Gatlin 200 metrin ennätykseen, Suhr taivutti 482 Eugenessa

Gatlin kukisti Merrittin

Justin Gatlin vankisteli asemiaan Pekingin MM-kisojen 100 ja 200 metrin tilastosuosikkina. Hän voitti Yhdysvaltain mestaruuskisoissa 200 metrin mestaruuden ennätyksellään 19,57.

Kauden kärkitulos syntyi Eugenessa liki tuulettomassa säässä (+0,4 m/s). Gatlinin nimissä on myös 100 metrin kesän kärkinoteeraus 9,74.

Kysymykseen kummalla matkalla Gatlin katsoo omaavansa paremmat mahdollisuudet mestaruuteen Pekingissä, hän vastasi Yhdysvaltain yleisurheiluliitolle näin:

– Sanoisin, että 100 metrillä, koska se juostaan ensimmäisenä. Täysillä toki panostan molemmille matkoille, itsevarmuutta uhkuva juoksija tuumi.

– Monet hakevat MM-kisoihin huippukuntoa, minä yritän vain säilyttää nykykuntoni.

Gatlinin 200 metrin aika on kaikkien aikojen tilaston viidenneksi nopein. Hänen edellään ovat ME-mies Usain Bolt (19,19) sekä Yohan Blake (19,26), Michael Johnson (19,32) ja Walter Dix (19,53).

Eugenessa Yhdysvaltain mestaruuskisojen finaalissa toiseksi sijoittui Gatlinin harjoituskaveri Isiah Young ajalla 19,93. Konkari Wallace Spearmon oli kolmas (20,10).

Olivier mestariksi ajalla 13,04

Naisten 200 metriä voitti Yhdysvaltain yliopistomestaruuskisojen kakkonen Jenna Prandini ennätyksellään 22,20 (+0,4 m/s). Candyce McGrone oli toinen niinikään ennätysajallaan 22,38.

Hallitseva maailmanmestari David Oliver voitti 110 metrin aidat kauden parhaallaan 13,04 (+0,4 m/s). Se on hänen paras aikansa sitten toissa vuoden MM-kisojen, jossa hän pinkoi 13,00.

– Lähettäjä piti meitä todella pitkään valmiit-asennossa. Luulin, että olen valmis juoksemaan alle 13 sekunnin, mutta hyvä näinkin, Oliver sanoi.

Oliverilla on villi kortti MM-kisoihin, joten hänen lisäkseen Yhdysvalloista Pekingin kisoihin tulevat mestaruuskisojen sijoille 2.-4. sijoittuneet: Ronnie Ash, joka pinkoi Eugenessa (13,13), olympiavoittaja Aries Merritt (13,19) ja Aleec Harris (13,25).

Suhr taivutti kärkituloksen,  Kovacs työnsi 21,84

Naisten 400 metrin aitojen kaksinkertainen Yhdysvaltain yliopistomestari Shamier Little voitti lajinsa Eugenessa ajalla 53,83. Hänen nimissään on myös kauden kärkiaika 53,74, joka syntyi yliopistomestaruuskisojen finaalissa.

Olympiavoittaja Jenn Suhr, 33, voitti naisten seiväshypyn kauden kärkituloksella 482. Hän pudotti kolmesti korkeudesta 493. Myös edellinen kauden kärkitulos oli hänen nimissään ja sentin heikompi.

– Tässä vielä hiotaan monia asioita. On aika vaikea rakentaa huippukunto MM-kisoihin, kun ensin pitää olla parhaassa vireessä näissä kisoissa, Suhr tunnusti.

Kuulantyönnön maailmantilaston ykkönen Joe Kovacs voitti lajinsa työnnettyään 21,84. Christian Cantwell oli toinen (21,64), ja Jordan Clarke kolmas (21,49).

Konkari, 37-vuotias Reese Hoffa oli neljäs (21,18) ja pääsee MM-kisoihin viime kauden Timanttiliigan lajivoittajana.

Symmonds ja Jager hyvässä vireessä

Viime vuonna uransa lopettamista vakavasti harkinnut Nick Symmonds nousi miesten 800 metrin mestariksi ajalla 1.44,53.

– Kropassa on tarpeita jatkaa vielä ainakin vuoden verran, toissa vuoden MM-kisojen hopeamitalisti tuumi.

Evan Jager puolestaan karkasi muilta jo hyvissä ajoin ja voitti miesten 3000 metrin esteet ajalla 8.12,29. Hän on matkan maailmanlistan kärkikymmenikössä ainoa juoksija, joka ei ole syntynyt Keniassa.

Vajaa vuosi sitten tyttären synnyttänyt Alysia Montano voitti naisten 800 metriä ajalla 1.59,15 ja Jenny Simpson vei 1500 metriä vaivatta ajalla 4.14,86.

Barbara Nwaba voitti naisten seitsenottelun 6500 pisteellä.