Hakanen ja Ovaska SUL:n kunniajäseniksi – Liittovaltuusto pohjusti seminaarissa 2025–2030 strategiatyötä

Liikuntaneuvos Jarmo Hakanen Tampereelta ja Maarit Ovaska Helsingistä valittiin Suomen Urheiluliiton (SUL) kunniajäseniksi SUL:n liittovaltuuston syyskokouksessa Helsingissä lauantaina.

Kokouksessa valtuusto hyväksyi liiton vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja talousarvion, joka on 200 000 euroa ylijäämäinen.

SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen kiitteli valtuustopuheessaan kuluneen vuoden hyvää huippu-urheilumenestystä, mutta kantoi huolta harrastajamääristä, johon Yleisurheilun 2025–2030 strategiatyöllä haetaan ratkaisuja.

– Kulunut kesä oli huippu-urheilumenestyksen osalta upea. Palattiin Budapestissa MM-mitalikantaan, ja Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kisoista tuli 10 mitalia. Myös lisenssimäärä kääntyi hienoiseen kasvuun. Oli myös hienoa nähdä, kuinka yleisurheilu kiinnosti suomalaisia, Pakarinen viittasi yleisurheilun hyviin tv-katsojalukuihin.

Liiton taloudesta Pakarinen totesi, että näkymä ensi vuoteen on nykyistä parempi. Siihen vaikuttaa ensi vuonna Helsingissä käytävä Ruotsi-ottelu.

– Taloustilanne on globaalisti hankala, yritykset säästävät, mutta oman myynnin osalta olemme ensi vuotta ajatellen paremmassa vauhdissa. Nyt on tullut kaksi vuotta miinusta, mutta ensi vuoden budjetti on 200 000 euroa plussalla. Liiton talous sinällään on tasapainossa, mutta useita vuosia ei ole mahdollista tehdä miinusta, Pakarinen totesi.

Pakarinen nosti puheessaan esiin myös SUL:n Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn, jonka mukaan yleisurheilun toimintaympäristöt koetaan aina tai useimmiten avoimeksi, yhdenvertaiseksi ja tasa-arvoiseksi. Myös ilmapiiri lajin parissa koetaan hieman avoimemmaksi kuin aiemmin.

– Kyselyn vastaajat kokivat, että uudet harrastajat otetaan hyvin mukaan yleisurheilun harjoitusryhmiin ja kilpailuihin. Valtaosa vastaajista näki, että eri sukupuolilla on samanlaiset mahdollisuudet harrastaa ja kilpailla yleisurheilussa. Syrjintää ja epätasa-arvoista kohtelua kyselyyn vastanneet eivät juuri olleet itse kokeneet, Pakarinen totesi.

Hakanen ja Ovaska uudet kunniajäsenet

Lauantaina SUL:n kunniajäseniksi kutsutuista Jarmo Hakanen toimi SUL:n liittovaltuustossa vuodesta 1985 kuluvan vuoden kevääseen. Valtuuston puheenjohtaja hän oli 2013 alkaen. Hakanen toimi pitkään myös Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtajana.

Ovaska toimi pitkään SUL:n hallituksessa ja liiton varapuheenjohtajana. Ovaska on tehnyt myös pitkän ja monipuolisen uran erilaisissa vapaaehtoistehtävissä Helsingin Kisa-Veikoissa ja useissa kilpailuorganisaatioissa.

Toivola ja Hassinen uusina SUL:n hallitukseen

SUL:n hallituksen vaalissa uusina jäseninä hallitukseen nousivat Heli Toivola ja Esko Hassinen. Erovuoroisista jäsenistä hallituksessa jatkavat Kirsi-Marja Koskela, Lars Fagerholm ja Tuomas Näsi.

Aila Ahoselle tuli täyteen kolme kaksivuotiskautta hallituksessa, joten hän ei sääntöjen mukaan voinut jatkaa hallituksessa. Antti Pihlakoski valittiin SUL:n hallitukseen Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) jäsenenä.

Hallituksessa jatkavat Pekka Kuusisto, Ella Junnila, Pekka Lundmark ja Kalle Husso.

Sirpa Korkatti johti liittovaltuuston strategiaseminaaria.

Liittovaltuusto työsti seminaarissa 2025–2030 -strategiaa

Syysliittokokouksen jälkeen SUL:n valtuusto työsti pohjaa Yleisurheilun 2025–2030 strategialle. Työtä tehtiin Sirpa Korkatin johdolla. Hänen tehtävänään on fasilitointi eli johtaa strategian operatiivista työstöä.

Liittovaltuuston strategiaseminaari oli jatkoa strategian työstölle, joka käynnistyi syksyllä SUL:n puheenjohtajan Riikka Pakarisen ja SUL:n aluepäälliköiden aluekierroksilla, joista kaksi on vielä tulossa. Tilaisuuksissa on keskustelu suomalaisesta yleisurheilusta, sen haasteista ja vahvuuksista.

– Joka tilaisuudessa on toteutettu sama konsepti, jolla kaikki mukana olijat on osallistettu keskustelemaan yleisurheilusta. Vastaukset on tallennettu ja ne kootaan yhteen, Pakarinen sanoi.

Sama konsepti oli käytössä myös valtuuston strategiaseminaarissa, jossa strategian pohjaksi koottiin liittovaltuutettujen näkemyksiä ja ajatuksia.

Urheilututkimussäätiöltä apurahoja urheilututkimukseen

Liittovaltuuston kokouksen yhteydessä julkaistiin Suomen Urheilututkimussäätiön neljä apurahaa urheilututkimukseen. Ne jaettiin seuraaviin tutkimuksiin:

Ville Immonen: Tekonurmialustan vaikutus loukkaantumisiin jalkapallossa, 3000 euroa, Pekka Peltokallion rahastosta

Olli Kattilakoski: Tasapaino urheiluvammojen riskitekijänä nuorilla, 4000 euroa

Aapo Räntilä: Yksilölliset vasteet voimaharjoitteluun, 4000 euroa

Miika Köykkä: Voimantuotto-ominaisuuksien ja kehonkoostumuksen yhteydet keihäänheittosuorituskykyyn, 4000 euroa.