Hava 13:s aikasakosta huolimatta, Jokinen ennätysvauhdissa, Määttänen 24:s – Nurmi 15:s

Joni Hava käveli kahden minuutin aikasakon rasittamana 13:nneksi Münchenin EM-kilpailujen 20 kilometrillä ajalla 1.25.32. Jerry Jokinen oli 17:s ennätyksellään 1.26.11, jolla hän nousee 22-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.

Jaakko Määttäsen piti pysähtyä kilpailun aikana kahdeksi minuutiksi varikolle Havan tapaan kolme varoituksen jälkeen. Maalissa Määttänen oli 24:s ajalla 1.29.38.

Hava käveli Joensuun Kalevan kisoissa ennätyksensä 1.23.54. Münchenin kilpailussa Hava avasi maltilla, mutta oli menossa kohti ennätysaikaa, kun komennus kahdeksi minuutiksi varikolle torppasi ennätystoiveet.

– Olin aika reippaasti ennätysvauhdissa ja tuntui, että pystyn kiristämäänkin. Mutta siinä samalla tekniikka pääsi vähän herpaantumaan, Hava harmitteli.

Kahden minuutin pysähdyksen jälkeen ennätyksen tavoittelu muuttui tavoitteeksi varmistaa maaliin tulo uran ensimmäisissä aikuisten arvokilpailuissa.

– Tekniikka ei ole isoista asioista kiinni, mutta kontrolli vähän herpaantui ja tuo oli tulos, Hava sanoi.

Jokinen: ”Nyt oli hyvänoloinen kulku”

Jokiselta, 20, Münchenin EM-kilpailu oli mainio suoritus. Hän kilpailee 20 kilometrillä ensimmäistä vuotta ja on nopeasti noussut kovalle tasolle. Edellinen ennätys oli Laitilassa maantiekävelyn SM-kilpailuissa tehty 1.26.51.

Münchenissä Jokinen lähti liikkeelle tasatahtia Määttäsen kanssa ja jatkoi ennätyskyytiä maaliin asti, kun Määttänen pysähtyi aikasakkoa kärsimään varikolle.

– Oma ennätys parani, siihen olen tyytyväinen. Nyt oli hyvänoloinen kulku. Ei tullut missään kohti hyytymistä. Jaksoi hyvin ja loppuun asti, Jokinen summasi uran ensimmäistä kokemusta aikuisten arvokilpailuista.

Määttänen eteni kohti omaa ennätystään, kunnes joutui varikolle aikasakkoa kärsimään.

– Tekniikassa oli vikaa alusta lähtien. Oli selvästi opeteltu jotakin vääriä liikeratoja, mutta ensi kerran paremmin. Se oli positiivista, etten jäänyt ilman tulosta, Määttänen sanoi.

Kilpailun voitti mestaruutensa uusinut Espanja Alvaro Martín ennätyksellään 1.19.11. Ruotsi Perseus Karlström oli toinen ja tuli tutusti maaliin viikinkihattu päässä. Karlström hävisi Martínille 12 sekuntia.

Edellisten EM-kilpailujen hopeamitalisti Espanjan Diego Garcia oli kolmas ajalla 1.19.45.

Tokion 20 kilometrin olympiavoittaja ja Eugenen 35 kilometrin maailmanmestari Italian Massimo Stano jäi kahdeksanneksi.

Nurmi käveli 15:nneksi – Ntrismpiotista tuplamestari

Enni Nurmi jatkoi vakuuttavaa paluuta kansanväliselle tasolle naisten 20 kilometrillä. Nurmen uraa ovat kiusanneet vammat, mutta nyt hän oli hyvän kilpailukauden siivittämänä 15:s ajalla 1.36.56. Aiemmin tänä vuonna Nurmi kävell Eugenen MM-kisoissa 29:nneksi. Venla Laiho oli 20:s ajalla 1.43.47.

– Ajattelin lähteä rohkeasti ennätysvauhtia. Portugalilaisen kävelijän kanssa aika pitkään menin, mutta sitten alkoivat jalat painaa. En päässyt kovempaa, Nurmi kertaili.

Naisten kilpailun voitti Kreikan Antigoni Ntrismpioti, joka voitti Münchenissä myös 35 kilometrin kilpailun. 20 kilometriä kreikkalainen vei ennätyksellään 1.29.03.

Puolan Katarzyna Zdziebło ja kotiyleisön suosikki Saksa Saskia Feige olivat toinen ja kolmas 17 ja 22 sekunnin erolla kärkeen.

https://munich22results.european-athletics.com/en/results/athletics/result-20km-walk-m-fnl-000100-.htm