Harjan vihellys kertoo kuinka Korpelan heitto kiihtyy

Harjan vihellys kertoo kuinka Korpelan heitto kiihtyy

Merja Korpela tietää, että heiton rytmi on kohdallaan, kun katuharja viheltää. Naisten moukarinheiton kotimaan ykkönen käyttää joskus katuharjaa apuvälineenä tekniikkaharjoituksissa hakiessaan oikealla tavalla kiihtyvää pyörimisrytmiä.

– Pelkkä varsi ilman harjaa on vähän liian kevyt, mutta kun siinä on harja päässä, se pitää ääntä, Harjan ”vihellyksestä” on hyvä seurata, että pyörimisrytmi kiihtyy oikein, Korpela sanoo.

Mistä harja on apuvälineeksi siunautunut?

– Sellainen löytyy jokaiselta heittopaikalta, Korpela sanoo.

Kevättalven mittaan Korpela on hakenut harjan ja moukarin kanssa oikeaa rytmiä heittoonsa sen jälkeen, kun pieni repeämä takareidessä sai hänet unohtamaan kilpailemisen maaliskuussa.

– Alun perin oli tarkoitus hakea kahden huipun kausi, mutta takareisivaivan takia päätin jättää talven kilpailemisen väliin. Käytännössä se tarkoitti, että kahden viikon lepojakso, jonka olin ajoittanut talven kilpailujen jälkeisiin aikaan, alkoi viikkoa aikaisemmin, Korpela sanoo.

Viime kesänä Korpela, 33, pyörähteli Kuortaneella 68,44 ja vei Kuopion Kalevan kisoissa mestaruuden 65,67 kantaneella heitolla. Syyskesän kisoihin ei kropasta enää löytynyt sellaista ruutia kuin heittäjä toivoi ja Zürichin EM-kilpailut päättyivät karsintaan.

Kunnon notkahdus syksyllä juonsi edellissyksyyn, jonka harjoittelun pilasi mykoplasma.

– Silloin syksyllä minulta meni liian kauan ennen kuin hokasin, että tässä on nyt jotakin vikana. Sen takia meni aika pitkälle ennen kuin pääsin treenaamaan. Se näkyi sitten viime vuonna syyskesän tuloksissa, Korpela sanoo.

 

Naisten moukarinheitossa ei ole ylitarjontaa kisoista

Meneillään olevalla harjoituskaudella Korpela on kiertänyt flunssat ja sairastelut. Takareisivaivakaan ei isommin harjoittelua häirinnyt.

– Paremmassa kunnossa nyt ollaan kuin viime vuonna. Nyt on haettu uudelleen terävyyttä jalkoihin ja heittoon, Korpela sanoo.

Kuortaneella asuvan heittäjän ”etelän leirit” ovat kuluvan kevään aikana Suomen rajojen sisäpuolella, eli valmentaja Harri Huhtalan luona Tampereella.

– Nyt on ollutkin parempi sää heittää ulkona, kuin monta kertaa etelän leirillä, Korpela kiittelee lämmintä alkukevättä.

Korpelan, 33, ennätys on 69,56. Kesän kilpailukaudella se pitäisi petrata yli 70 metrin, mikäli hän aikoo olla mukana Pekingin MM-kilpailuissa.

– Realistista 70 metriä on ollut jo usean vuoden ajan, mutta se on pienistä asioista kiinni. En ole saanut tekniikkaa ja kroppaa toimimaan niin hyvin yhteen kuin pitäisi, Korpela sanoo.

Naisten moukarinheiton kotimaan parhaimmistolla ei ole kesän mittaan ylitarjontaa kilpailuista, päinvastoin. Korpelan mukaan kärkiheittäjät ovatkin sopineet, että he pyrkivät kilpailemaan mahdollisimman paljon samoissa kisoissa.

– Sillä tavalla saadaan sitä ison kisan tunnelmaa, jota jokainen kuitenkin tarvitsee, Korpela sanoo.


Merja Korpela treenaa katuharja apuvälineenä