Heikkinen hakee Olavi Parjasen valmennuksessa 20 metrin ylitystä ja paralympiamenestystä

Keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen harjoittelu kohti Tokion paralympiakisoja etenee valmentaja Olavi Parjasen johdolla. Heikkinen on keihäänheitossa luokan 34 hallitseva Euroopan mestari. Yhteistyö Parjasen kanssa alkoi tammikuussa.

– Uutta intoa puhkuen tässä mennään. Olavin kanssa on etsitty niitä minun heittoni miinakohtia. Ja nyt rakennetaan minulle optimia heittoa, Heikkinen sanoo.

Parjanen on kokenut keihäänheittovalmentaja. Urallaan hän on valmentanut muiden muassa Lassi Etelätaloa, Heidi Nokelaista, Joni Karvista ja nyttemmin Jami Kinnusta yhdessä Kimmo Kinnusen kanssa.

Yhteensä kymmenen mitalia paralympiakisoista ja parayleisurheilun MM- ja EM-kilpailuista voittanut Heikkinen rakensi uraansa viime kauteen asti Kimmo Kinnusen valmennuksessa.

– Meillä on ollut Kimmon kanssa pitkä ja hyvä yhteistyö. Sen pohjalta jatketaan nytkin kaiken perustreenin osalta. Siihen ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, Heikkinen sanoo.

– Kimmon kanssa oli sopimus Tokion olympiakisoihin asti. Kun Tokion kisat viime vuonna siirrettiin, päätettiin yhdessä, että on nyt hyvä haistella uusia tuulia.

Tavoitteena rikkoa 20 metrin raja

Siilinjärven Ponnistusta edustava Heikkinen välttelee korona-aikana matkustelua. Parjasen kanssa hän on tehnyt yhteiset harjoitukset Kuopio-hallissa.

Kaksikon tavoite on onnistua ensi kesänä elo-syyskuun taitteessa käytävissä Tokion paralympiakisoissa ja sitä ennen touko-kesäkuun taitteen EM-kilpailuissa Bydgoszczissa, Puolassa.

– EM-kilpailuissa katsellaan, missä ollaan menossa. Huippukuntoa viritellään paralympiakisoihin. Tulostavoitteena on rikkoa se 20 metriä, Heikkinen sanoo.

Heikkisen nimissä on hänen luokkansa Euroopan ennätys 19,58. Sitä Heikkinen yrittää parantaa hiomalla tekniikkaa.

– Paneudutaan tuolista heittämiseen. Eli siihen, kuinka pääsee heittämään olkapää edellä, kun ollaan kiinni tuolissa ja naama ja vartalo ovat heittosuuntaan, Jos se ei onnistu, en saa tehtyä loppuräppäystä, Heikkinen sanoo.

– Nämä ovat minulle tuttuja asioita, mutta kun eri ihmiset katsovat niitä, sieltä voi lukko aueta ja löytyä uusia vastauksia.