Santtu Heikkinen tulisella kirillä 1500 metrin finaaliin: ”Olen tosi tyytyväinen” – Moona Korkealaakso ja Venla Saari estejuoksun finaaliin

Santtu Heikkinen väläytti tulista kiriään ja eteni Tallinnassa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailujen 1500 metrin alkueristä finaaliin. Suoran loppukilpailupaikan Heikkinen sinetöi erän neljännellä sijalla, joka varmistui aivan loppumetreillä 0,01 sekunnin erolla. Hitaan alun jälkeen Heikkisen aika oli 3.50,96.

– Olen tosi tyytyväinen. Tavoite oli päästä loppukilpailun ja sinne menin. Olen valmis finaaliin, Heikkinen hehkutti.

Torstain juoksulajeissa finaaliin etenivät myös Moona Korkealaakso ja Venla Saari naisten 3000 metrin estejuoksun alkueristä.

Heikkinen roikkui pääosan matkasta 12 juoksijan häntäpään tuntumassa ja nousi vasta 200 viimeisellä metrillä taistelemaan finaalipaikasta.

– Tarkoitus oli ottaa sisäkaarteesta paikka ja katsella alku rauhassa, mitä muut tekevät ja iskeä sitten lopussa kaikki peliin, Lempäälän Kisaa edustava Heikkinen setvi taktiikkaansa.

”Minulle sopisi, jos finaali olisi samanlainen juoksu”

Kun juoksun kärki kiristi viimeisen kierroksen alussa, Heikkinen oli metritolkulla kärjen takana ja näytti tovin jo jäävän, mutta voimia oli hyvin varastossa.

300 metriä ennen maalia Heikkinen oli yhdeksäntenä ja 100 metriä ennen maalia seitsemäntenä useita metrejä kärkikuusikosta. Loppusuoralla hän siirtyi neljännelle radalle, tavoitti kärjen ja heittäytyi neljänneksi 0,01 sekuntia ennen Hollannin Noah Baltusia.

– Vähän siinä huolestutti, kun ei menty mitään kovaa vauhtia. Mutta 200 metriä ennen maalia minulla oli jo tosi kova luotto, että pääsen finaaliin, Heikkinen tuumi.

Heikkisen erän voitti Puolan Filip Rak ajalla 3.50,67. Neljä seuraavaa olivat maalissa 0,08 sekunnin sisään.

Juoksun alkuvauhti oli erittäin hidas. Lempäälän Kisaa edustavan Heikkisen 800 metrin väliaika oli 2.12,35. Viimeisen 800 metrin osuuden Heikkinen kiri 18 sekuntia tätä nopeammin 1.54,35.

Toisessa erässä mentiin selvästi kovempaa. Sen voitti Ranskan Ylies Mihouni ajalla 3.47,59.

Tällä kaudella 3.45,48 juossut Heikkinen on EM-tilastossa kahdeksas. Finaalia hän odottelee luottavaisena.

– Minulle sopisi hyvin, jos finaali juostaisiin samalla systeemillä, Heikkinen viittasi kiihtyvävauhtiseen juoksuun.

Korkealaakso juoksi estekilpailun ensi kertaa kolme viikkoa sitten

Vain runsas kolme viikkoa sitten ensimmäisen estejuoksukilpailunsa juossut Lappeenrannan Urheilu-Miehien Moona Korkealaakso oli alkueränsä kolmas ennätyksellään 10.23,02, joka oli alkuerien neljänneksi paras aika. Alkuerien nopein aika oli Espanjan Marta Serranon vain runsaan sekunnin parempi 10.21,76.

– Se oli sellainen tasavauhtinen juoksu, jossa ei paljon höntyilty, Korkealaakso sanoi.

Korkealaaksolle lauantainen finaali on uran neljäs 3000 metrin estejuoksu.

– Tuossa juoksussa huomasi, että esteiden ylitykseen on tullut varmuutta. Finaaliin lähden avoimin mielin. Olisihan se kiva juosta ennätys, jos tulee vauhtijuoksu, Korkealaakso sanoi.

Korkealaakso voitti toissakesänä kotikentällään Kimpisellä naisten 5000 metrin juoksun Suomen mestaruuden, mutta on kahtena viime kesänä päässyt kilpailemaan vain harvoin.

Suoraan finaaliin selviytyi myös Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Saari, joka sijoittui toisessa erässä viidenneksi ajalla 10.34,23.

Turun Urheiluliiton Lotta-Maria Maine karsiutui aikavertailun 17:ntenä tuloksella 10.45,58, mikä on hänen uransa toiseksi paras aika. 15 parasta selviytyi finaaliin.

Vuori välierästä: ”Ei ollut energiaa vetää loppuun”

Hämeenlinnan Tarmon Eino Vuori juoksi miesten 100 metrin välierissä 10,66 ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Arttu Peltola kymmenyksen päähän ennätyksestään ajalla 10,67.  Finaaliin vauhti ei vielä riittänyt. Siihen vaadittiin aikavertailusta 10,46.

