Haapala haluaa ponnistaa pitkälle Etelä-Afrikassa

Haapalan akillesjänne operoidaan
Pituushyppääjä Eero Haapala ponkaisee EM-ja olympiavuoden ensimmäiset kilpailunsa jo tammikuisella Etelä-Afrikan leirillä Potchefstroomissa.

– Tarjolla on neljä kilpailua. Osallistunut kahteen tai kolmeen. Katson sitten leirin jälkeen, jatkanko kilpailemista Suomessa hallikaudella, Haapala sanoo.

Pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentajan Suren Ghazaryanin vetämälle leirille ovat lähdössä kotimaan kärkihyppääjistä myös Kristian Pulli, Henri Väyrynen ja Arttu Halmela. 

– Leirillä keskitytään nimenomaan lajiharjoitteluun ja kilpaillaan siinä ohessa, Haapala sanoo.

Kilpailuista kaksi on Etelä-Afrikan yleisurheiluliiton järjestämiä. Niihin on kutsuttu myös maan kovatasoinen parhaimmisto. 

– Jos saisi ainakin EM-kisarajan tehtyä,  kun on mahdollisuus kilpailla hyvissä olosuhteissa. Mitään pakkoa tulosrajan tekemiseen suhteen ei kuitenkaan nyt ole, Haapala sanoo.

Amsterdamin EM-kisojen tulosraja on 795. Sen Haapala hyppäsi viime kesän parhaaksi jääneessä kilpailussaan Jämsässä.

Kyröläiseltä vinkkejä Jyväskylässä

Kilpaileminen ulkoradoilla tammikuussa on yksi Haapalan kuluvan harjoituskauden uusista mausteista. Sen lisäksi koti- ja harjoituspaikaksi on vaihtunut Jyväskylä. Siellä hän on ammentanut lisävirtaa ryhmäharjoittelusta ja saanut treenivinkkejä valmentaja Heikki Kyröläiseltä.

– Eri valmentajille saa vähän erilaisia neuvoja. Niistä pitää osata ottaa ne itselleen parhaiten sopivat. Heikiltä on tullut oikein hyviä näkemyksiä, Haapala kiittelee.

Haapala sanoo kuitenkin että mitään vaihdosta ei ole tehty, vaikkei hänen pitkäaikainen valmentajansa Antti Mäkelä ole viime aikoina ollut treeneissä mukana. Lajivalmentaja Ghazaryan sen sijaan on jatkanut entiseen tapaan Haapalan valmennustiimissä.

– Harjoituksissa on ollut mukava hypätä, kun on voinut treenata porukassa Samuli Pitkäsen ja Janne Etelämäen kanssa, Haapala sanoo.

Ponnistukseen rennosti ja lujaa

Syksyn työmaana Haapalalla on ponnistus ja ponnistukseen tulo. Voimaa ja nopeutta Seinäjoen Seudun Urheilijoihin siirtyneellä 26-vuotiaalla hyppääjällä on. Haasteena on ulosmitata tuotettu teho ponnistuksessa. 

– Lentävän kahdentoista askeleen vauhdilla tulee ponnistuksessa kiire, Haapala kuvailee vuodenvaihteen tilannetta.

Luja, mutta rento ponnistukseen tulo on Haapalan mukaan pikku hiljaa hahmottunut. 

– Vauhdin pitää olla luja, mutta se ei saa mennä runttaamiseksi. Sellaisella 98-prosenttisella vauhdilla ponnistuksessa tulee parempaa jälkeä kuin sataprosenttisella, joka menee pikajuoksuksi.  

– Tiedän mitä hypyn lopussa pitäisi tehdä. Nyt tarvitaan vaan paljon toistoja, että se tulee automaattiseksi, Haapala sanoo.

Noita toistoja Haapala hakee Etelä-Afrikasta. Siellä hän aikoo ahertaa askelmerkkijuoksun rytmin ja ponnistukseen tulon hienosäädön parissa. 

Unta, hierontaa ja herkut pannaan

Loukkaantumiset ovat katkoneet Haapalan uraa kovalla kädellä. Viimeksi kevätkesällä 2014 kilpailukausi katkesi, kun jänne kirposi takareidestä. Vaiva korjattiin leikkauksella. Samalla molemmat takareidet puhdistettiin arpikudoksesta.

Viime kesän koleissa keleissä Haapala ponnisti täyden kilpailukauden ja pääsi aloittamaan EM- ja olympiakisoihin tähtävään harjoittelun ongelmitta. Terveyskarikot hän on onnistunut kiertämään myös talven mittaan.

– Kaikki treenit, jotka on suunniteltu, olen pystynyt tekemään, vaikka joskus niitä on siirrelty lihaskireyden takia, Haapala sanoo.

Riittävä yöuni ja säännöllinen hieronta ovat kokeneen hyppääjän mukaan kunnollisen palautumisen ja samalla hyvän treenivireen tukipylväät.

Entä tuliko tehtyä uudenvuodenlupauksia?

– Jouluna tuli syötyä herkkuja, joten jos nyt jättäisi suklaat ja muut herkut pois. Saisi painoa vähän alas, Haapala sanoo.