Gatlin vastasi buuauksiin, Bolt: En saanut juoksua toimimaan

Harmaakorpi perkaa MM-kisojen antia ja jälkimaininkeja somessa

Lontoon MM-kisayleisö ei onnistunut pilaamaan Justin Gatlinin iltaa, vaikka buuauksillaan sıtä kovasti yritti. Kaksi dopingpannaa kärsinyt amerikkalaisjuoksija sai jälleen tuta karun maineensa, mutta ei antanut sen häiritä juoksua.

Gatlin kiiti Lontoon MM-kisojen 100 metrin voittajaksi ajalla 9,92. Toiseksi ajalla 9,94 juosseen maajoukkuetoverinsa Christian Colemanin kanssa hän jätti illan varsinaisen tähden Usain Boltin tylysti pronssille. Vaisusti juossut Bolti sivusi kauden parastaan 9,95.

– Usain onnitteli minua ja sanoin, että ansaitsin tämän. Hän tietää kuinka lujasti teen töitä, Gatlin kertaili kohtaamista Boltin kanssa juoksun jälkeen.

Bolt tuli Lontooseen päättämään kahdeksan maailmanmestaruuden ja 11 olympiakullan uransa melko vaisukuntoisena. Juoksu oli tahmeaa alkueristä lähtien. Finaalijuoksukin oli työlästä vääntämistä lähdöstä alkaen, Boltin reaktioaika 0,183 oli joukon hitain.

– Jäykistelin tuossa lopussa, eikä siihen pitäisi koskaan sortua. En saanut juoksua toimimaan silloin kuin piti, Bolt sanoi ja kehui Gatliniä.

– Gatlin on kova kilpailija. Häntä vastaan juostessa pitää olla parhaimmillaan.

Boltin ura ei ole vielä ohi. Hän juoksee MM-kisoissa Jamaikan 4 x 100 metrin joukkueessa, joten tarjolla on lienee mitali lauantaisessa finaalissa.

Coleman tunnusti, että teetti töitä pitää tunteet kasassa, kun valmistautui olemaan mukaan megatähti-Boltin uran viimeisessä henkilökohtaisen matkan kilpailussa, joka oli Colemanille uran ensimmäinen MM-finaali.

– Se oli historiallinen hetki. Bolt on vienyt lajin uudelle tasolle. Hän oli idoli minulle aikanaan, joten oli kunnia olla hänen kanssaan samalla viivalla, Coleman sanoi.

Manyonga: ME on seuraava tavoite

Etelä-Afrikan Luvo Manyonga otti omansa pituushypyssä. Toisen kierroksen 848 vei olympiakisojen hopeamitalistin ja kesän tilastoykkösen kilpailun kärkeen ja piti siellä loppuun asti, vaikka Yhdysvaltain mestari Jarrion Lawson teki kaikkensa noustakseen johtoon.

– Kulta oli kertakaikkisen upea juttu. Seuraava tavoite on maailmanennätys, Manyonga sanoi.

Siinä, kun Manyonga ponnisti toiseksi parhaallaan 832. Lawson takoi tasaisen sarjan, jonka viimeinen ja pisin hyppy kantoi 844. Sen lisäksi hän merkkautti pöytäkirjaan 843, 837, 840 ja 831 kantaneet hypyt.

– Vihdoinkin pääsin mitalikorokkeelleen, Rion olympiakisojen nelonen tuumi ja hehkutti hyvää taistelua voitosta.

– Olen tuntenut Manyongan viime vuodesta lähtien. Meistä on tullut hyvät ystävät ja kilpakumppanit. Olen iloinen hänen puolestaan. Se oli todella hieno kilpailu. 

Etelä-Afrikkaan meni myös pronssimitali, kun Ruswahl Samaai ponkaisi 832. Kilpailu oli kaikkiaan erittäin hyvätasoinen Ruotsin Michel Tornéus oli kahdeksas ponkaistuaan 818 (+0,4).

Ståhl: Nyt oli Gudziusin päivä

Ruotsin Daniel Ståhl tuuletti iloisesti kiekonheiton MM-hopeaa. Uran ensimmäinen arvokisamitali maistui, vaikka mestaruus jäi vain kolmen sentin päähän.

Liettuan Andrius Gudzius kukisti tilastokärkenä kisaan lähteneen Ståhlin ennätyksellään 69,21. Ståhl heitti 69,19. Kumpikin sivalsi parhaansa toisellaan. Ståhlin toiseksi paras kantoi 68,57.

