Harri Aallon kolumni: Yleisurheilu kukoistaa vaikeasta ajasta huolimatta

Onpa ollut hieno yleisurheilukesä! Useita Suomen ennätyksiä, upeita tuloksia laajalti eri lajeissa, vastuullisesti järjestettyjä kilpailuja sekä monipuolista seuratoimintaa lapsille ja nuorille. Kaikista vaikeuksista huolimatta yleisurheiluväki on ottanut selkävoiton kevään ongelmista ja porskuttaa vahvasti, mutta vastuullisesti eteenpäin.

Vaikeita ja vastuullisia päätöksiä

 Valitettavasti olemme joutuneet tekemään myös vaikeita ja vastuullisia päätöksiä. Seurojen toimintakilpailujen peruuttamiset, valmennustukien tarkennukset ja henkilökunnan lomautukset ovat joitakin esimerkkejä niistä. Ei ole juurikaan sellaisia asioita, joista emme voisi olla säästämättä kustannuksia. Kaikissa toiminnoissamme voimme olla tarkempia eikä se sitä aina tarkoita, että se aiheuttaisi isossa mittakaavassa toiminnan leikkauksia tai toiminnan vaikeuttamista. Joskus se tarkoittaa myös asioiden järkiperäistämistä. Olemme nyt jälleen siinä tilanteessa, että toimenpiteitä kannattaa yrittää tehdä mieluimmin ennemmin kuin myöhemmin. Urheiluliiton kivijalka tulee olla jatkossakin kunnossa. Siitä ei voi tinkiä pätkääkään!

Odotan myös valtiovallan ratkaisuja tapahtumien tukemiseen. Rajoitukset, joita on asetuttu, ovat näkyneet tapahtumien perumisina tai keventämisinä. Näistä on tietysti aiheutunut taloudellista haastetta järjestäjille. Ei voi olla niin, että vain koronakevään aikaiset tapahtumat saavat valtion tuen vaan kesän ja alkusyksyn vaikutukset eri tapahtumiin tulee yhtä lailla ottaa huomioon. Itselleni tämä asia on vahvasti myös oikeudenmukaisuuskysymys, joka pitää käsitellä samoin kuin kevätkin.

Yhteistyökumppanit samassa veneessä

Väitän, että olemme onnistuneet vähintään tyydyttävästi tämänkin vuoden myynnin suhteen. Kaikissa kolmessa kivijalassamme – huippu-urheilu, nuoriso ja juoksu – meillä on merkittäviä ja sitoutuneita yhteistyökumppaneita. Olen kaikista heistä enemmän kuin ylpeä! Myös tässä vaikeassa tilanteessa joustavuutta on heiltä löytynyt hurjan paljon. En voi muuta kuin kumartaa syvään heidän puoleensa. Toivottavasti saamme yhdessä vietyä vaikean vuoden onnistuneesti maaliin.

Tässä tilanteessa ja tällä porukalla voimme olla aidosti ylpeitä siitä mitä olemme saaneet aikaan, mutta ei tilanne ole sellainen, johon tyydymme. Ei tietystikään vaan lisää panoksia tulee saada myyntiin ja sitä kautta euroja toimintaan lisää. Se tarkoittaa itse asiassa kaikkia tahojamme.

Ei yleisurheilun taloutta ratkaista todellakaan pelkästään Urheiluliiton euroin. Mielelläni kuulen myös jotakin konkreettista niiltä asiantuntijoilta, jotka aina silloin tällöin nousevat toteamaan tilanteen. Tilanteen toteamisen ja eurojen laskemisen osaamme kyllä aika hyvin itsekin.

Yleisurheilukesä jatkuu ja on esillä

Kisakauden huipennus on alkamassa. Kuortaneen ja Espoon Motonet GP:t kolkuttelevat ovella ja sen jälkeen Paavo Nurmi Games ja Kalevan kisat tuovat Suomeen todellisen yleisurheiluviikon. Yleisurheilu on esillä ja siitä pitää nyt meidän kaikkien ottaa paras mahdollinen hyöty esille.

Varsin kattava yleisurheilun TV-paketti saatiin Ylen kanssa rakennettua uudelleen ja television äärillä on ollut jokaisessa yleisurheilulähetyksessä vähän yli tai ali puoli miljoonaa suomalaista innokasta penkkiurheilijaa.

Jos joskus on noussut esille, että yleisurheilusta ei kirjoiteta printtimediassa, voi ainakin tämän kesän osalta laittaa tällaiset mielipiteet hetkeksi romukoppaan. On ollut muun muassa hienoa lukea monien urheilijoidemme laajoja henkilökuvia vaikkapa Sanoma-konsernin lehdistä.

Ruotsi-ottelun kohtalo

Ruotsi-ottelun järjestämisestä on varmasti erilaisia mielipiteitä. Ja niin pitääkin. Onneksi tässäkin ratkaisun tekevät tehtävään valitut luottamushenkilöt kuten kaikkeen demokraattiseen toimintaan kuuluu. Tähänkin asti olemme toimineet vastuullisesti sekä harjoitusten että kilpailujen järjestäjinä ja niin tulemme tässäkin tapauksessa toimimaan.

Urheiluliiton hallitus ei äänestänyt viime perjantain kokouksessa järjestetäänkö maaottelu vai ei vaan äänestys toteutettiin siitä, jätetäänkö maaottelu järjestämättä vai otetaanko pieni lisäaika. Hallituksen enemmistö äänesti sen puolesta, että otetaan lisäaika ja valmistellaan asiaa vielä ja tehdään lopullinen päätös 7.8. Sen suurempaa dramatiikkaa ei tästäkään saa.

Asian valmistelu viranomaisten kanssa jatkuu ja päätös tehdään totta kai heidän määräysten ja suositusten mukaisesti. Siinä ei mielestäni voi olla epäselvyyttä! Jos myönteiseen lopputulokseen emme pääse, tulemme ilman muuta rakentamaan vaihtoehtoisen kauden päätöstapahtuman samaan ajankohtaan.

Yleisurheilukesä jatkuu! Ja parhaiten voit olla mukana yleisurheilutoiminnan takana ja tukena osallistumalla monin eri tavoin seurojemme toimintaan ja tulemalla kisatapahtumiin paikan päälle. Paljon olemme pystyneet haastavaa tilannetta paikkaamaan, mutta paljon meille jää purtavaa tulevaisuuteenkin.

Harri Aalto

toimitusjohtaja

Suomen Urheiluliitto ry