Hassi otteli mestariksi, Savola: En pystynyt vastaamaan Juuson vetoon

Hassi otteli mestariksi

Kalevan kisojen miesten kymmenottelusta kehkeytyi lopulta erinomaisen tasainen kilpailu. Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi venyi omaan ennätykseensä 7734 pistettä, jolla hän kukisti puolustavan mestarin Elmo Savolan 30 pisteellä. Pronssimitalin vei palkintokaappiinsa HIFK:n Thomas Barrineau selvästi perässä 7238 pisteellään.

– Olen kovasti tyytyväinen suorituksiini vaikka oma ennätys tuli vain 1500 metrillä. Hyviä onnistumisia tuli pituudessa, korkeudessa ja seiväskin kulki aika hyvin vastatuuleen. Suomen mestaruus ja 113 pisteen parannus omaan ennätykseen olivat se mikä oli tähtäimessä tänne Ouluun tullessa,i 23-vuotias opiskelija analysoi kahden päivän urakkaansa Raatin stadionilla.

Yleisölle tarjottiin ottelujännitystä loppuun saakka. Voittaakseen mestaruuden Hassin piti voittaa Savola yli 10 sekunnin erolla. Vielä puolimatkassa ero oli vain 4 sekuntia, mutta viimeiset 600 metriä Hassi kiihdytti ja Savola ei pystynyt vastaamaan vetoon.

– Taktiikkana oli pitää tasaista 4.30 tähtäävää vauhtia jonka oletin riittävän Elmon jättämiseksi riittävän kauas taakse. Viimeiselle kierrokselle lähtiessä näin että suunnitelmani taitaa onnistua, kertasi tuore mestari.

Hassia valmentaa isoveli Lauri, joka osallistui Kalevan kisoihin 400 metrin aitojen alkuerään ollen lopputuloksissa 9. sijalla. Veljekset asuvat Jyväskylässä jossa harjoitusmahdollisuudet ovat erinomaiset ja yliopiston liikuntatietellisen asiantuntemus käytössä.

– Meidän tiimin harjoitus on juoksuvoittoista ja uskomme sitä kautta päästävän kansainväliselle tasolle. Tälle kaudelle ei tiedossa ole enää otteluja mutta yksityislajeissa pyrin parantelemaan omia ennätyksiä. Kisakauden jälkeen ajatuksena on parannella suoritustekniikkaa heikoissa lajeissani jotta jotakin uutta olisi valmiina ensi kautta varten, kertoi 186 senttinen ja 78 kiloinen ottelumestari.

Savola otteli viime vuonna maan mestariksi 7743 pisteellä josta jäi tällä kertaa vain 39 pojoa – mutta riittävästi jotta kulta himmeni hopeaksi.

– Mielestäni ottelin ihan hyvässä flowssa yleisön hyvässä kannustuksessa ja lopputuloskin oli kunnon mukainen. 1500 metrillä seurasin tilannetta koko ajan ja Juuson vedon alkaessa en vain pystynyt siihen vastaamaan. Juoksuja ja erikoisesti 400 ja 1500 metriä ovat kohdallani hidastanut heinänuha, jonka takia kesän nopeuskestävyysharjoitukset ovat jääneet tekemättä, tilitti Lappajärven Veikkojen 21-vuotias ottelijalupaus.

Savola on muuten syntynyt samana päivänä 10.3. kuin takavuosien 10-ottelusuuruus Petri ”Elmo” Keskitalo. Lieneekö vanhempien etunimen valinnassa Savola tähtäsi alkukesästä Götzisin ottelukisoissa jopa EM-kisoihin mutta tyypilliseen suomalaiseen tapaan alkukausi meni hieman takerrellen.

Kärkikaksikolla Hassilla ja Savolalla Suomella on lupaavat potentiaaliset arvokisaedustajat lähivuosina. Pikanttina yksityiskohtana pronssille otelleen Thomas Barrineau isä on amerikkalainen Jim Barrineau joka kilpaili USA:n väreissä Montrealin olympiakisoissa 1976. Tommy voitti Suomen mestaruuden Kuopiossa 2014 ja ennätystuloksellaan 7762 hän on vielä parikymmentä pistettä edellä Hassia ja Savolaa.

Antti Haapalahti