Harri Aalto: Yleisurheilu liukuu kisakauteen, laitetaan pyörät pyörimään jo nyt

Valtioneuvoston päätösten mukaisesti saamme mahdollisuuden käynnistää lisää harjoitustoimintaa ja aloittaa kilpailukauden kesäkuun alusta. Tämä on tietysti iloinen uutinen meidän kaikkien toimijoiden osalta. Lapset pääsevät liikkumaan yhdessä, urheilijat kilpailemaan ja seurat jatkamaan toimintaansa.

Uudet linjaukset eivät vaikuta toukokuun tilanteeseen. Yleisurheiluseuroissa harjoitustoiminta järjestetään toukokuun loppuun asti ulkoliikuntapaikoilla lähikontakteja välttäen, alle 10 hengen ryhmissä. Kilpailuja tai muita avoimia yli 10 hengen yleisötilaisuudeksi muodostuvia tapahtumia ei myöskään saa järjestää 31.5.2020 asti.

On kuitenkin edelleen tärkeää jatkaa tai viimeistään nyt aloittaa pienryhmien harjoittelu. Ohjaajan tai valmentajan johdolla suoritettavaa harjoittelua ei korvaa mikään ja siksi sellaiset on syytä toteuttaa laadukkaasti.

Laitetaan pyörät pyörimään jo nyt

Tavoitteena oli julkistaa ohjeet kesäkuulle jo keskiviikkoisen Urheiluliiton hallituksen kokouksen jälkeen, mutta tulkintaohjeistus valtioneuvoston linjauksiin on vielä viranomaisilla valmistelussa ja tämän hetken tietojen mukaan käytettävissä viimeistään ensi viikon alussa. Odotamme ne ja annamme sitten omat ohjeet.

On kuitenkin tärkeää laittaa pyörät pyörimään jo nyt. Kesäkuun alusta alkaen harjoitustoiminnassa pätee 50 hengen kokoontumisrajoitus ja kilpailuissa on valtioneuvoston päätösten mukaisesti mahdollisuus jopa yli 50 hengen kokoontumiseen rajatuissa ulkotiloissa. Kilpailujen ajankohtia, alustavia lajiohjelmia ja sarjojen porrastamisia kannattaa ilman muuta jo nyt suunnitella ja tarkentaa suunnitelmia sen jälkeen, kun saadaan viranomaisten tulkintaohjeistukset.

Kesäkuussa juhannuksen jälkeen aloitetaan myös vahva TV-kilpailujen kesä Ylen kanavilla. Juhannuksen jälkeisestä ajasta lähtien syyskuun loppuun, yleisurheilu tulee näkymään viikoittain. Erilaisia kilpailuja on kalenterissa ja niidenkin osalta käydään vielä viilauksia lajiohjelmiin yms. ohjeisiin, jotta kilpailut voidaan toteuttaa viranomaisten määräyksiä ja ohjeita noudattaen. Siinä linjassa me tietysti haluamme olla!

SUL:n suositukset seurojen harjoitustoimintaan 31. toukokuuta asti:

Tässä vielä muistutuksena suositukset tämän hetken toiminnan järjestämiseen.

– Harjoitustoiminta toteutetaan huomioiden kokoontumisrajoitus.

– Harjoitustoiminnassa toteutetaan edelleen seuraavia ohjeita

– Osallistutaan vain täysin terveenä harjoituksiin.

– Huolehditaan ennen harjoituksia käsien pesusta ja muusta puhtaudesta. Käsidesiä on suositeltavaa olla saatavilla harjoituksen aikana.

– Porrastetaan pienryhmien harjoitusaikoja eikä käytetä urheilukentän pukutiloja.

– Toimitaan ulkona. Vältetään lähikontakteja ja otetaan turvaetäisyydet huomioon.

– Hyödynnetään harjoituspaikkoja monipuolisesti ja jaetaan pienryhmät eri paikkoihin kentälle, maastoon ja muihin sopiviin harjoituspaikkoihin. Käytetään omia välineitä tai huolehditaan välineiden desinfioinnista.

– Harjoitellaan samoissa pienryhmissä saman ohjaajan/valmentajan johdolla.

– Huomioidaan hygieniaohjeet (yskiminen, niistäminen, omat juomapullot), etäisyydet ja omien välineiden käyttö.

– Kannustetaan ohjaajien ja valmentajien ohjeiden mukaisiin omatoimiharjoituksiin yhteisten harjoitusten ulkopuolella.

– Järjestetään etätreenejä ja hyödynnetään valmiita harjoitusmateriaaleja.

– Huolehditaan harjoituksen jälkeisestä käsien pesusta.

– Kannetaan yhteisesti vastuu kaikkien turvallisuudesta.

Kaikille teille menestystä toiminnan ”uudelleen käynnistämiseen”. Olkaa huolellisia, ottakaa suositukset huomioon ja suunnitelkaa tulevaisuutta. Meillä on edelleen mahdollisuus tehdä yhdessä upea yleisurheilukesä.

Harri Aalto

toimitusjohtaja

Suomen Urheiluliitto ry