Halonen aitoi SE:n ja Kähärä muutti vauhtia, ylitti SE:n, katso video

Halonen aitoi SE:n ja Kähärä muutti vauhtia

Mikkelin Kilpa-Veikkojen korkeushyppääjä Jessica Kähärä löysi hulppean hyppyvireen Kuopiossa sunnuntaina. Hän kokeili kilpailussa hieman uudistettua vauhdinjuoksua ja ylitti 190, joka on 19-vuotiaiden sisäratojen SE, sivuaa 22-vuotiaiden halli-SE-lukemia ja rikkoi EM-hallien tulostajan.

Kähärä ylitti kolme viimeistä korkeuttaan 186, 188 ja 190 kolmannellaan.

– Vaihdettiin vauhti ennen tätä kilpailu niin sanotusti lentävää, jotta pääsin paremmin vauhtiin, Kähärä sanoi.

– Vauhti on nyt lentävä 8 askelta. Ajatuksena vaihdossa oli torpata se, että Jessica ajaa liian suoraan päin rimaan. Nyt hyppy suuntautuu enemmän takatolpalle ja hän kerkeää paremmin tekemään hypyn, Kähärän korkeushyppyvalmennusta vetävä Juha Isolehto sanoi.

Kähärä teki muutoksen vauhdinjuoksun alkuun keskiviikkona Mikkelissä tehdyssä harjoituksessa ja sai siitä Kuopiossa täyden hyödyn.

– Sain nyt hypyn lähtöön heti hyvän rytmin ja juoksun tulemaan rennosti, Kähärä sanoi.

EM-hallirajan ylitys oli Kähärälle bonus ja se muuttaa myös tulevassa viikonvaihteessa käytävien nuorten SM-kisojen kilpailusuunitelmia.

– Tämä tuli ihan puskista, mutta nyt on hienot fiilikset. Yleisö oli nyt tosi mahtava, Kähärä hehkutti.

Junnila seurasi kisan katsomosta

Kähärälle, 17, Kuopion kisan voitto oli uran ensimmäinen naisten sarjan Suomen mestaruus. Lajin kaikkien aikojen naisten hallitilastossa hän kipusi toiseksi.

 EM-halleihin lähdössä myös tällä kaudella 190 ylittänyt Ella Junnila. Hän seurasi Kähärän hyppyjä katsomosta jalassa olleen hermotulehduksen takia.

– Sain siihen torstaina kortisonia. Lääkärin mukaan ei pitäisi olla mitään esteitä hypätä EM-halleissa. Tämä kisa piti kuitenkin jättää väliin, Junnila sanoi

Moninkertainen Suomen mestari Helsingin IFK:n Eleriin Haas oli toinen tuloksella 186 ja Suomen ennätyksen haltija Hangö IK:n Linda Sandblom kolmas tuloksella 182. Sandblomin kanssa saman tuloksen ylitti myös halliennätystään sivuten Lahden Ahkeran Heta Tuuri.

Moniottelija Elina Kakko Perttelin Peikoista ja Viivi Voutilainen Turun Urheiluliitosta ylittivät 179.

 

,

Halonen rikkoi SE:n ”Olen ollut 3-4 kuukautta terveenä”

Lappeenrannan Urheilu-Miehien Kristiina Halonen voitti naisten 300 metrin aitajuoksun uudella Suomen halliennätyksellä 40,99. Hänen seuratoverinsa Ilona Rannan 13 vuotta vanha entinen Suomen ennätys oli 41,01.

– Aika oli yllätys tällä radalla ja noilla kaarteilla, joissa piti koko ajan olla tarkkana, ettei tee ratarikkoa, Halonen sano.

Halosen, 21, väläytti vauhtiaan jo lauantaina 400 metrillä juoksemalla SM-hallien hopean ajalla 54,83. Aiempia SM-mitaleita aikuisten sarjoista on vain 400 metrin hallipronssi viime talven SM-halleista.

Viime kesä olisi voinut olla Petri Ruotsalaisen valmentaman juoksijan läpimurto, mutta rupeämä etureidessä söi siltä eväät.

– Nyt olen harjoittelut 3-4 kuukautta terveenä ja kyllä tässä näkyy sekin, että viime kesää edeltänyt harjoituskausi meni hyvin, Halonen sanoi.

