Harmaakorvelle jatkokausi: Haasteina valmennuksen ja hallinnon rakenneuudistukset

Harmaakorvelle jatkokausi:  Haasteina valmennuksen ja hallinnon rakenneuudistukset

Vesa Harmaakorpi jatkaa Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajana. Harmaakorven kolmas kausi liiton johdossa vahvistui seurakokouksessa Helsingissä. Harmaakorvella ei kokouksessa ollut vastaehdokkaita.

Harmaakorpi, 55, on siviiliammatiltaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuotantotalouden professori.

Alkavan kaksivuotiskauden haasteet ovat Harmaakorven mukaan meneillään oleva liiton valmennusjärjestelmän uudistus sekä liiton hallintorakenteiden perusteita rukkaava muutostyö.

– Yleisurheilu on viime vuosina ollut alisuorittaja kasvukeskuksissa. Siellä kyky tuottaa aikuishuippuja on ollut heikko. Tähän pyritään vastaamaan valmennusorganisaation muutoksilla, joka nojaa pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskuksiin, Harmaakorpi sanoo.

Harmaakorven mukaan uudistuksella tähdätään yhtä lailla siihen, että pienten seurojen ja paikkakuntien edellytykset tuottaa hyviä yleisurheilijoita säilyvät.

– Erityisen tärkeää on, ettei nyt sössitä kultaista sukupolvea, eli näitä nuoria jotka toivat viime kesänä 17-vuotiaiden EM-kisoista seitsemän mitalia ja 19-vuotiaiden MM-kisoista kolme, Harmaakorpi muistuttaa.

Rakenteisiin virtaviivaisuutta

Liiton hallintorakenteiden muutokselta Harmaakorpi hakee virtaviivaisuutta, jota nyky-yhteiskunta ja sen toimintatavat edellyttävät.

– Tässä on kyse ison vision luomisesta ja sen mukana uudenlaisen toimintamallin tuomisesta myös liiton toimiston operatiiviseen toimintaan, Harmaakorpi sanoo.

Hallintorakenteiden muutos ei Harmaakorven mukaan horjuta sitä, että kaikki lähtee seurojen ja liiton hyvästä yhteistyöstä.

– En näe tulevaisuudessa liitolle mitään muuta toimintamallia. Seuratoiminta on selkeästi ollut yleisurheilun vahvuus.

Harmaakorpi uskoo, että varainhankinnassa ja markkinoinnissa olisi edistysaskelia otettavissa liiton ja seurojen yhteistyöllä.

– Minusta seurojen kannattaisi harkita muitakin vaihtoehtoja kuin varainhankinnan tekemistä pelkästään yhdistyksen puitteissa.

”Ehkä koen Mooseksen kohtalon”

Harmaakorpi muistutti, että valmennus- ja hallintorakenteiden uudistus, joista ensin mainittu jo täydessä vauhdissa, ovat aimo loikkia. Niiden maaliin vieminen saattaa viedä kauemmin kuin kaksi vuotta.

– Päätavoite on suomalaisen yleisurheilun kolmas huippukausi. Ehkä koen tässä puheenjohtajana Mooseksen kohtalon. Hän johti kansan luvattuun maahan, näki sen, muttei koskaan päässyt itse perille, Harmaakorpi sanoo.

Mäkelä: Naiset nousussa

Liiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä esitteli seurakokoukselle syksyn liittovaltuustolle menevää esitystä strategian päävalinnoista ja niihin liittyvistä strategista päämääristä. Hän kävi läpi myös liiton taloutta ja lajin tilannetta yleensä.

– Liiton taloudessa ollaan tilanteessa, jossa puolestatoista miljoonasta lähtenyt vuoden 2012 EM-kisojen velka on sulanut niin, että oma pääoma kääntyy positiiviseksi 2018, Mäkelä sanoi.

– Yleisurheilu on myös sikäli hyvässä tilanteessa, että lajin sekä omien kilpailutapahtumien suosio on tutkimusten mukaan korkea. Naisten yleisurheilun kansallinen taso on nousussa ja miehissä tason lasku on saatu pysähtymään, vaikkei vielä nousuun.


seurakokous_syksy_2016-1.jpg