Fröberg ja Lahtinen läpäisivät kansainvälisen tuomarikokeen

Fröberg ja Lahtinen läpäisivät kansainvälisen tuomarikokeen

Anne Fröberg Turusta ja Jenni Lahtinen Tampereelta saivat oikeuden toimia kävelytuomarina yleisurheilun kansainvälissä kilpailuissa 2019-2022. Kumpikin läpäisi tuomareilta vaadittavan tutkinnon.

Fröberg voi toimia tuomarina kaikissa kansainvälisissä arvokisoissa ja Lahtinen Euroopan yleisurheiluliiton (EA) alaisissa kilpailuissa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) järjestää tuomaritutkinnon neljän vuoden välein. Fröberg selvitti kokeen jo kuudetta kertaa, Lahtinen ensimmäistä kertaa.

– Hienoa, että saadaan nuorempaa suomalaista sukupolvea mukaan kansainväliseen toimintaan, Fröberg kiitteli Lahtisen pääsyä EA:n kilpakävelytuomareiden joukkoon.

Fröberg on ollut tuomarina kansainvälisissä kisoissa 1990-luvun lopusta lähtien. Uralle mahtuu iso nippu erilaisia arvokisoja, kuten useita MM-kilpailujen tuomarin töitä.

– Dohan MM-kisoista tuli jo kysely. Tuomarit sinne nimetään myöhemmin, Fröberg sanoi.

Vauhti ja tason kasvu pistävät tuomarin koville

Tuomarin työ kansainvälisissä arvokisoissa on Fröbergin mukaan kehittynyt koko ajan vaativammaksi.

– Kävelytekniikat ovat vuosien mittaan muuttunut aika paljon. Kävelijöiden nopeudet ja askelfrekvenssit ovat kasvaneet, ja nykyisin on enemmän todella kovan tason kävelijöitä kuin silloin, kun aloitin tuomarina, Fröberg sanoo.

– Haastavinta nykytuomarille on esimerkiksi miesten 20 kilometrillä ensimmäinen 10-15 kilometriä, kun urheilijat pysyvät aiempaa pidempään yhdessä ryhmässä ja siitä pitäisi pystyä seuraamaan kaikkien kävelyä.

Naisten 50 kilometriä ottanut paikkansa

Kävelyyn kehitellään tuomarin avuksi teknistä seurantajärjestelmää, mutta sen  käyttöön otosta ei ole tietoa. Lajin uudistuksista, Fröberg toivottaa naisten 50 kilometrin mukaan tulon EM -ja MM-kisoihin tervetulleeksi.

– Minusta se on positiivinen ja hyvä asia. Arvokisoissa 50 kilometrillä mukana olleet naiset ovat suoriutuneet siitä vallan hyvin. Tulokset ovat olleet hyviä, vaikka matka tuli naisille arvokisoihin hyvin nopealla  aikataululla, Fröberg sanoo.

– Naisten 50 kilometriä voisi hyvin olla myös olympialaisten ohjelmassa. Se ei juuri kävelyssä urheilijoiden kokonaismäärää kasvattaisi.


froberg_anne_ja_lahtinen_jenni_netti.jpg

Jenni Lahtinen ja Anne Fröberg (keskellä edessä) tuovat suomalaista väriä kilpakävelyn kansainvälisten kisojen tuomaristoon 2019-2022. Kuva viime kesältä Tampereelta. Oikealla Markku Ruonavaara.