Hämeenlinnassa peräti 13 tuplamestaria – sunnuntai

Hämeenlinnassa peräti 13 tuplamestaria - sunnuntai

Hämeenlinnassa 14-15-vuotiaiden SM-kisoissa saatiin viikonloppuna 13 tuplamestaria. Kahta kultaa juhlivat 14-vuotiaissa tytöissä Johanna Kylmänen ja Pinja Kotinurmi.

15-vuotiaissa tytöissä juhlivat Jessica Kähärä, Kiia Jullenmaa, Aino Penttilä ja Kia Laisi.

14-vuotiaissa pojissa Saku Laine, Kaius Kaleva, Joel Turkka ja Matias Vesma sekä 15-vuotiaissa pojissa Marcus Kytölä, Isac Wedenberg ja Eemil Helander.

Suuren osanottajamäärän vuoksi 14- ja 15-vuotiaiden SM-kilpailuissa urheilija saa osallistua vain kahteen lajiin. Edellä mainitut 13 urheilijaa ottivat siis täyden potin.

 

Kähärälle kaksi kultaa huipputuloksin

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä uusi vuodentakaisen korkeuden ja kolmiloikan tuplansa 15-vuotiaiden sarjassa loistavin tuloksin.

Korkeudessa Kähärä ponnisti 178, jolla nousee pituuden SE-naisen Ringa Ropon rinnalle 15-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston nelospaikalle.

Kolmiloikassa voittotulos 12,33 on puolestaan kaikkien aikojen seiskatulos.

Molemmissa lajeissa voitot olivat ylivoimaisia. Korkeudessa mestaruutta helpotti tilastokakkosen, 173 ponnistaneen Laura Anttosen poisjäänti. Ero hopeamitalistiin revähtikin 15 sentiksi.

– Kaksi voittoa oli tavoitteena ja hyvä, että tuli enkat. Korkeudessa on vauhdista otettu yksi askel pois ja se tulee nyt terävämmin. Välillä on tuloksissa ollut vaihtelua, kun on uutta opeteltu, Katja Kuuselan suojatti kertoi.

Ensi viikonloppuna mikkeliläinen hakee triplaa kesän SM-kisoista, kun ottelut käydään Joensuussa.

– Jos onnistun, niin voitto on mahdollinen. Keihäs on aika lailla ollut samaa tasoa kuin vuosi sitten. Toivottavasti menisi 30 metriä rikki, Kähärä ennakoi heikointa lajiaan.

14-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikassa Jyväskylän Kenttäurheilijat otti kaksoisvoiton. Wilhelmiina Harju sai hyvityksen lauantain pituuden tuloksetta jäämiselle nappaamalla SM-kultaa tuloksella 11,34, joka ylittää aiemman ennätyksen yli puolella metrillä.

Hopeaa sai perjantaina 300 metrin aidat voittanut Emmi Pennanen lukemin 11,12.

14-vuotiaiden korkeudessa voitto meni Savonlinnan Riennon Neea Käyhkölle, joka taivutti 159.

 

Kinnunen ja Kärki hyviin voittotuloksiin vastatuulessa

Siinä missä tytöt hyppäsivät kolmiloikkakisansa optimioloissa, joutuivat pojat puskemaan vastatuuleen. Olosuhteet huomioiden olivat Saarijärven Pullistuksen Jonatan Kinnusen ja Vaasan Vasaman Oliver Kärjen voittotulokset 12,69 ja 13,39 hyvää luokkaa.

14-vuotiaat voittanut Kinnunen loikki parhaansa ensimmäisellään. Poika oli tyytyväinen tulokseensa ja 31 sentin ennätysparannukseen.

– Se, että pystyin hyppäämään noin hyvin vastatuulessa kertoo, että kunto on hyvä. Lauantain pituudessa hyppäsin kolmannella puoli metriä lankun takaa, eikä se riittänyt jatkoon, kertoi hyvityksen lauantailta saanut isänsä Janne Kinnusen valmentama Jonatan.

