Fraser-Pryce johti Jamaikan kolmoisvoittoon huippuajalla 10,67 – Holloway mestariksi, Parchment loukkaantui – Crouser rikkoi kisaennätyksen

Shelly-Ann Fraser-Pryce johti Eugenen MM-kisoissa Jamaikan naiset 100 metrillä kolmoisvoittoon huikealla ajalla 10,67. Shericka Jackson oli toinen ennätyksellään 10,73 ja Tokion olympiakisojen 100 ja 200 metrin mestari Elaine Thompson-Herah kolmas ajalla 10,81. Myötätuulta juoksussa oli 0,8 metriä sekunnissa.

Yhden maan kolmoisvoitto oli kaikkien aikojen ensimmäinen naisten 100 metrillä MM-kisojen historiassa. Fraser-Prycen voittoaika 10,67 puolestaan oli MM-kisojen ennätys. Aiempi oli Marion Jonesin 1999 juoksema 10,70.

Fraser-Prycestä, 35, tuli myös ensimmäinen viisi maailmanmestaruutta henkilökohtaisella juoksumatkalla voittanut urheilija. Hän voitti ensimmäisen viidestä 100 metrin mestaruudestaan 2009. Hän on myös MM-kisojen vanhin rata – ja kenttälajien maailmanmestari.

Dina Asher-Smith juoksi 100 metrin MM-finaalissa neljänneksi Britannian ennätyksellä 10,83.

Thiam johtaa seitsenottelua

Belgian moniottelija tähti Nafissatou Thiam, johtaa naisten seitsenottelua avauspäivän jälkeen pistein 4071 Hän juoksi 100 metrin aidat 13,21, ylitti korkeushypyssä 195, työnsi kuulaa 15,03 ja juoksi 200 metriä 24,39.

Hollannin Anouk Vetter on toinen 4010 pisteellä ja USA:n Anna Hall 3991 pisteellä. Vetterin tulossarja oli 13,30, 180, 16,25 ja 23,73. Hall puolestaan kokosi tulokset 13,20, 187, 13,67 ja 23,08.

Cheptegei uusi 10 000 metrin mestaruuden

Ugandan Joshua Cheptegei uusi Eugenessa kolmen vuoden takaisten Dohan MM-kisojen 10 000 metrin mestaruuden. Enemmän kuin kerran MM-kisojen 10 000 metriä ovat voittaneet vain lajin legendat Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele ja Mo Farah.

Cheptegei piti vauhtia pääosan matkasta puolenvälin jälkeen ja ratkaisi voiton juoksemalla viimeisen kierroksen 53,42. Voittoaika oli 27.27,43.

Viimeisen kierroksen alkaessa kärkiryhmässä oli kahdeksan juoksijaa. Kenia Stanley Mburu, joka kompuroi kisan avauskierroksella oli toinen ajalla 27.27,90 ja Cheptegein maajoukkuetoveri Jacob Kiplimo kukisti pronssitaistossa Yhdysvaltain Grant Fisherin 27.27,90–27.27,97. Tokion 10 000 metrin olympiavoittaja, Etiopian Selemon Barega hiipui viidenneksi ajalla 27.27,43.

Holloway mestariksi, Parchment loukkaantui, Allen diskattiin

Grant Holloway hävisi Tokion olympialaisissa 110 metrin aitojen olympiakullan Jamaikan Hansle Parchmentille. Eugenessa Holloway kesti suosikin paineet ja voitti toisen perättäisen MM-tittelin ajalla 13,03. Revanssia olympiafinaalin tappiostaan hän ei silti saanut, kun Parchment jäi lämmittelyssä tulleen takareisivamman takia finaalista sivuun.

Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuden aiemmin tänä vuonna voittanut Trey Cunningham oli MM-finaalissa toinen ajalla 13,08 ja Espanjan Asier Martínez kolmas ennätyksellään 13,17.

Draamaa finaaliin toi kauden tilastoykkösen, Yhdysvaltain Devon Allenin diskaus vilppilähdön takia. Hänen reaktioaikansa oli 0,099 sekuntia.

Crouser työnsi MM-kisojen ennätyksen 22,94.

Miesten kuulan finaali ratkesi viidennellä kierroksella, kun Yhdysvaltain Ryan Crouser työnsi MM-kisojen ennätyksen 22,94. Se oli vastaus maajoukkuetoveri Joe Kovacsin 22,89 kantaneeseen työntöön, jolla Kovacks oli lopulta toinen.

Huikean tasokkaassa kilpailussa Yhdysvaltain Josh Awotunde oli kolmas työnnettyään 22,29 ja Uuden-Seelannin Tom Walsh neljäs tuloksella 22,08. Yhdysvaltain ottaman kolmoisvoitto oli MM-kisojen kuulantyönnön historiassa ensimmäinen.

Kiekonheiton karsinnan kärkinimet olivat Liettuan Mykolas Alekna, joka heitti 68,91, Slovenian Kristjan Čeh, joka sivalsi 68,23 ja Ruotsin Simon Pettersson tuloksella 68,11. Daniel Ståhl epäonnistui ensimmäisessä heitossa ja heitti toisellaan 65,95