Alkuerissä Vuori ja Peltola pinkoivat vastatuuleen 10,77 ja 10,80.

– Alkuerä oli mukava, rento juoksu. Välierässä ajattelin ottaa pientä riskiä lähdössä ja se onnistuikin. Lähtö ja kiihdytys oli hyvä, muttei vaan ollut energiaa vetää loppuun. Nyt oli tosi huono loppu, Vuori kertasi välierää.

Suomen joukkueen kolmas 100 metrin juoksija Alexander Björkqvist pinkoi 10,84, kun välieriin vaadittiin 10,83.

Kylmänen kiiti välierissä aivan ennätyksen tuntumaan

Naisten 100 metrillä Raision Kuulan Johanna Kylmänen nytkähti telineissä juuri ennen starttia alkuerässään. Se toi keltaisen kortin, mutta ei Kylmänen antanut sen häiritä ja juoksi välieriin ajalla 11,76.

Välierissä Kylmänen nipisti ajasta kaksi sekunnin sadasosaa ajalla 11,74, joka jää kahdeksan sadasosan hänen tänä kesänä syntyneestä ennätyksestään 11,66.

– Lämpö vaikuttaa. Tuntuu, että on terävässä kunnossa, vaan ei se sitten kuitenkaan mene, Kylmänen setvi pientä pehmeyden tunnetta juoksussa.

– Tosi tyytyväinen olen, että pääsin välieriin.

Kylmäsen reaktioaika 0,25 sekuntia oli alkuerien hitain ja välierissäkin yksi hitaimmista 0,22 sekuntia.

Espoon Tapioiden Anna Pursiaiselle kävi samoin kuin Alexander Björkqvistille. Hän juoksi 11,89 ja oli ensimmäinen karsiutunut kilpailija häviten jatkopaikan 0,01 sekunnin erolla.

Härkönen moukaroi 14:nneksi

Savonlinnan Riennon Arttu Härkönen sijoittui miesten moukarinheiton karsinnassa 14:nneksi tuloksella 68,32. Kilpailijoita oli 28 ja finaaliin pääsi tuloksella 69,38. Härkösen tämänkesäinen ennätys on 70,54.

Härkönen on arvokilpailuiden ensikertalainen, joka ei aikaisemmin ole osallistunut yhteenkään maaotteluunkaan. Hän voi kilpailla samassa ikäluokassa vielä ensi vuonnakin.

Helsingin IFK:n Patricia Kellgren heitti naisten kiekonheiton karsinnassa 43,13. Se syntyi toisella heitolla ja riitti 21. sijaan. Finaaliin vaadittiin 47,98.

TALLINNA (EST) 15.7.2021 Alle 20-v. EM-kilpailuiden aamukilpailut

Alkukilpailut:

Miehet,

100 m, alkuerät (erien 5 parasta ja 4 aikavertailusta välieriin): 1) Jeff Erius Ranska 10,29, 2) Jeriel Quainoo Britannia 10,30 … 19) Eino Vuori Suomi 10,77 (2. erän 3:s, -0,6 m/s), 21-22) Arttu Peltola Suomi 10,80 (3. erän 6-7:s, -0,9 m/s), 25) Alexander Björkgren Suomi 10,84 (1. erän 7:s, -0,7 m/s).

400 m, alkuerät (erien 3 parasta ja 4 aikavertailusta välieriin): 1) Lorenzo Benati Italia 46,41.

Kuula (6 kg), karsinta (karsintaraja 19,50): 1) Muhamet Ramadani Kosovo 19,80.

Moukari (6 kg), karsinta (karsintaraja 76,50): 1) Merlin Hummer Saksa 79,90 … 14) Arttu Härkönen Suomi 68,32. – Härkönen (68,32, x, x).

Naiset,

100 m, alkuerät (erien 3 parasta ja 6 aikavertailusta välieriin): 1) Rhadisat Adeleke Irlanti 11,37 … 15-17) Johanna Kylmänen Suomi 11,76 (4. erän 4:s, 0,2 m/s), 24) Anna Pursiainen Suomi 11,89 (5. erän 5:s, 0,2 m/s).

400 m, alkuerät (erien 3 parasta ja 4 aikavertailusta välieriin): 1) Kornelia Lesiewicz Puola 53,31.

3000 m ej, alkuerät (erien 5 parasta ja 5 aikavertailusta finaaliin): 1) Marta Serrano Espanja 10.21,76, 2) Gréta Varga Unkari 10.21,85, 3) Olivia Gürth Saksa 10.22,41, 4) Moona Korkealaakso Suomi 10.23,02 (1. erän 3:s) … 12) Venla Saari Suomi 10.34,23 (2. erän 5:s), 17) Lotta-Maria Maine Suomi 10.45,58 (1. erän 10:s).