Kärki ei saanut 15-vuotiaiden mestaruutta helpolla, sillä HKV:n kaksikko Chibunna Ezeabasirim ja Lars Grahn haastoi voittajan vielä tosissaan päätöskierroksella. Eroa jäi kuitenkin kakkoseen 12 senttiä.

– Tyytyväinen olen ja loppua kohden parani. Eiköhän tuulen myötä tuloksesta hävinnyt ainakin parikymmentä senttiä, tasan kahden metrin vastaisessa parhaansa loikannut, isänsä Olli Kärjen valmennettava pohdiskeli.

 

Kytölä yritti ikäkausiennätyskorkeudesta

Hyvinkään Seudun Urheilijoiden Marcus Kytölä otti lauantain pituuden kultamitalin jatkoksi voiton myös leipälajissaan seipäässä, jossa yritti kolmesti uutta ikäkausiennätyskorkeutta 486.

Asko Peltoniemen vuodesta 1981 pitänyt ennätys säilyy ennätyskirjoissa ainakin vielä sunnuntain jälkeen Kytölän merkkauttaessa voittotulokseksi 460, joka oli peräti 60 senttiä enemmän kuin kakkoseksi sijoittuneella Jami Siiralla.

– Hypyt kulki hyvin, mutta ennätyskorkeuteen seipäät on liian löysiä. Toivotaan, että seuraavassa kisassa otteluissa pääsisin koittamaan jäykemmillä seipäillä ja tavoitteena on siellä rikkoa ottelun Suomen ennätys, ennakoi Kytölä ensi viikonlopun Kuopion SM-viisiottelua.

Kytölä piti olosuhteita hyvinä, mutta muistutti SM-kisojen luonteen aiheuttavan ekstrahaastetta kovimmille hyppääjille.

– Siinä tuli pitkää odottelua ja lihakset meni aika mössöksi. Viimeisistä verkkahypyistä tuli varmaankin pari tuntia ennen kuin pääsi hyppäämään ensimmäisen kisahypyn, laskeskeli Teemu Vääräniemen ja Svea Kytölän suojatti.

Pihtiputaan Tuiskun Joonatan Kemppainen oli 14-vuotiaiden paras tuloksella 350.

 

300 metrillä pelkkiä tuplamestareita

Juoksujen osalta SM-kisat päättäneet 300 metrin kisat saivat mestareiksi urheilijat, jotka oli mitaloitu kultaisesti jo aiemmin kisaviikonlopun aikana.

Tampereen Pyrinnön Joel Turkka 14-vuotiaissa ja Borgå Akilleksen Isac Wedenberg 15-vuotiaissa pojissa sekä Raision Kuulan Johanna Kylmänen 14-vuotiaissa tytöissä saavuttivat mestaruuden lauantaina 100 metrillä, mutta Porin Yleisurheilun Kiia Jullenmaan yhdistelmä 15-vuotiaissa oli harvinaisempi, joskaan ei uusi hänelle, sillä vastaavaan kykeni porilainen myös vuosi sitten vuotta nuoremmissa.

Jullenmaa voitti perjantaina seipään ja sunnuntaina tuli 300 metrin kultaa melko tuuliseen keliin nähden erinomaisella ajalla 40,44. Kakkoseksi juossut Pinja Heinonen alitti myös 41 sekuntia ajalla 40,87.

– Hyvin meni, mutta vähän alkuerä painoi. Olisin voinut siinä enemmänkin säästellä. Etusuoralla oli finaalissa melko kova vastatuuli, Jullenmaa harmitteli.

Seipään ja 300 metrin yhdistelmä ei ole Jullenmaan mukaan sattumaa.

– Niissä juoksu on aika lailla samanlaista, muistutti Esa Rouvalin ohjein juoksulajeissa harjoitteleva Jullenmaa.

