Harala tähtää ensi kesän arvokilpailuihin uuden valmennustiimin kanssa

Aituri Lotta Haralan ura jatkuu kahden valmentajan muodostaman tiimin johdolla. Aitajuoksun lajivalmennuksen ohjelmointi on kokeneen Anne Suorannan käsissä ja fysiikkavalmennuksesta huolehtii Kati Ala-Huikku.

– Ensi kesän tavoitteena ovat EM- ja MM-kilpailut, mutta jo hallikausi on tärkeää ranking-pisteiden keruun takia, Harala sanoo.

Tiimin työ on jo käynnissä, vaikka pääpaino Haralan harjoituksissa on rasitusvammojen kuntoutuksessa. Haralaa pitkään kiusannut säären rasitusmurtuma on luutunut hyvin.

Vasemman jalan takareiden ja pakaran välisen jänteen paksuuntuma ja osarepeämä sekä istuinkyhmyn ödeema vaativat kuitenkin jatkuvaa huolenpitoa ja kuntoutusta. Se toteutuu lääkärin sekä fysioterapeutti Jarmo Ahosen johdolla.

– Kuntoutus on jatkunut joulukuusta lähtien, mutta vasta kuukausi sitten siihen löytyi oikea tapa. Tuntui, että siihen asti hakkasin päätä seinään. Välillä oli jo aika synkät fiilikset, Harala sanoo.

– Nyt leposärky ja yölliset kivut sekä istumakivut ovat poistuneet ja kipua takareidessä on vain tietyissä asennoissa.

Kuntoutuksen reippaasta etenemisessä Harala kiittää myös hierojaansa Joonas Tollolaa.

– Takareisi ja pakara oli pitkään suojakrampissa ja Joonas sai sen käsittelyillä rentoutumaan, Harala kertoo.

Kati Ala-Huikku ja Anne Suoranta vastaavat Lotta Haralan valmennuksesta.

”Uskon, että minulla on kaikki mahdollisuudet nousta uudelle tasolle”

Uusi valmennustiimi ja kuntoutuksessa otetut harppaukset kertovat Haralalle, että paluu kansainväliselle tasolle on mahdollista kesän mittaisen kilpailutauon jälkeen.

– Ennen kuin vammat tulivat, olin paremmassa kunnossa kuin viime kesänä ja silloin juoksin ennätykseni. Uskon, että tässä on kaikki mahdollisuudet nousta uudelle tasolle, Harala sanoo.

Suoranta on kokenut aitajuoksuvalmentaja, joka on nostanut Matilda Bogdanoffin kansainväliselle tasolle. Suoranta toimii pääkaupunkiseudulla, mutta Haralan mukaan se ei ole ongelma.

– Tarkoitus on, että käyn viikoittain Helsingissä tekemässä harjoituksia Suorannan johdolla ja Ala-Huikku on sitten mukana Tampereella päivittäisharjoittelussa, Harala sanoo.

Tampereen Pyrintöä edustava Harala harjoitteli aiemmin Matti Liimataisen valmennuksessa. Haralan, 29, ennätys on viime kesänä juostu 13,07. Hän on voittanut yhden Suomen mestaruuden ja kaikkiaan viisi Kalevan kisojen mitalia.