Harjoitteluaan uudistanut Neziri aitoo Tampereella (video harjoittelusta)

Harjoitteluaan uudistanut Neziri aitoo Tampereella (video harjoittelusta)

Nooralotta Neziri juoksee talven ensimmäisen aitakilpailunsa Tampereella tiistaina (26.1.) Aituri ja hänen valmentajansa Jussi Ihamäki ovat rakentaneet EM- ja olympiavuoden harjoittelua eri painotuksin kuin vuosi sitten.

Viime talvena Neziri, 23, pudotti hallikaudella 60 metrin aitojen SE:n lukemiin 7,97 ja oli EM-halleissa Prahassa kuudes.  Kesän kilpailukausi alkoi etureisivaivan takia myöhässä, mutta poiki ennätyskelpoisessa tuulessa 100 metrin aitojen kotimaisen kärkituloksen 13,01. MM-kisajuoksut päättyivät alkueriin.

– Viime kausi jätti mietittävää. Hallikausi meni hyvin, mutta kesä ei. Mistä se johtui? Itse ajattelen, että se johtui vähän siitä, että treenattiin viime talvi niin kovaa. Voimia ei riittänyt kesään, Ihamäki sanoo.

– Nyt on muokattu harjoittelun painopistettä niin, että keväällä olisi tuon kovemman harjoittelun paikka kesää ajatellen.

Ihamäki muistuttaa, että syksyn ja talven harjoittelu on ollut hyvää ja tehokasta. Nyt vain linjattiin niin, että maksimivoiman kehittäminen tehdään kevään sijaan syksyllä.

– Ajateltiin, että keväällä ei tehtäisi enää niin paljon maksivoimaa. Keskityttäisiin enemmän juoksukunnon -ja kykyiseen kehittämiseen, Ihamäki sanoo.

Neziri: Herkkyyttä kaivataan

Neziri nosti talvella perusvoimaa mittaavissa rinnallevedossa ja maastavedossa ennätykset (90 kg ja 135 kg). Hallikauden haasteena on saada voima käyttöön ja löytää juoksuun herkkyyttä.

– Treeniä on nyt vähennetty tosi paljon. Odotan, että nopeus alkaisi sieltä tulla. Teneriffan leirillä oli jo hyvää meininkiä, mutta odotan, että paras kunto ajoittuu helmikuun puolella.

Nezirin hallikautta edelsi pitkä leiri Teneriffalla, joka onnistui kuten koko syksyn ja talven harjoittelu.

– Harjoituksista Nooralotta ei ole joutunut pitämään taukoa. Etelässä tehtiin paljon töitä rentouden, kehonhallinnan- ja hahmottamisen eteen.

Nezirin hallikausi alkoi rahtusen jähmeällä 200 metrin kilpailulla Helsingissä ajalla 24,63. Tampereen aitakisaa juoksija odottelee uteliaana.

– Herkkyyttä pitää vielä juoksuun saada, Neziri tuumi.

Samuelsson avaa kauden

Tiistaina Neziri juoksee Tampereella 60 ja 100 metrin aidat. 60 metrin aitoihin ovat ilmoittautuneet myös muiden muassa Ida Aidanpää ja Viivi Avikainen. Muista kotimaan kärkinimistä hallikauttaan avaava Samuli Samuelsson on ilmoittautunut 60 ja 100 metrin kisoihin.

Tampereen kisojen osallistujat tästä linkistä

,

Näin Neziri harjoitteli Teneriffalla (video)

Ohessa valmentaja Jussi Ihamäen kuvaama videokooste Nooralotta Nezirin harjoittelusta Teneriffalla. Ihamäki korostaa, että kaikessa tekemisessä pidettiin erityisesti mielessä keskivartalon hallintaa, lantion seutua ja vatsalihasten käyttöä. Videolta löytyy monenlaista harjoittelua esimerkiksi kaksikon omia liikkuvuusharjoitusideoita, joissa kaikki lähtee nimenomaan keskivartalon hallinnasta.