Heikkinen uusi 3.40:n alittaja 1500 metrillä – Rinne piti kuitenkin pintansa Jyväskylän Motonet GP:ssä

Jyväskylän Motonet GP-illan päätöslajissa miesten 1500 metrillä oli latausta ilmassa. Nuori tulokas Santtu Heikkinen ja kokenut konkari Joonas Rinne kävivät jälleen kovan keskinäisen kamppailun ja hyökkäsivät alle 3.40:n aikaan.

Rinne oli lopussa vahvempi kauden parhaalla ajallaan 3.39,18. Heikkinen pääsi ensimmäisen kerran urallaan mailerin maagisen rajan alle tuloksella 3.39,86, kun hänen aikaisempi ennätyksensä oli 3.40,32.

Juoksun jänikselle oli asetettu tavoitteeksi kovat väliajat, mutta aivan niihin ei päästy. 800 metrin väliajaksi tuli 1.59, jonka jälkeen Heikkinen piti rohkeasti itse vauhtia, sai kolmen kierroksen väliajaksi 3.58 ja pysyi kärjessä aina viimeiselle 200 metrille saakka. Sen jälkeen Rinne hoiti rutiinilla voiton itselleen.

– Kovaan aikaan tähtäsin ja ennätykseeni olen tyytyväinen. Olin aika varma, että pystyn lopussa vielä voittamaan Rinteen, mutta viimeisellä 50 metrillä ei ollut enää saumoja siihen, Heikkinen kertoi juoksustaan.

Rinteelle olisi kelvannut hieman kovempikin matkavauhti, mutta Saarijärven Pullistuksen juoksija oli realistinen.

– Tällaista se yleensä on kisoissa, että vauhti rauhoittuu välikierroksilla. Kovempaan vauhtiin olisi varmaan minullakin nyt ollut varaa, mutta sellainen tulee sitten aikanaan hyvässä kisassa.

Suomella on nyt tällä kaudella jo kolme 3.40:n alittajaa 1500 metrillä. Kauden kärkiaika on Topi Raitasen 3.38,47.

– Hyvä kilpailu kehittää meitä kaikkia. Eiköhän se Suomen ennätyskin pian mene rikki, Lempäälän Kisa Yleisurheilua edustava Heikkinen ennustaa rohkeasti.

Suomen ennätys on Pekka Vasalan 3.36,33 vuodelta 1972 ja rinnalla on myös Antti Loikkasen vuonna 1980 käsiajanotolla juoksema 3.36,3.

Harjoituskaverit Hassan ja Muuse miesten kolmosen kärkipari – Kekille vihdoin oma ennätys

Ruotsalainen Suldan Hassan tarjosi suomalaisjuoksijoille hyvän tasovertailun miesten 3000 metrillä. Hassanin ennätyslukemille 7.44,53 ei Harjun illassa ylletty, vaan ruotsalaisvieraan kirivoittoon riitti aika 8.05,50.

Turun Urheiluliiton Mustafe Muuse ja Lahden Ahkeran Ossi Kekki olivat toinen ja kolmas uusilla ennätyksillään 8.05,76 ja 8.05,77. Kekin aikaisempi ennätys oli pari sekuntia hitaampi ja juostu jo seitsemän vuotta sitten. Muusen entinen noteeraus oli juniorivuosilta ja lähes minuutin hitaampi.

Kenttähaastattelussa Muuse kertoi tähtäävänsä Espoon alle 23-vuotisten EM-kilpailuihin. Hänen tänä kesänä juoksemansa 5000 metrin aika 13.51,56 alittaa EM-rajan, joka on 13.58,00.

– Hyvin olen aikataulussa EM-kisoihin, kertoi Muuse ja lupaili vielä kovia parannuksia aikoihinsa.

Jyväskylän kilpailu oli Muuselle mieluisa kohtaaminen Hassanin kanssa, sillä miehet ovat leireilleet runsaasti yhdessä Etiopiassa entisen tähtijuoksija Mo Farahin ryhmässä.

– Mitäpä sitä liian usein ennätyksiä rikkomaan, Kekki kommentoi uutta ennätystään ja viittasi vuosien odotukseen.

– Kunnossa olen ollut kaikki nämä vuodet, mutta vasta nyt olen saanut ytyä ratajuoksuun ja askeleeni pitää paremmin, Kekki kertoi ja muistutti häntä vuosia vaivanneesta mystisestä jalan hermovaivasta, joka on vienyt askeleesta tehon.

Helander aloittaa kautensa ensi viikolla

Harjun kisoja seurasi tiiviisti myös kaupungin oma juoksija Eemil Helander. Hän olisi varmasti mielinyt radalle itsekin, mutta kilpailukausi on ollut tauolla vuosi sitten vammautuneen nilkan oireiltua viime aikoina uudelleen. Heti ensimmäisessä ratakilpailussaan vajaa kuukausi sitten Helander ehti juosta jo ennätyksensä 5000 metrillä ajalla 13.45,49.

– Hyvällä mielellä kuitenkin olen ja jalka on toipunut ihan mukavasti. Tarkoituksenani on juosta kilpailu 18. kesäkuuta Göteborgissa. Sen verran jalka vaikuttaa suunnitelmiini, että keskityn tänä kesänä vain 5000 metrille, Helander kertoi tilanteestaan.

Helanderin päämatka olisi ilman jalkaongelmia ollut 3000 metrin estejuoksu.

Mattila hätyytteli tyhjillä jaloilla ennätystään 800 metrillä

Naisten 800 metrin voitto meni Ruotsiin, kun Wilma Nielsen oli nopein ajalla 2.03,65. Toiseksi kiristi Veera Mattila tuloksella 2.06,17. Se jää Vammalan seudun Voiman juoksijan viime vuonna juoksemasta ennätyksestä noin sekunnin.

– Oli huono päivä. Jo verryttelyssä tunsin, että jalat ovat tyhjät ja raskaat. En ehtinyt palautua viimeisestä kovasta harjoituksestani. Lauantaina vedin todella kovan happotreenin, Mattila kertoi.

Nordlundille naisten estekisan voitto – Rajaniemelle nuorten EM-raja

Naisten 3000 metrin estejuoksussa Lahden Ahkeran Nelli Nordlund aloitti rohkeasti jopa alle 10 minuutin vauhtia. Vauhti hiipui hieman loppua kohti, mutta voitto tuli silti selvästi uudella omalla ennätyksellä 10.30,58. Viime vuonna hän pääsi aikaan 10.41,88.

– Aloitin rohkeasti, mutta jouduin hieman pettymään, sillä tavoittelin 10 minuutin alitusta. Mutta eiköhän se kesän mittaan niille nurkille mene, Nordlund kommentoi juoksuaan.

Nordlundin lisäksi myös kolme seuraavaa juoksijaa tekivät uudet ennätyksensä: Salla Laukkanen, Joensuun Kataja, 10.32,73, Sini Rajaniemi, Lahden Ahkera, 10.35,21 ja Vilma Pere, Euran Raiku, 10.35,80.

Erityisen iloinen oli Rajaniemi, sillä tämä oli hänen ensimmäinen kilpailunsa tällä matkalla ja hän alitti reilusti myös alle 20-vuotisten EM-kilpailujen tulosrajan, joka on 10.41,90.