Gatlin kävi metrien päässä mestaruudesta: Horjahdin, annoin voiton pois

Mitchell pysyy USA:n viestivalmentajana

Yhdysvaltain Justin Gatlin kävi vajaan metrin päässä Usain Boltin valtakauden lopettamisesta Pekingin MM-kisojen 100 metrin finaalissa. 

Juoksua johtanut amerikkalainen ajautui lopussa hieman radan reunaan ja horjahti korjausliikettä tehdessään. Se riitti Boltille, jonka maksimivauhtinen juoksu kulki sen verran mallikkaasti, että hän juoksi uransa kolmannen 100 metrin maailmanmestaruuden.

– Ei se parasta ollut mihin minä pystyn. Kompuroin edelleen, Bolt veisteli finaalijuoksustaan ja viittasi välieräjuoksuun, jossa oli kaatua lähtökiihdytyksen alkuvaiheessa.

– Tavoite on pysyä maailman ykkösenä niin kauan kuin urani jatkuu, Bolt sanoi.

Tuohon lausuntoon Pekingissä toiseksi ajalla 9,80 juosseella Gatlinilla on varmasti sanansa sanottavana. Todennäköisesti myös kolmannen sijan ajalla 9,92 jakaneilla 20-vuotiailla Yhdysvaltain Trayvon Bromellilla ja Kanadan Andre de Grassella.

Gatlin, 33, on juossut kesän mittaan 100 metrin kauden kärkiajaksi 9,74. Vauhti Pekingissä oli samaa luokkaa, kun 9,80 syntyi lievässä vastatuulessa (-0,5 m/s).

Gatlin juoksi välierissä vakuuttavasti 9,77 ja johti finaalia aivan loppuhetkille asti.

– Annoin voiton pois viidellä viimeisellä metrillä, kun kompuroin maaliviivalle tullessa. Siitä olen toki iloinen, että olin noin lähellä (voittoa), Gatlin sanoi.

Muutama vuosi sitten dopingpannasta palannut Gatlin on pikku hiljaa noussut entiselle tasolleen ja kehittynyt hieman paremmaksi. Hän on Pekingissä myös 200 metrin suosikki juostuaan kesäkuussa maansa mestaruuskisoissa ennätyksensä 19,57.

– Kovat paineet tässä on ollut vuodesta 2011 lähtien, Gatlin tunnusti.

 

Bromell ja de Grasse kehittyvät kukonaskelin

Trayvon Bromell on 100 metrin hallitseva junioreiden maailmanmestari, josta on hyvää vauhtia kasvamassa Yhdysvaltain seuraava pikajuoksun supernimi. Gatlin on vielä edellä, mutta Pekingin finaalissa nuorukainen jätti amerikkalaisista taakseen niin Mike Rodgersin kuin Tyson Gayn ja muiden maiden kärkinimistä mm. Jamaikan entisen ME-miehen Asafa Powellin.

– Yritin vain keskittyä ja viedä juoksun hyvin läpi, niin kuin valmentaja sanoi. Aivan mahtavaa olla kolmas, lahjakkuus tuumi.

Kuluvan kauden mittaan Bromell on juossut maansa mestaruuskisojen alkuerissä ennätyksekseen 9,84. Samojen kisojen välierissä syntyi kovassa myötätuulessa huippuaika 9,76.

– Melkoinen shokki koko tämä kisa. Alkuerä (9,91) meni hyvin, mutta välierät (9,99) sujuivat kehnosti. En antanut sen kiusata. Halusin vain saada juoksun hyvin kasaan finaalissa, Bromell tuumi.

Bromellin kanssa pronssin jakoi kanadalainen 20-vuotias lahjakkuus Andre de Grasse. Tulos on hänen ennätyksensä. Aiempi oli heinäkuussa juostu 9,95.

De Grassen kausi on ollut huima: hän pudottanut ennätyksensä 10,15:stä 9,92:een ja voittanut Yhdysvaltain yliopistojen 100 metrin mestaruuden myötätuulituloksella 9,77 ja Pan Amerikan mestaruuden ajalla 10,05.


bolt_usain_seka_gatlin_justin_haalavat_pekingissa_1_of_1.jpg