Gatlin-Bolt -taisto vasta Pekingissä, Gatlin Dohan suosikki

Gatlin kukisti Merrittin

Yleisurheilun Timanttiliiga alkaa Dohassa perjantaina. Sarja kokoaa kisoihin lajin supertähdet, mutta pikajuoksumaailman kaksintaistelua Justin Gatlin-Usain Bolt saadaan näillä näkymin odotella aina Pekingin elokuisiin MM-kisoihin. Pekingissä molemmat aikovat juosta 100 ja 200 metriä.

– Haluan kokeilla miltä kahden matkan juokseminen samoissa kisoissa tuntuu. En ole tehnyt sitä pitkään aikaan, Gatlin sanoo uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Gatlin, 33, oli viime kauden tilastoykkönen 100 ja 200 metrillä huippuajoin 9,77 ja 19,68. Bolt vietti kuitenkin kilpailujen suhteen välivuotta. Gatlin uskookin, että Pekingin MM-kisoissa hänen täytyy olla valmis juoksemaan kovempaa kuin koskaan, jos aikoo tarjota vastusta pikku hiljaa kuntoutuvalle Boltille.

– Täytyy asennoitua niin, että on juostava 100 metrillä 9,5-9,6 ja sitten mentävä tekemään se. Ei voi tuumia, että nappaan kultamitalin voittamalla viereisen radan kaveri, Gatlin sanoo.

Neljän vuoden dopingpannan kärsinyt Gatlin on paluunsa jälkeen tehnyt häikäisevää jälkeä. Helsingin vuoden 2005 MM-kisojen 100 ja 200 metrin mestari pinkoi kolme vuotta sitten Lontoon olympiakisojen 100 metrillä kolmanneksi ja vuotta myöhemmin Moskovan MM-kisojen pikamatkalla toiseksi.

Gatlin tietää, että 33-vuotiaana ei ole varaa loukkaantua, eikä palautumisen tai henkisen valmistautumisen suhteen voi jättää kiviä kääntämättä, jos aikoo olla pikamatkojen ykkösmies. Hyvin onnistuneen harjoittelun ohella hän on tiukentanut koko ajan ruokailutottumuksiaan.

– Jos et tunne olevasi sataprosenttisen valmis, sinusta ei ole kisaamaan ketään sellaista vastaan, joka on aidosti kova tekijä, Gatlin muistuttaa.

Dohassa keskikova vastus

Gatlin voitti viime kaudella kaikki 18 kilpailuaan ja vei Timanttiliigan 100 metrin lajivoiton. Sen ansiosta hänellä on villi kortti MM-kisoihin, eikä häntä nähdä Yhdysvaltain mestaruuskisoissa kesäkuussa.

Kuluvan ulkoratakauden ensimmäisen 100 metrin starttinsa hän juoksee Dohassa perjantaina. Hiljattain Bahamalla juostujen MM-viestin 4 x100 metrillä hän juhli mestaruutta ja käytännössä ratkaisi voiton huikealla kakkososuudella.

Dohassa haastajina ovat muun muassa kokeneet arvokisaratsut Jamaikan Nesta Carter ja Saint Kitts ja Nevisin Kim Collins sekä Yhdysvaltain Michael Rodgers. Mukana ovat myös hyvässä kevätkesän vireessä oleva Trinidadi Keston Bledman sekä 100 metrin Euroopan mestari James Dasaolu.

Bolt ei ole arvostellut Gatlinin tuomiota

Bolt tyrmäsi hiljattain Tyson Gayn saaman lyhennetyn dopingtuomion “typerimpänä juttuna mitä hän on kuullut”. Gayn tuomio lyheni, koska hän teki yhteistyötä Yhdysvaltain antidopingviranomaisten kanssa, mikä sitten johti Gayn valmentajan Jon Drummondin pitkään toimitsijakieltoon.

Pitkän pannan kärsinyttä Gatlinia Boltia ei ole arvostellut.

– Luulen, että jollakin tapaa Bolt kunnioittaa sitä, että olin poissa neljä, mutta jaksoin treenata lujaa, Gatlin arvioi AP:lle