HCRD: Kiekara ja Kuivisto 5 kilometrillä – Partanen haastaa juoksijat puolimaratonille – Honkala virittelee SE-kuntoa

Helsinki City Running Day kerää lauantaina kotimaisia kestävyysjuoksun kärkinimiä kolmelle eri matkalle. Viiden kilometrin City 5 -juoksun naisten kilpailussa kohtaavat MM-puolimaratonille valittu Annemari Kiekara ja maastojuoksun Suomen mestari Sara Kuivisto.

– Toivottavasti menee hyvin ja juoksu antaa itseluottamusta eteenpäin, Kiekara viittaa 17. lokakuuta Puolassa juostavaan puolimaratonin MM-kilpailuun.

Kurikassa maastojuoksun SM-kilpailuissa viikko sitten Kiekara jätti kilpailun kesken, kun liukas pinta toi tuntemuksia takareisiin. Helsingin pitävällä asvaltilla Kiekaran mukaan tilanne on toinen.

– Voi olla, että Saran kanssa tulee aika tiukkakin kilpailu. Lähden juoksemaan sitä vauhtia, mikä itsestä hyvältä tuntuu. Varmaan aika lailla samoja vauhteja kuin radalla, Kiekara sanoo.

Kuivisto ottaa kauden päätöskilpailun rennosti.

– Olen joitakin 5 ja 10 kilometrin maantiekilpailuja juossut, mutta aika vähän. Ihan hauska lähteä juoksemaan ja rennolla mielellä lähden. Pysyn Kiekara matkassa niin kauan kuin pysyn, Kuivisto tuumi.

Partanen kävelee puolimaratonin

Miesten Helsinki City Run -puolimaratonilla nähdään kotimainen kilpakävelyn huippunimi Aku Partanen, jolle puolimaraton on kova harjoitus ja hän taittaa matkan kävellen.

– En ole ikinä ollut juoksutapahtumissa, joten tämä on minulle mielenkiintoinen kokeilu. Ajatuksena on, että loppuaika menisi sinne puolentoista tunnin hujakoille, se olisi hyvin, Partanen sanoo.

Se tarkoittaa noin neljän minuutin ja 15-20 sekunnin kilometrivauhtia, joten Partasen vauhdissa pysyminen on hyvä haaste monelle juoksijalle.

– Reitti on silleen tuttu, että olen treenaillut aika paljon noissa maisemissa missä puolimaraton kulkee. Tuollainen aika on mahdollinen, Partanen sanoo.

Honkala virittelee 24 tunnin juoksun SE-yritykseen

Helsinki City Marathonilla on useita kotimaisia kärkinimiä. Yksi heistä on kansainvälisen huipputason ultrajuoksija Noora Honkala. Hänelle Helsinki Cty Marathon on kova, valmistava harjoitus vuorokaudenjuoksuun parin viikon päästä Bruggissa, Sveitsissä

– Valmistauduin alunperin Spartathlonille, mutta se peruttiin. Nyt tavoite on juosta Sveitsissä se 240 kilometriä ja rikkoa oma 24 tunnin juoksun Suomen ennätykseni, Honkala sanoo.

– Treenit ovat viime ajat olleet aika kovatehoisia ja menneet hyvin. Olen juossut paljon mäkisessä maastossa. Juoksukilometrejä on viikossa tullut noin sata, mutta sen lisäksi olen pyöräillyt paljon. Pyöräily on tukenut hyvin juoksua.

Helsinki City Marathonille Honkala ei ole asettanut aikatavoitetta.

– Sellainen alle kahden tunnin ja 50 minuutin aika on realistinen. Toivottavasti on hyvä päivä, Honkala sanoo.

Tarkka suunnitelma takaa turvallisuuden

Helsinki City Running Day -juoksutapahtuman järjestelyissä on nivottu yhteen joustava toteutus ja korona-ajan juoksijoiden turvallisuudelle asettamat vaateet. Tapahtuman odotetaan keräävän lauantaina Helsingin kaduille lähes 8000 juoksijaa. Tapahtuman keskuspaikka on Olympiastadion.

– Olemme käyneet tarkasti läpi kaikki korona-aikaan liittyvät viranomaisohjeet ja seuranneet miten Suomessa ja muualla tapahtumia on näin aikoina toteutettu, sanoo Suomen Urheiluliiton juoksutapahtumajohtaja Harri Hänninen.

– Tältä pohjalta on laadittu yksityiskohtainen toimintaohjeistus, joka on käyty läpi viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa. Uskon, että Helsinki City Running Dayn juoksuihin osallistuminen on niin turvallista kuin se näissä oloissa on mahdollista.

Kuinka korona-aika näkyy juoksupäivän järjestelyissä?

– Kisatoimistossa Olympiastadinoilla, jossa jaetaan kilpailunumerot sekä tapahtuman Expossa on käytössä järjestelmä, jolla kontrolloidaan, että näissä tiloissa ei ole yhtä aikaa liian paljon ihmisiä. Käsidesiä on tarjolla runsaasti ja erityishuomiota on kiinnitetty ohjeistukseen ja opastukseen – eli turvakyltteihin ja kuulutuksiin.

Lähtöruuhkat vältetään

Juoksuissa ruuhkat syntyvät lähdössä, jotka Helsinki City Running Day -tapahtumassa viedään läpi erikoisjärjestelyin.

– Helsinki City Run -puolimaratonilla lähtöjä on viisi ja ne ovat 10 minuutin välein. Jokainen lähtö on jaettu vielä kolmeen lähtöryhmään, joilla on oma sisääntulo ”karsinaan”, jossa ollaan starttiin asti, eikä näin pakkauduta lähtöviivalle, Hänninen kertoo.

– Helsinki City Marathonin ja Marathonviestin startti on jaettu kahteen lähtöön, joista kumpikin jakautuu kolmeen lähtöryhmään. City 5 -katujuoksussa on yksi lähtö, mutta kaksi lähtöryhmää. Suosittelemme lähdössä kasvomaskin käyttöä.

Juoksujen juottopaikoilla noudatetaan Hännisen mukaan tarkkaa protokollaa.

– Siellä toimitsijoilla on suojakäsineet, kasvomaskit ja jokainen työntekijä on saanut kirjalliset ohjeet, kuinka juottopaikoilla toimitaan, Hänninen kertoo.

Helsinki City Running Day 3.10.2020

– Helsinki City Running Day alkaa lauantaina aamulla lasten Minimarathonilla ja jatkuu Helsinki City Run -puolimaratonilla, ECCO Helsinki City 5 -katujuoksulla sekä Garmin Helsinki City Marathonilla.

– Maratonin voi taittaa myös joukkueena osallistumalla Marathonviestiin.  Erityisen ankaran juoksunälän voi tyydyttää osallistumalla Helsinki City Double -juoksuun eli juoksemalla puolimaratonin ja maratonin peräjälkeen.

Aikataulu:

Klo 9.30 Minimarathonin lähdöt alkavat Eläintarhan urheilukentällä.

Klo 11.00-11.40 Helsinki City Run lähdöt Olympiastadionin aukiolla.

Klo 14.30 ja 14.40 Garmin Helsinki City Marathon ja Marathonviesti lähtö Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaan läheisyydestä.

Klo 15.00 ECCO Helsinki City 5 lähtö Pohjoiselta Stadionintieltä

Tulokset

Helsinki City Running Day