Glasgow´n MM-hallit: Yhdysvallat jyräsi, Suomen saalis mitali ja pistesija – Charltonin ME viimeisen päivän kohokohta

Glasgowin MM-hallien mitalitilaston voitti ylivoimaisesti Yhdysvallat, joka kokosi 20 mitalia: 6 kultaa, 9 hopeaa ja 5 pronssia. Belgia ja Uusi-Seelanti olivat neljällä mitalilla toinen ja kolmas.

Suomn joukkueen saalis oli mitali ja pistesija. Saga Vannisen hopea vei Suomen mitalitilaston jaetulle 20. sijalle mm. Saksan ja Ukrainan kanssa.

Kisojen pistetilastossa Vannisen mitalilla ja Wilma Murron seiväshypyn 8. sijalla Suomi oli 23:s. Tilaston voitti Yhdysvallat.

Charlton hurjasteli talven toisen ME:n

Bahaman Devynne Charlton nousi Glasgow´n MM-hallien viimeisen päivän sankarittareksi kirkastamalla 60 metrin aidoissa toissa vuoden MM-hallien hopeansa mestaruudeksi ME-ajalla 7,65. Se oli 28-vuotiaan Charltonin toinen ME tänä vuonna, aiempi oli kaksi sekunnin sadasosaa heikompi kuin bahamalaisen finaaliaika.

Charlton oli viime kesän MM-kisojen 100 metrin aidoissa neljäs ja Tokion olympialaissa kuudes. Hallikauden perusteella hän nousi yhdeksi ensi kesän Pariisin olympialaisten suosikiksi.

Ranskan Cyréna Samba-Mayela oli toinen ajalla 7,74 ja Münchenin toissa vuoden EM-kisojen 100 metrin aitojen Euroopan mestari Pia Skrzyszowska kolmas ajalla 7,79.

Reetta Hurske oli ajalla 8,00 välierien 10:s.

Duplantisille kauden kärkitulos ja mestaruus

Armand Duplantis otti seipään mestaruuden hypättyään tuloksen 605, joka on kauden kärkitulos. Ruotsalainen korotutti riman myös ME-lukemiin 624, josta hän teki kolme epäonnistunutta yritystä, vaikka ainakin yksi hypyistä oli aivan kelvollinen.

Aivan parhaassa vireessään ei Duplantis näyttänyt hallikaudella ja Glasgown kisassa olleen. Nyt hän oli vaikeuksissa alkukorkeuksissa, kun 585 ylittyi vasta kolmannella ja 595 toisella.

Yhdysvaltain Sam Kendricks otti hopeaa tuloksella 590 ja Kreikan Emmanouil Karalis pronssia 585:n ylityksellään.

Ruotsin Kramer otti hopeaa 800 metrillä

Ruotsin hyvä päivä sai jatkoa miesten 800 metrillä, kun Andreas Kramer otti tiukassa kiritaistelussa hopeaa ajalla 1.45,27. Vaiherikkaan juoksun mestari oli Yhdysvaltain Bryce Hoppel kauden kärkiajalla 1.44,92, ja pronssia otti Belgian Eliott Crestan, 1.45,32.

Naisten 800 metrillä mestariksi juossut Etiopian Tsige Duguma ei ollut kisan suurimpia ennakkosuosikkeja. Hän saneli kuitenkin kilpailun kulun hiljaisella alkuvauhdilla ja otti kirivoiton ajalla 2.01,90.

Hopealle juoksi kotiyleisön riemuksi Jemma Reekie tuloksella 2.02,72 ja pronssia otti Beninin Noélie Yarigo ajalla 2.03,15.

1500 metrin voitot Uuteen-Seelantiin ja Etiopiaan

1500 metrillä nähtiin vaiherikkaat ja tasaväkiset juoksut niin miehissä kuin naisissa.

Miesten kisan voittajaksi juoksi viimeisen 50 metrin terävällä iskullaan yllätysnimi, Uuden-Seelannin Geordie Beamish ajalla 3.36,54. Yhdysvaltalaiset Cole Hocker ja Hobbs Kessler ottivat muut mitalit ajoin 3.36,69 ja 3.36,72.

Norjan Narve Gilje Nordås ja Ruotsin Samuel Pihlström olivat sijoilla 5 ja 8.

Beamish on tehnyt laatuluokan tuloksia kaikilla kestävyysmatkoilla, mutta arvokisojen eturiviin hän ei ole ennen tätä juoksua noussut. Paras sijoitus on viime kesän MM-kisojen estejuoksun viides sija, jolla matkalla hänen ennätyksensä on 8.13,26.