 

Turkka ja Wedenberg lähellä ikäkausiennätyksiä

Joel Turkka tykitti 14-vuotiaissa pojissa alusta alkaen aivan omaa vauhtiaan voittomarginaalin revähtäessä 1,55 sekuntiin. Aika 35,95 jää omissa nimissä olevasta ikäkausiennätyksestä vain kaksi sadasosaa.

– Pikkuisen harmittaa, että jäi noin lähelle. Meni kuitenkin paremmin kuin oletin, sillä olen ollut flunssassa ja se näkyy herkemmin pidemmillä matkoilla, Kaija Appelqvist-Schmidlechnerin suojatti totesi.

Koko 15-vuotiaiden kärkinelikko paineli huipputasaisessa kisassa kaikkien aikojen tilaston 12 parhaan joukkoon. Isac Wedenbergin voittoaika 35,70 uupuu Ville Wendelin ennätystuloksesta yhdeksän sadasosaa.

Vihdin Viestin Mauno Havukorpi (35,85), Nousiaisten Suden Heikki Äijälä (35,87) ja HKV:n Lassi Kaukonen (36,01) tulivat vanavedessä huippuaikoihin.

Johanna Kylmänen sai viikonloppuna kaksi selvää Suomen mestaruutta. Sunnuntain 300 metrin kulta tuli yli sekunnin erolla loppuajan ollessa 40,69. Oma ennätys jäi 36 sadasosan päähän.

– Alkuerä sujui parhaiten. Finaalin vastatuuli tuntui loppusuoralla. Tykkään enemmän sileistä pikamatkoista, mutta myös aitajuoksusta sekä pituudesta, kertoi ensi viikonlopun SM-otteluihin yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista lähtevä isänsä Ari Kylmäsen valmennettava.

 

Penttilä ja Kotinurmi hallitsivat kestävyysmatkoja

Tyttöjen 2000 metrillä saatiin selkeät mestarit Veikkolan Veikkojen Anni Penttilän pitäessä 15-vuotiaiden kilpailussa tasaisen kovaa vauhtia alusta loppuun Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmen painellessa puolestaan 14-vuotiaissa ensimmäisen kilometrin sitä tahtia, ettei muilla ollut rohkeutta lähteä voittajan matkaan.

Kaikkien aikojen tilaston kakkosajan omaava Penttilä jäi ennätyksestään vain puolisen sekuntia tehden loisteliaan loppuajan 6.17,16.

Myös hopea- ja pronssimitalistit Lotta Mäkinen ja Nathalie Blomqvist kiilasivat kaikkien aikojen kymppilistalle sijoille kolme ja seitsemän ajoin 6.20,35 ja 6.23,35.

– Vähän väsynyttä oli. Tarkoitus oli, että jos Lotta olisi pysynyt perässä, niin pitkää kiriä olisin yrittänyt. Mutta eipä se olisi nyt irronnut. Pikkuisen pelkäsin Lottaa ja piti katsoa taaksepäinkin, kertasi esteet perjantaina uudella ikäkausiennätyksellä vienyt Björn Stenvikin valmentama juoksija.

Kotinurmi juoksi ensimmäisen kilometrin ikäluokan ennätystahtia, mutta toisella kilometrillä vauhti tasaantui ja suuren etumatkan hankkinut lahtelainen lähinnä vain varmisti toisen mestaruuden esteiden jatkoksi ajalla 6.38,86.

 

Helanderille kaksi helpohkoa mestaruutta

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander teki saman minkä Penttilä ja Kotinurmi. 2000 metrillä Ari Nummelan suojatti sai mestaruutensa vielä esteitäkin helpommin. 15-vuotiaiden voittoaika kirjattiin numeroin 5.46,60.

– Eipähän tarvinnut loppusuoralla ratkaista. Esteet ja 3000 metriäkin ovat hyviä matkoja minulle, mutta 800 metriä ei oikein. Kyllä minulle pidemmät matkat nimenomaan sopivat, Helander pohti vahvimpia matkojaan.

