Harmaakorpi: Oma pesäkin puhdistettava, Australia haluaa kävelycupin

SUL:n hallitus: Seurapalvelut jatkaa nykyisen tapaisilla resursseilla

Päätös sulkea Venäjä toistaiseksi kansainvälisestä yleisurheilusta otettiin Suomessa ja maailmalla vastaan tyytyväisenä. 

Venäjällä on mahdollisuus palata kansainvälisiin kisoihin jo tulevalla kilpailukaudella, jos sen toimet dopingongelmien kitkemiseksi vakuuttavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) ajoissa.

Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi piti IAAF:n päätöstä hyvänä. Hän muistutti, että sama linja pitää säilyttää, kun IAAF:n eettisen komitean tutkinta liiton ex-johtajan Lamine Diackin korruptio- ja dopingin peittelyepäilyihin valmistuu.

– Myös tuo asia pitää saada nopeasti käsittelyyn ja päätökseen, Harmaakorpi sanoo.

IAAF:n päätös hyllyttää Venäjä toistaiseksi perustui Wadan komission raporttiin, jossa Venäjää syytettiin systemaattisesta dopingista. 

Yhdysvaltain yleisurheiluliiton, USA Track & Fieldin johtaja Stephanie Hightower piti IAAF:n ratkaisua komission raportin perusteella ainoana mahdollisena. 

Hightower toivoi, että IAAF käy myös läpi omaa hallintoaan ja Wadan suositusten mukaisesti vahvistaa oman toimintansa valvontaa.

– Nyt on vaikeat ajat. Pitkällä aikavälillä uskon tämän kuitenkin vahvistavan yleisurheilua, Hightower sanoi.

Nilsson: Hyvä askel, Mutko: Ollaan valmiita MM-halleihin

Ruotsin yleisurheilupomo Toralf Nilsson piti IAAF:n päätöstä oikeana.

– Tämä on hyvä ensimmäinen askel luottamuksen palauttamiseksi yleisurheiluun. Wadan raportti antoi pelottavan kuvan Venäjän yleisurheilusta, Nilsson totesi Dagens Nyheterille.

Venäjällä äänenpainot olivat toiset. Venäjän yleisurheiluliiton VFLA:n johtaja Vadim Zelitshenok piti rangaistusta kovana.

– Minusta IAAF:n hallituksen päätös oli liian ankara, mutta se on nyt tehty ja me teemme kaikkemme korjataksemme tilanteen, Zelitshenok totesi R-Sportille.

– Kaikkein tärkeintä on se, että meidän urheilijamme pääsevät takaisiin kansainvälisiin kilpailuihin mahdollisimman nopeasti.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko ei yllättynyt päätöksestä. Hän muistutti, että Venäjä on sivussa kansainvälisestä yleisurheilusta vain tilapäisesti, ja että asian käsittely jatkuu IAAF:n nimeämän komitean kanssa. Komitea seuraa Venäjän toimia.

– Olen varma, että saamme kaiken taas kuntoon. Olemme valmiit kilpailemaan jo MM-halleissa Yhdysvalloissa (maaliskuussa), jos tilanne sen salliin. Tärkein asia ovat olympialaiset, Mutko totesi venäläismedialle.

IAAF:n tilapäinen, toistaiseksi voimassa oleva kilpailukielto voidaan purkaa heti, kun IAAF on todennut, että Venäjällä on ryhdytty kaikkiin järjestön vaatimiin toimiin, ja ne ovat uskottavia IAAF:n  nelihenkisen seurantaryhmän mielestä. 

Ryhmää johtaa norjalainen antidopingasiantuntija Rune Andersen. Loput kolme jäsentä IAAF nimeää omista hallituksen jäsenistään.

Niin kauan kuin IAAF ei hyllytystä pura, Venäjän yleisurheilijoita ei nähdä kansainvälisissä kisoissa. On siis mahdollista, että Venäjä on ensi vuonna sivussa Portlandin MM-halleista, Amsterdamin EM-kisoista, Rio de Janeiron olympialaisista ja junioreiden arvokisoista.

Australia valmis kävelycupin  järjestäjäksi

Venäjä ei myöskään voi järjestää maalle ensi kesäksi myönnettyjä 19-vuotiaiden MM-kisoja Kazanissa, eikä kävelyn Maailmancupia Tsheboksaryssä, ellei hyllytystä pureta ajoissa. 

Australian yleisurheiluliitto ehätti jo ilmoittamaan, että he ovat halukkaita järjestämään kävelyn Maailmancupin.