Etiopian Freweyni Hailu piti pintansa naisten 1500 metrin ennakkosuosikkina ja vei mestaruuden ajalla 4.01,46. Hailu on kaikkien aikojen hallitilastossa kolmas ja tämän vuoden kärkiajan haltija.

Yhdysvalloille 1500 metriä oli mitalisadetta, sillä myös naisten juoksussa punapaidat ottivat kaksi mitalia, Nikki Hiltz hopeaa, 4.02,32, ja Emily MacKay pronssia, 4.02,69.

Belgia nujersi jenkit miesten 4 x 400 metrin viestissä

Belgia löi Yhdysvallat miesten 4 x 400 metrin viestissä. Loppumetrit olivat varsinainen trilleri, kun eilen 400 metrin mestaruuden voittanut Alexander Doom puristi viime metreillä ohi Christopher Baileyn.

Kärkijoukkueiden ajat olivat 3.02,54 ja 3.02,60. Pronssille juoksi Hollanti ajalla 3.04,25.

Belgian juoksijat ja heidän osuusaikansa olivat Jonathan Sacoor 46,21, Dylan Borlée 45,67, Christian Iguacel 45,78 ja ankkuri Doom 44,88.

Viestiin tuli lisää sähköä, kun sprintteritähti Noah Lyles juoksi Yhdysvaltain joukkueessa kolmannen osuuden. Aivan huippuliitoon ei Lyles kuitenkaan noussut osuusajallaan 45,68. Sillä juoksulla hän piti kuitenkin johtopaikan ja pahimman uhkaajan Belgian vielä takanaan.

Hollanti naisten viestin ykkönen

Naisten 4×400 metrin viestissä oli varsin odotettu mitalijärjestys: Hollanti 3.25,07, Yhdysvallat 3.25,34, Iso-Britannia 3.26,36.

Alkutahdit Hollannin voitolle löi avausosuuden juossut Lieke Klaver, joka veti telineistä viestin kovimman osuusajan 50,26. Cathelijn Peeters, 51,99, ja Lisanne De Witte, 52,28, petasivat ankkuri Femke Bolille johtopaikan. Bol hoiti mestaruuden kotiin hallitulla juoksullaan ja osuusajalla 50,54, vaikka Yhdysvaltain Alexis Holmes hivuttautuikin lopussa kantapäille.

Bolille viestin finaali oli jo viides 400 metrin juoksu kolmen päivän aikana. Eilen lauantaina hän veti uuden ME:n 49,17.

Davis-Woodhall kahdesti päälle 7 metrin

Tällä kaudella jo tuloksen 718 hypännyt Yhdysvaltain Tara Davis-Woodhall oli kuningatar myös MM-areenalla. Hän hyppäsi parhaimmillaan 707, mutta myös toiseksi paras hyppy kantoi 703. Kilpailun johtoon hän siirtyi kolmannella kierroksella tuloksella 693, joka sekin olisi riittänyt kilpailun voittoon.

Hopealla hyppäsi mestarin maannainen Monae’ Nichols tuloksella 685. Espanjan Fátima Diame hyppäsi 678 ja otti pronssia.

Uuden-Seelannin historiallinen MM-titteli miesten korkeudessa

Miesten korkeushypyssä tehtiin historiaa, sillä Uuden-Seelannin Hamish Kerrin ykkössija on maan ensimmäinen miesten hyppylajien mestaruus MM- ja olympiatasolla.

Kerrin hyppysarja oli varsin erikoinen. Korkeuden 231 hän ylitti ensimmäisellään. 234:ssä hän pudotti kerran ja siirsi sen jälkeen korkeuden lukemiin 236. Siitä onnistuminen tuli toisella ja viimeisellä yrityksellä.

Jonkinlainen yllätys miesten korkeudessa oli myös se, että hopea ja pronssi jaettiin MM-tasolla varsin vaatimattomalla 228-tuloksella, jonka ylittivät Shelby McEwen ja Korean Sanghyeok Woo. Siitä eteenpäin sijoitukset jaettiin 224 ja sitä heikommilla tuloksilla.

Aivan keltanokka 27-vuotias Kerr ei kuitenkaan ole, sillä hän hyppäsi 230 ensimmäisen kerran jo viisi vuotta sitten ja oli kaksi vuotta sitten MM-hallien hopealla tuloksella 231. Hänen aikaisempi ennätyksensä on viime vuonna hypätty 234. Tämän kauden paras tulos ennen MM-kilpailua oli 227.