Halonen, 21, aikoo juosta viikonvaihteessa nuorten SM-kisoissa hulppean urakan juoksemalla 400 metriä, 300 metrin aidat ja 800 metriä.

Helsingin Kisa-Veikkojen Annika Hannola paransi roimasti omaa ennätystään ja sijoittui toiseksi ajalla 42,07. Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen juoksi hänkin ennätyksensä 42,43 ja oli kolmas.

– Nyt en oikein päässyt vauhtiin. Minulla oli talvella selkävaivaa, ja siksi aitoja ei paljon juostu. Halusin kuitenkin juosta tämän matkan, kun se on niin harvoin SM-hallien ohjelmassa, Halonen sanoi.

Hyvän ajan 42,51 juoksi myös neljänneksi sijoittunut Vasa Iddrottssällskapin 19-vuotias Mathilda Kvist. Halosen ohella toinen yllättäjä oli vasta viime kesänä ensi kerran 400 metrin aitajuoksua kokeillut Esbo IF:n Salla Parviainen, joka voimakkaalla askelella voitti B-erän ajalla 42,70 ja sijoittui viidenneksi.

 

,


sm_hallit2019_day2_004.jpg

Roni Ollikainen ponkaisi halliennätyksensä 786.

,

Mittausvirhe muutti tuloksia: Ollikainen 786

Miesten ja naisten pituushypyssä ja miesten kolmiloikassa Kuopion SM-halleissa tapahtui mittalaitteeseen liittyvä mittavirhe, joka tuomarineuvoston puheenjohtajan Eero Kulmalan mukaan on noin 15 senttiä. 

– Kilpailun loppujärjestystä ei jälkikäteen muuteta, koska virhe on ollut sama kaikille, mutta selvittämme, onnistuuko tällaisen systemaattisen virheen muuttaminen tuloksiin jälkikäteen, Kulmala sanoo.

Tämä tarkoittaa, että Koilahden voittotulos naisten lauantaisessa pituushypyssä oli komea 644 ja Simo Lipsasen voittotulos miesten lauantaisessa kolmiloikassa 16,31.

HKV:n Roni Ollikainen ponnisti lauantain miesten pituushypyn voiton halliennätyksellään 771, joka mittavirheen takia on siis 786. Tulos syntyi viimeisellä yrityksellä.

Ollikaiselle  tulos oli helpotus, sillä hallikausi on tähän mennessä ollut harjoituskuntoon nähden pettymys.

– Onneksi tuolla viimeisellä onnistuin. Olisi tietysti ollut hyvä, jos olisi saanut paremman tuloksen aiemmilla kierroksilla ja päässyt sitten viilamaan merkkiä, Ollikainen viitasi kisan moniin yliastuttuihin hyppyihin.

– Tuossa viimeisessä hypyssä sain lantio toimi ihan eri tavalla kuin viime aikojen kisoissa

Joensuun Katajan Kalle Salminen hyppäsi hänkin viimeisellä kierroksella pisimmän ponkaisunsa 752 ja nousi toiseksi. Kolmiloikan mestari Simo Lipsanen Lappeenrannan Urheilu-Miehistä oli kolmas tuloksella 747, millä hän johti kilpailua vielä ennen viimeistä kierrosta.

Noihinkin kahteen tulokseen on siis luvassa 15 senttiä lisää.

,


sm_hallit2019_day2_014.jpg

Aino Pulkkinen kurotti 200 metrin mestariksi.

,

Pulkkinen kiilasi loppumetreillä ohi Thuresonin

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pukkinen esti Turun Tovereiden Milja Thuresonion toiveet kolmannesta Suomen mestaruudesta Kuopion SM-halleissa. Hän kukisti Thuresonin 200 metrin finaalissa ajoin 23,82 ja 23,86.

Kaksikon ajat ovat kummankin pitkien ratojen halliennätyksiä ja ovat Suomen hallitilaston kautta aikain 10. ja 11:nneksi parhaat, kun mukaan luetaan kaikki erimittaisilla halliradoilla juostut kilpailut.

– Milja lähti todella kovaa, mutta tulin tuon lopun kovaa. Kaarrekin meni nyt paremmin kuin alkuerissä. Aikaan olen tosi tyytyväinen, Pulkkinen huokaili.

Thureson panosti rivakkaan lähtöön, mutta joutui taipumana juoksun lopussa.

