkkasi 170 kiloa, Mäkinen kertaa leirin tähänastista satoa.

Sama, hyvä vire on ollut heittoharjoituksissa

– Salla Sipposen heitto kulkee koko ajan paremmin. Vapaan käden liikerataa heiton lopussa on saatu laajemmaksi. Siitä kautta lantion lyönti on suuntautunut paremmin heittosuuntaan. Vaikutus välineen hallintaan ja heiton pituuteen on selkeä, Mäkinen kiittelee.

Keuruun Kisailijoiden 22-vuotias kiekonheittäjä otti viime kesänä tuntumaa yleisen sarjan EM-kisoihin Amsterdamissa ja heitti ennätyksekseen 56,85, joka oli myös kesän kotimainen tilastokärki.

Hyvin kohti MM-kisakautta etenee myös miesten kiekonheiton kotimaan ykkönen Pyry Niskala. Hän päätti viime kesänä ennätykseensä 61,58 ja voitti talvella SM-kilpailut halliennätyksellään 61,43. 

– Pyry on hyvässä fyysisessä kunnossa, kuten 130 kilon tempaustulos kertoo. Perusfysiikka on kansainvälisen tason tuloksia ajatellen riittävä. Nuo ominaisuudet pitää vain saada siirrettyä heittoon ja sekin on teknisesti pieniä viilauksia vaille valmis, Mäkinen arvioi.

Linna hioo heiton alkua

Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden lahjakas kiekkomies Oskari Perälampi, 20, sipaisi viime kesänä ennätyksensä 55,37. Talven ainoassa hallikisassa hän heitti 52,84. Leirillä heitto on kulkenut.

– Oskarin heittotekniikka on kehittynyt talven aikana selvästi. Ylävartalo on nyt rennompi, heitto laajempi ja ryhti säilyy paremmin. Pientä parannusta vielä ringin keskelletuloon, niin homma alkaa olla paketissa, Mäkinen sanoo.

Myös Inga Linna, 22, on hionut Portugalissa tekniikkaansa. Naisten moukarinheiton hallitseva Suomen mestari heitti viime kesänä 67,40. Nyt Riihimäen Kiskon heittäjän toiveissa on parantaa toissavuotista ennätystä 68,25.

– Ingalla on pieniä haasteita heiton alun kanssa. Heti, kun moukari lähtee heiton alussa kulkemaan oikeaa rataa, koko heitto toimii paremmin. Tekniikan hiomisessa on vielä rajusti töitä, Linnaa valmentava Mäkinen sanoo.

Espoon Tapioiden kiekonheittäjä Vilma Paakkala, 20, ja Virtain Urheilijoiden kiekkolahjakkuus Helena Leveelahti, 17, askaroivat Linnan tapaan heittotekniikan kehitystyön parissa.

– Helenan heiton alkuun on tullut selvästi parempaa rytmiä ja tekemisen meininkiä. Vilman lantio on taas lyönyt viimeisissä treeneissä paremmin kuin koskaan. Haasteita molemmilla on jalkatyössä. Helenalla heiton alussa, Vilmalla heiton lopussa, Mäkinen sanoo.

Edellä mainittujen urheilijoiden lisäksi Portugalissa harjoittelevat kiekonheittäjistä Veikko Laitinen ja Olli-Pekka Korhonen, kuulantyöntäjät Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali ja Kaisu Eskelinen sekä keihäänheittäjä Joonas Oksanen.

– Tekemisen meininki on kova ja yhteishenki korkealla, Mäkinen kiittelee. 

Tuo tunnelma välittyy hyvin oheisista Anssi Mäkisen ottamista leirikuvista.


Pyry Niskala

Pyry Niskala varmistajan roolissa.


Inga Linna, Portugalin leiri

Heittäjien leiri Portugali

Inga Linna, voimaharjoittelu, Portugalin leiri

Moukarinheittäjä Inga Linna voimatreenien parissa Monte Gordon leirillä