Uusi-Seelannin yleisurheilun historiassa tunnetaan varsinkin keskimatkojen juoksijoita ja viime vuosilta hyviä kuulantyöntäjiä, mutta korkeushypyssä on ollut hiljaisempaa. 220-tuloksen ylittäneitä hyppääjiä on historiassa Kerrin lisäksi vain kolme.

Naisten hyppylajeista tiedämme tietysti Eliza McCartneyn, joka otti Glasgow´ssa seiväshypyn hopeaa ja oli Rion olympialaisissa 2016 pronssilla. Hänen ennätyksensä on kova 494. Aikaisempi Uuden-Seelannin naisten hyppymenestys löytyy Helsingin olympialaisista, kun Yvette Williams voitti pituushypyn.

LaFond hyppäsi kolmiloikan mestariksi huipputuloksella

Glasgow´ssa nähtiin huipputason naisten kolmiloikkakisa, vaikka viime kesän MM-kisojen kulta- ja hopeamitalistit, Venezuelan Yulimar Rojas ja Ukrainan Marina Beh-Romantshuk jättivät MM-hallit väliin. Dominikaanien Thea LaFond otti mestaruuden tuloksella 15,01. Hopealle hyppäsi Kuuban Leyanis Pérez Hernández, 14,90, ja pronssille Espanjan Ana Peleteiro-Compaoré, 14,75.

LaFond hyppästi voittotuloksensa toisella kierroksella, jonka jälkeen hän jäi seuraamaan kilpailun kehittymistä ja jätti viimeiset suorituksensa väliin. Viimeistä yritystä hän ei tarvinnut, vaikka viime vuoden MM-pronssimitalisti, Kuuban Leyanis Pérez Hernández oli hyvässä vireessä läpi kilpailun ja teki parhaan tuloksensa neljännellä kierroksella.

Suomen Kristiina Mäkelä oli kilpailun 12:s tuloksella 13,47.

LaFondin aikaisempia saavutuksia ovat kaksi viidettä sijaa MM-kisoista ja neljäs sija MM-halleista kaksi vuotta sitten. 29-vuotiaan hyppääjän aikaisempi ennätys oli 14,90 viime kesän Budapestin MM-kisoista.

LaFondin voitto on 70.000 asukkaan Dominikaanisen tasavallan ensimmäinen mestaruus ja ensimmäinen naisten saavuttama mitali MM- tai olympiatasolla.

– Tämä tuntuun epätodelliselta. Olen maani ainoa edustaja täällä, joten tämä on minulle suuri etuoikeus edustaa pientä maatani, voitostaan iloinen LaFond kertoi World Athleticsin kisaraportissa.

LaFondin ensimmäiset kansainväliset kilpailut olivat 17-vuotisten MM-kisat vuonna 2011, jossa hän kilpaili kolmiloikassa ja korkeudessa. Seuraavana vuonna hän oli U20-kisojen kolmiloikassa 11:s.

Urheilu-uransa LaFond rakensi Yhdysvaltojen yliopistourheilussa pituudessa, kolmiloikassa, korkeudessa ja moniotteluissa kilpaillen.

Ehammer ottelun voittoon, Skotheim loisti 1000 metrillä

Sveitsin Simon Ehammer menetti vuosi sitten EM-halleissa Istanbulissa mahdollisuuden mestaruuteen jäätyään ilman tulosta bravurilajissaan pituushypyssä. Glasgow´ssa sveitsiläinen oli toisena avauspäivän jälkeen 79 pistettä Bahaman Ken Mullingista, mutta nousi toisen päivän otteillaan voittoon kauden kärkituloksella 6418.

Ehammer voitti avauspäivän lajeista 60 metriä ajalla 6,73 ja pituushypyn 803 kantaneella ponkaisulla. Kuulaa hän työnsi 14,39 ja ylitti korkeushypyssä 195. Toisen päivän avanneen 60 metrin aidat Ehammer voitti hyvällä ajalla 7,62 ja oli ykkönen myös seiväshypyssä ylitettyään 520. Päätöslajissa 1000 metrillä hän oli kuudes ennätyksellään 2.46,03.

Seitsenottelun mitalitaistelu huipentui 1000 metrin juoksuun. Lajin sankari oli Norjan Sander Skotheim, joka paineli ennätyksensä 2.33,23 ja nousi loppupisteissä hopealle pistein 6407. Kakkoseksi juoksi Viron Johannes Erm ajalla 2.36,15. Se nosti hänet pronssille pistein 6340. Mullingsille kisa oli rankka. Hänen 800 metrin aikansa 2.49,35, vaikka ennätys olikin, pudotti miehen kakkospaikalta neljänneksi 6242 pisteellä.