Haapala testaa vauhtijuoksun uudistusta Tampereella

Haapala testaa vauhtijuoksun uudistusta Tampereella
Syyskesä on yleisurheilijalle otollinen aika tehdä tekniikkaan liittyviä kokeiluja. Pituushyppääjä Eero Haapala teki pienen muutoksen vauhtijuoksuun ja kokeili sitä hyvällä menestyksellä elokuun lopulla Asikkalassa, jossa hän ponkaisi 783.

Lauantaina Haapala kokeilee sitä toistamiseen Tampereen Loiste Eliittikisoissa.

– Lähden liikkeelle paikaltaan aiemman lentävän lähdön sijaan. Ideana siinä on kiihdyttää vauhtia lankulle asti. Nyt vauhti tuppaa olemaan valmis vähän liian aikaisin, Haapala sanoo.

Haapala lähti juniorina liikkeelle paikaltaan, mutta vaihtoi lähtötapaa 19-vuotiaana.

– Lentävässä lähdössä on tietysti se etu, että se on vähän rennompi. Molemmilla tyyleillä on kuitenkin hypätty pitkälle.

Ollikainen, Visser ja Mokoena mukana

Ikaalisten Urheilijoiden hyppääjä ponnisti kesäkuussa Jämsässä 795. Sittemmin kolea kesä puri tuloksiin, mutta Porin Kalevan kisoissa heltisi Suomen mestaruus samalla tuloksella 783, jonka Haapala ponnisti reilu viikko sitten Asikkalassa.

– Asikkalassa oli varmaan koko kesän paras pituushyppykeli. Täytyy toivoa, ettei lauantaina ainakaan sada, Haapala sanoo.

Loiste Eliittikisasarjan päätöskilpailussa useimmat lajit kuten miesten pituushyppy ovat katsastuksia Ruotsi-otteluun. Suomen mestarina Haapala on jo varmistanut visiitin Tukholman stadionille. Hän kilpailee siellä ensi kertaa urallaan.

– Tukholman hyppypaikan täytyy olla hyvä. Siellä on tehty sen verran hyviä tuloksia, Haapala tuumii.

 Miesten pituushypyssä Ratinan stadionilla kilpailevat liki kaikki lajin kotimaisen kärkinimet mukaan lukien kotimaan kautensa avaava Roni Ollikainen.  Joukkoa kirittävät eteläafrikkalaiset Zarck Visser ja Khotso Mokoena.

Wirkkala taistelee maaottelupaikasta

Miesten keihäskilpailun kärkinimi on tuore MM-viitonen Antti Ruuskanen. Hän kuten Tero Pitkämäki on jo maaottelupaikkansa varmistanut.

Ruuskanen keskittyy Tampereella voittamaan kilpailua ja sinetöimään kisarajan kokonaiskilpailun 10 000 euron pääpalkinnon.
Wirkkala sen sijaan palaa kilpailutauolta taistelemaan kolmannesta maaottelupaikasta,

Wirkkala varmisti paikan Pekingin MM-joukkueessa voittamalla Ari Mannion Porin Kalevan kisoissa. Wirkkala päätti kuitenkin jättää MM-kilpailut väliin, kun jalasta löydettiin magneettikuvissa puolentoista sentin poikittaisrepeämä ja kolmen sentin pitkittäisrepeämä. Nyt jalka on heittokunnossa.

Kemppainen: Miesten sileät juoksut erityistarkkailussa

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen katselee Tampereella erityisen tarkasti miesten sileitä juoksumatkoja,

– Ruotsi on tilastossa miesten maaottelussa selvästi niskan päällä. Vuosi sitten maaottelussa ei Ruotsilta hellinnyt meille voittoja miesten sileillä pikajuoksumatkoilla, joten toivotaan nyt, ettei tuo toistuisi Kemppainen sanoo.

Miesten 100 metrillä Tampereelle on ilmoittautunut kesän kotimaan tilaston kärkitrio: Ville Myllymäki (10,39 tällä kaudella), Samuli Samuelsson (10,40) ja Hannu Hämäläinen (10,43). Samoin 200 metrillä, jolla Samuelssonin (20,89) haastavat Jonathan Åstrand ja Roope Saarinen.

Kestävyysjuoksumatkoilla 1500 metrin kotimaan tilastoykkönen ja Suomen mestari Ilari Piipponen saa vastaajansa lujan haastajakaartin. Tasokas  osanottajalista myös naisten 800 metrin kilpailussa, jossa Camilla Richardssonin alimatkan vauhtiaan.

Pekingin MM-kisajoukkueesta Ratinan kentällä kilpailevat myös aituri Nooralotta Neziri, kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen ja keihäänheittäjä Sanni Utriainen.

Lauantaisen (5.9.) kilpailun esilajit alkavat kello 14.45 ja varsinainen kilpailu klo 15.50.

Lisätietoja