– Viimeisen 20 metriä oli ihan hapoilla. Kaikkiaan tosi hyvä juoksu tällaisen viikonlopun päätteeksi, Thureson sanoi,

Pulkkisen seuratoveri Anniina Kortetmaa oli kolmas ajalla 24,39 ja neljänneksi ajalla 24,70 sijoittui Iisalmen Visan Milja Heiskanen, joka paransi ennätystään sekä alkuerissä että finaalissa.

,


sm_hallit2019_day2_015.jpg

Oskari Lehtonen

,

,

Oskari Lehtonen juoksi halliennätyksensä

Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen kaartui miesten 200 metrin finaalin ensimmäisenä loppusuoralle ja voitti mestaruuden uudella halliennätyksellään 21,33. Juoksu oli Lehtoselle hallikauden toinen. Ensimmäinen oli alkuerien kärkiaika21,48.

– Alkuerien kakkosrata oli noissa kaarteilla vaikea ja finaalissa viitosradalla vaihdoin kaarteessa vähän tyyliä menin pidemmällä askeleella.  Se olinvähän sellaista soveltamista, Lehtonen kertaili finaalia.

Lehtonen pääsi kesällä tulleen jalkapohjavamman takia normiharjoittelun pariin vasta tammikuussa.

– Syksyllä panostettiin voiman ja räjähtävyyden hankintaan ja se tuntui nyt juoksussa, Lehtonen totesi.

Esbo IF:n Roope Saarinen tarjosi loppuun saakka hyvän vastuksen ajalla 21,47, mutta joutui tälläkin kerralla taipumaan toiseksi. Tämä oli jo hänen neljäs hopeamitalinsa hallimestaruuskilpailuiden 200 metrillä.

Alkueristä erävoittajina finaaliin juoksivat Lehtosen lisäksi  Esbo IF:n Roope Saarinen ja Tuukka Huuskola ajoin 21,62 ja 22,06 sekä Porvoon Akilleen 17-vuotias Isac Wedenberg ajalla 22,02.

Aikavertailusta finaaliin ylsi vielä Wedenbergin seuratoveri Willem Kajander ajalla 21,82. Sen sijaan Saarisen kanssa samassa erässä juossut Tampereen Pyrinnön Ville Aarnivala karsiutui, vaikka alittikin 22 sekuntia.

17-vuotias Ezeabasirim kamppaili miesten mestariksi

Helsingin Kisa-Veikkojen vasta 17-vuotias Chibunna Ezeabasirim nousi viimeisen aidan jälkeen kuin vauhtiin päässyt tavarajuna miesten 300 metrin aitajuoksun mestariksi. Nuorukainen paransi ennätyksekseen 37,66.

Pitkään johtanut Liedon Parman Tuomas Lehtonen hävisi mestarille 0,26 sekuntia, mutta säilytti yhä hallussaan aiemmin juoksemansa kauden kotimaisen kärkiajan 37,65.

Kolmas oli Helsingin IFK:n Don-Zheni Ekoebve sekunnin sadasosan nopeampana, kuin B-erässä ennätyksensä 38,25 juossut Liedon Parman 19-vuotias Kalle Stylman. HIFK:n 19-vuotias Antin Tallbacka voitti C-erän, paransi ennätystään toista sekuntia 38,70:een ja sijoittui  viidenneksi.

Piesanen tuplamestariksi

Lauantaina miesten 1500 metriä voittanut Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen leikitteli myös 3000 metrin mestariksi ajalla 8.25,42. Ensimmäinen kilometri hölkättiin 3.06, mutta kaksi muuta kilometriä Piesanen taittoi molemmat noin 2.40:een.

– Juoksu meni taktiikan mukaan. Tarkoitus oli juosta tuollainen kiihtyvä kilpailu, kun Topi Raitanen ei ollut mukana ja sellainen siitä tuli, Piesanen sanoi.

Helsingin Kisa-Veikkojen Eero Saleva hävisi Piesaselle 4,50 sekuntia ja vuoden 2016 mestari Lahden Ahkeran Ossi Kekki 6,25 sekuntia. Mitalikolmikon väliset erot ratkesivat jo hyvissä ajoin ennen kirikierrosta.

Viidentenä maaliin ehti Joensuun Katajan 18-vuotias Mika Kotiranta uudella ennätyksellään 8.35,66.