14-vuotiaissa pojissakin saatiin tuplamestari kestävyysmatkoilla, kun lauantaina 800 metriä voittanut Turun Urheiluliiton Matias Vesma nappasi 2000 metrin Suomen mestaruuden loppuajalla 6.06,41.

 

Naula sinkosi ennätyslukemat

Turun Urheiluliiton Roosa Naula tempaisi 15-vuotiaiden tyttöjen kiekon ykköseksi uusin ennätyslukemin 47,92. Vuodesta 2007 lähtien 15-vuotiaissa heitetyllä 750-grammaisella kiekolla Naula nousee tilastoissa kuutospaikalle.

– Hyviä heittoja oli. Olosuhteet olivat hyvät heittämiseen, kun oli vastatuuli, Naula luonnehti.

Tampereen Pyrinnön hurjan monipuolinen Venla Väliharju voitti 14-vuotiaiden kiekon lukemin 41,33. Lauantaina Väliharju oli viides 80 metrin aidoissa.

Espoon Tapioiden Kaius Kaleva otti tuplan 14-vuotiaiden heittolajeissa, kun perjantain moukarimestaruus sai rinnalleen kiekon SM-kultaa. Kalevan voittotulos oli 43,24.

Track and Field Espoon Antti Pränni voitti 15-vuotiaiden kultaa tuloksella 55,99.

(Joni Jäntti.)

 

HÄMEENLINNA 14-15.-v. SM-kilpailut 21.8.2016

Kaikki tulokset: http://live.time4results.com/yu/2016/sm1415/

Mitalistit:

M15,

300 m: 1) Isac Wedenberg BorgåAk 35,70, 2) Mauno Havukorpi VihdVie 35,85, 3) Heikki Äijälä NousSu 35,87.

2000 m: 1) Eemil Helander JyväskKU 5.46,60, 2) Julius Mäkinen TampPy 5.53,08, 3) Juho Savolainen KuopRei 5.54,45.

Seiväs: 1) Marcus Kytölä HyvsU 460, 2) Jami Siira TampPy 400, 3) Akseli Nuutinen IitPy 390.

Seiväs, joukkuekilpailu: 1) Hyvinkään seudun Urheilijat 850, 2) Tampereen Pyrintö 720, 3) IK Falken 600.

3-loikka: 1) Oliver Kärki VaasVa 13,39, 2) Chibunna Ezeabasirim HKV 13,27, 3) Lars Grahn HKV 13,22.

3-loikka, joukkuekilpailu: 1) Helsingin Kisa-Veikot 25,56, 2) Vaasan Vasama 24,83, 3) Espoon Tapiot 24,02.

Kiekko (1 kg): 1) Antti Pränni TFEspoo 55,99, 2) Rami Kankaanpää IlmajKi 48,60, 3) Vesa Leveelahti VirtU 48,53.

Kiekko, joukkuekilpailu: 1) Borgå Akilles 93,64.

 

M14,

300 m: 1) Joel Turkka TampPy 35,95, 2) Julius Lehto TampU 37,50, 3) Evangelos Spartiotis EspTa 37,72.

2000 m: 1) Mikko Vesma TuUL 6.06,41, 2) Oskari Kangasniemi IkaalU 6.07,80, 3) Jussi Hyytiäinen MikkKV 6.07,84.

Seiväs: 1) Joonatan Kemppainen PihtipTui 350, 2) Ville Toivonen ÄhtU 340, 3) Albin Lundberg VasaIS 310.

Seiväs, joukkuekilpailu: 1) Ähtärin Urheilijat 630, 2) Lempäälän Kisa Yleisurheilu 515.

3-loikka: 1) Jonatan Kinnunen SaarijPu 12,69, 2) Dani Lirkki JyväskKU 12,19, 3) Alexander Björkgren IFDrott 12,06.