– Tavoite oli voittaa mitali ja olen ylpeä, että pystyin siihen. Olen ollut tasaisessa kunnossa läpi kauden. Kun nyt heitin 69,19 kaikki näytti mahdolliselta. Kulta jäi muutaman sentin päähän, mutta ei se kiusaa. Nyt oli Gudziusin päivä, Ståhl sanoi.

Gudzius, 26, on tälle kaudelle vertynyt uransa parhaaseen vireeseen. Ennätys ennen kauden alkua oli kaksi vuotta sitten heitetty 66,11. Tämän kesän mittaan hän ehti heittää ennen MM-kisoja kolmessa kilpailussa yli 68 metriä. 

Kovatasoisessa MM-finaalissa pronssin vei Yhdysvaltain Mason Finley tuloksella 68,03.

Ayana: Tuntui paremmalta kuin olympiavoitto

Etiopian Almaz Ayana juoksi Rion olympialaisissa historiaan kiinalaisen Wang Junxian ikuisena pidetyn 10 000 metrin ME:n ajalla 29.17,45. Tuohon juoksuun nähden Lontoon MM-kisavoittoa voi pitää jopa maltillisena.

Löysävauhtisen alun jälkeen Ayana otti kärkipaikan neljännellä kilometrillä ja karkasi voittoon kauden kärkiajalla 30.16,12. Voiton hän kuorrutti MM-kisahistorian suurimmalla, 46,37 sekunnin marginaalilla toiseksi kirineeseen maajoukkuetoveriinsa Tirunesh Dibabaan. Tämä ehti maaliin ajassa 31.02,69.

Ayanan ensimmäinen 5000 metriä kesti 15.51,38, mutta toisen hän juoksi 14.24,95.  

– Olen iloisempi tästä voitosta kuin olympiakullasta. Olen sairastellut tällä kaudella, enkä uskonut, että pystyn tähän, Ayana sanoi.,

MM-pronssin vei Kenian Agnes Tirop ajalla 31.03,50.

Schäfer kiri kärkeen seitsenottelussa

Saksan Carolin Schäfer johtaa seitsenottelua avauspäivän jälkeen pistein 4036.  Lajivoittoja ei irronnut, mutta jälki oli tasaisen hyvää: 100 metrin aidat 13,09 (3:s) korkeus 186 (3:s), kuula 14,84 (4:s) ja 200 metriä 25,58 (2.).

– Kuula oli oma ennätys ja minulle päivän paras tulos, mutta olin aika lähellä ennätyksiäni muissakin lajeissa, joten hyvä päivä, Schäfer sanoi.

Taistelu mestaruudesta jatkuu: olympiavoittaja Nafiassatou Thiam on toisena 4014 pisteellä ja Kuuban Yorgelis Rodriguez kolmas pistein 3905. Thiamin tulossarjan oli 13,54-195-15,71 ja 24,57. 

– Aitajuoksu ja kuula olivat sellaisia ok-tuloksia. 200 metriin olen tyytyväinen, Thiam tuumi.

Dibaba vaikeuksissa

Naisten 1500 metrin välierissä mestaruutta puolustava Etiopian Genzebe Dibaba oli vaikeuksissa, ja hiipui eränsä kuudenneksi, mutta eteni jatkoon aikavertailusta ajalla 4.05,33

Olympiavoittaja Faith Kipyegon (4.03,54) ja britti Laura Muir (4.03,64) pitivät lopussa kirineen Caster Semenya (4.03,80) takanaan ensimmäisessä välierässä. Toisessa välierässä Saksan Konstanze Klosterhalfen karkasi kaksi kierrosta ennen maalia 20-30 metrin karkumatkalle, mutta uuvahti sitten erässään seitsemänneksi ajalla 4.06,58 ja putosi jatkosta.

Kakkosvälierän voitti Hollannin Sifan Hassan, joka peittosi Ruotsin Meraf Bahtan kiritaistossa ajoin 4.03,77- 4.04,04. Yhdysvaltain konkari Jenny Simpson oli kolmas ajalla 4.05,40.


stahl_daniel_lontoo.jpg

Daniel Ståhl sivalsi 69,19, joka riitti MM-hopeaan.


almaz_ayana.jpg

Almaz Ayana karkasi 10 000 metrillä mm-kisahistorian ylivoivaisempaan voittoon.