Tyni mestariksi seitsemän vuoden tauon jälkeen

Naisten 3000 metrin kirikierroksella mestaruudesta kamppaili kaksi erittäin kimmoisalla askelella etenevää päkiäjuoksijaa, joista Pyhtään Yrityksen Kaisa Tyni nousi takasuoran alussa kärkeen ja voitti ajalla 9.22,93.

Tyni on aiemmin voittanut kerran Suomen hallimestaruuden. Tuosta on aikaa jo seitsemän vuotta ja juostava matka oli silloin 800 metriä.

Forssan Salaman Janica Rauma tarjosi hyvän vastuksen loppusuoralle saakka häviten vain 0,71 sekuntia. Pedersören Falkenin vuonna 2001 syntynyt Nathalie Blomqvist oli kolmas ajalla 9.29,03. Koko mitalikolmikko juoksi ennätyksensä. Kaikki muut hävisivät heille yli puoli minuuttia.

Nathalie Blomqvistia nopeammin ovat hallissa samanikäisinä juosseet vain Annemari Sandell ja Riina Tolonen jo ennen Blomqvistin syntymää.

,


1xa_8325.jpg

,

Kuiviston kiihtyvävauhtinen soolo

Sara Kuivisto johti naisten 800 metriä lähdöstä maaliin. Hän ohitti puolimatkan noin 63½ sekunnissa ja lensi toisen puolikkaan noin puolitoista sekuntia nopeammin. Voittoaika oli juoksun luonteeseen nähden loistava 2.05,10.

– Juoksin tarkoituksellisesti ekan kierroksen hitaammin. Halusin testata EM-kilpailuja varten kiihtyvävauhtista pitkää kiriä, Koivisto kertoi.

IF Nykarlebynejdenin Jonna Julin ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden vasta 16-vuotias Alisa Virtanen koettivat ainoina alkumatkasta seurata Kuivistoa. Julin oli toinen ajalla 2.09,74 ja Virtanen kolmas halliennätyksellään 2.10,65.

Teijula leikitteli miesten mestariksi

Miesten 800 metrillä alkuvauhti oli erittäin hidas. Puolimatka ohitettiin runsaassa 57 sekunnissa. Viimeisellä kierroksella Naantalin Löylyn Markus Teijula oli aivan vailla vastusta ja voitti mestaruuden ajalla 1.51,86, vaikka hölläsikin vauhtiaan loppusuoralla.

Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne hävisi Teijulalle 1,61 sekuntia. Kolmanneksi kiri Helsingin Kisa-Veikkojen 18-vuotias Niko Viljola halliennätyksellään 1.54,01.

,


sm_hallit2019_day2_008.jpg

Urho Kujanpää taivutti 555.

,

Kujanpää selätti reissuväsymyksen

Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää uusi seiväshypyssä viimevuotisen mestaruutensa tuloksella 555, minkä hän ylitti toisella yrityksellään. Hän yritti kolmesti myös Glasgow´n EM-hallien tulosrajan 565, muttei onnistunut.

– Paljon on reissaamista takana, mutta yllättävän hyvin pääsin hyppäämiseen kiinni. Ensimmäinen ja toinen yritys 565:stä meni jäykemmällä seipäällä kuin mitä käytin 555:n ylityksessä. En kuitenkaan saanut sitä liikkumaan kunnolla ja palasin viimeisen yritykseen samaan seipääseen, jota käytin 555:n ylityksessä, Kujanpää sanoi.

Someron Esan Tommi Holttinen oli toinen ja Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten kolmas tuloksin 545 ja 535. Holttinen oli Kujanpään tapaan numerolappu rinnassa jo kolmannen kerran viikon sisään. Virtaa löytyi kuitenkin taistella mestaruudesta.

–  Fiiliksen nähden meni yllättävän hyvin, vaikka matkaväsymys tuntui, Holttinen sanoi.

Neljänneksi sijoittunut Karijoen Tapparan Santtu Koskiaho sivusi ennätystään 525 ja viidenneksi sijoittunut Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen kohensi halliennätyksensä samaan tulokseen.

,


sm_hallit2019_day2_007.jpg

Arttu Kangas oli vei voiton tasatulokseen Timo Kööpikän kanssa päättyneessä taistossa.