3-loikka, joukkuekilpailu: 1) IF Drott 23,01, 2) Jyväskylän Kenttäurheilijat 23,01, 3) Vihdin Viesti 22,49, 4) Tampereen Pyrintö 21,54, 5) Helsingin Kisa-Veikot 21,38, 6) Imatran Urheilijat 21,00, 7) Turun Urheiluliitto 19,93.

Kiekko (1 kg): 1) Kaius Kaleva EspTa 43,24, 2) Martin Jahnsson TuUL 42,78, 3) Juho Kuvaja SeinäjSU 40,80.

Kiekko, joukkuekilpailu: 1) Espoon Tapiot 78,03, 2) Helsingfors IFK 72,31, 3) Rekolan Raikas 55,37.

 

N15,

300 m: 1) Kiia Jullenmaa PorinYU 40,44, 2) Pinja Heinonen TampPy 40,87, 3) Kerttu Latvala KeskiUYU 41,10.

2000 m: 1) Anni Penttilä VeikkVei 6.17,16, 2) Lotta Mäkinen JyväskKU 6.20,35, 3) Nathalie Blomqvist IKFalken 6.23,35.

Korkeus: 1) Jessica Kähärä MikkKV 178, 2) Rebekka Sukselainen EspTa 163, 3) Inka Mehtola RaahVe 161 ja Riina Hassinen PyhäsU 161.

Korkeus, joukkuekilpailu: 1) Seinäjoen Seudun Urheilijat 314, 2) Espoon Tapiot 308, 3) Mikkelin Kilpa-Veikot 308.

3-loikka: 1) Jessica Kähärä MikkKV 12,33, 2) Hanna Peltola TampPy 11,88, 3) Janette Tanninen MultJy 11,58.

3-loikka, joukkuekilpailu: 1) Oulun Pyrintö 21,87, 2) Kaipolan Vire 21,48, 3) Tampereen Pyrintö 21,23.

Kiekko (750 g): 1) Roosa Naula TuUL 47,92, 2) Maria Vähätupa KalVa 44,74, 3) Linn Sund VasaIS 42,85

Kiekko, joukkuekilpailu: 1) Espoon Tapiot 74,98, 2) Janakkalan Jana 74,95, 3) Turun Urheiluliitto 73,35.

 

N14,

300 m: 1) Johanna Kylmänen RaisKu 40,69, 2) Eucabeth Kivikangas AlajA 41,74, 3) Anni Nylund IFÅland 42,12.

2000 m: 1) Pinja Kotinurmi LahdA 6.38,86, 2) Moona Korkealaakso LappUM 6.41,50, 3) Veera Hakomäki VähänkVie 6.42,65.

Korkeus: 1) Neea Käyhkö SavonlRie 159, 2) Mimmi Ahonen PuumVi 157, 3) Erika Nyström KuusKi 155.

Korkeus, joukkuekilpailu: 1) Nurmijärven Yleisurheilu 297, 2) Jyväskylän Kenttäurheilijat 296, 3) Oulun Pyrintö 293.

3-loikka: 1) Wilhelmiina Harju JyväskKU 11,34, 2) Emmi Pennanen JyväskKU 11,12, 3) Nea Lento YlöjU 10,96.

3-loikka, joukkuekilpailu: 1) Jyväskylän Kenttäurheilijat 22,46, 2) Tampereen Pyrintö 21,19, 3) Lappeenrannan Urheilu-Miehet 21,13.

Kiekko: 1) Venla Väliharju TampPy 41,33, 2) Veera Laamanen HeinI 38,55, 3) Iida Uosukainen EspTa 36,77.

Kiekko joukkuekilpailu: 1) Tampereen Pyrintö 67,09, 2) Turun Urheiluliitto 64,96, 3) Espoon Tapiot 62,77.

 

 

 

 

 


joel_turkka.jpg