,

Kangas löi Timo Kööpikän tasatuloksella

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Timo Kööpikkä katkaisi Jyväskylässä viime kesänä Kankaanpään seudun Leiskun Arttu Kankaan pitkän mestaruusketjun miesten kuulantyönnössä ja johti Kuopiossakin viiden kierroksen ajan. Mutta Kankaan viides työntö ratkaisi mestaruuden hänen edukseen.

Molempien tulos oli sentilleen sama 19,02, mutta Kankaan toiseksi pisin työntö kantoi kuusi senttiä Kööpikkää pidemmälle tuloksin 18,89 – 18,83.

Kankaalle kisa oli talven ensimmäinen. Hän oli joulukuussa kuukauden työntämättä, kun työntökädestä murtui kämmenluu.

– Olen loukkaantumisten jälkeen tyytyväinen mestaruuteen, mutta treenien perusteella odotin kyllä pidempiä työntöjä. Olisin ollut tyyväinen sellaisen 19 ja puoleen metriin, Kangas sanoi.

Myös Kööpikkä odotti pidempää työntöä.

– Ihan hyvä työntö päivän fiilikseen nähden. Vaikka olisihan se saanut mennä sentin pidemmälle. Hyvä kuitenkin, että tuli 19 metriä rikottua myös hallissa, Kööpikkä sanoi.

IF Raseborgin Tomas Söderlund oli kolmas. Hänen ensimmäinen työtönsä kantoi 18,13. Muut yrityksensä hän astui yli. Porin Yleisurheilun Eero Ahola oli neljäs halliennätyksellään 17,70 ja Ikaalisten Urheilijoiden kuulantyöntäjäksi pienikokoinen 178-senttinen Samuli Kyrönviita viides tuloksella 17,60.

,


sm_hallit2019_day2_016.jpg

,

Pullolan ensimmäinen mestaruus

Naisten kolmiloikan voitti ylivoimaisesti Vaasan Vasaman 180-senttinen Emma Pullola tuloksella 13,23. Ensimmäisen mestaruutensa saavuttaneen Pullolan neljä pisintä hyppyä olisivat kaikki oikeuttaneet kultamitaliin.

Toiseksi sijoittunut Esbo IF:n Kira Kytölä hävisi Pullolalle 42 senttiä. Muutaman sentin päässä Kytölästä olivat halliennätyksensä 12,79:ään parantanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Ada Koistinen, Helsingin Kisa-Veikkojen Saara Hakanen ja Kaipolan Vireen Sini Sanaslahti ennätyksellään 12,74.

16-vuotias Wilhelmiina Harju Jyväskylän Kenttäurheilijoista oli kahdeksas ennätyksellään 12,22. Yhteensä 13 naista hyppäsi yli 12 metriä.

Pulkkisesta tuplamestari

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkinen ankkuroi seuransa 4×337 metrin viestinjuoksun mestariksi alle tunti sen jälkeen, kun hän oli voittanut 200 metrin mestaruuden. JKU:n kolme aiempaa osuutta juoksivat Anniina Kortetmaa, Heidi Salminen ja Janette Niemi. Voittoaika oli 3.04,26.

Tuore Suomen ennätysjuoksija Kristiina Halonen ankkuroi Lappeenrannan Urheilu-Miehet toiseksi ajalla 3.06,97. Kolmanneksi nopeimman ajan juoksi B-erän voittanut Vasa Iddrottssällskap.

HKV voitti miesten viestin

Miesten 4×337 metrin viestissä aloitusosuuden nopein oli Liedon Parman Tuomas Lehtonen, mutta sen jälkeen Helsingin Kisa-Veikot karkasi suvereeniin mestaruuteen. HKV:n aika oli 2.40,82. Joukkueessa juoksivat Matias Linkoaho, Tommi Mäkinen, aitajuoksun mestari Chibunna Ezeabasirim ja Niko Viljola.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ja HIFK:n ankkurit Teemu Keronen ja Don-Zheni Ekoebve nostivat joukkueensa toiseksi ja kolmanneksi ohi Liedon Parman ajoin 2.42,98 ja 2.43,79.

Noormarkun Nopsan neljä Välimäen veljestä johtivat B-erää aivan viime metreille, kunnes Einari Välimäki kaatui vain viitisen metriä maalista, teki kuperkeikan ja syöksyi yli maaliviivan. Nopsa oli lopulta B-erän kolmas ja yhteistuloksissa kahdeksas.