Francisin tähtäin junioreiden EM-kisoissa: Kesä toi ravinto-oppia ja ennätyksiä

Francisin tähtäin junioreiden EM-kisoissa: Kesä toi ravinto-oppia ja ennätyksiä

Pikajuoksija Sara Francis kiiti viime kaudella ennätysvauhtia hallissa ja ulkoradoilla. Uran jatkoa ajatellen kausi toi myös napakan opetuksen, kun nuoren juoksijan paino pääsi syyskauden aikana putoamaan muutaman kilon. Se näkyi tuloksissa.

– Itse en oikein tiedostanut sitä, mutta onneksi siihen reagoitiin nopeasti ja aloin syödä enemmän. Vähän aikaa kesti, että sain painon normaaliksi. Nyt huomaa, kuinka paljon energisempi olo on, Francis sanoo.

– Jotenkin minulle vaan syntyi kauden loppupuolella kuva, ettei tarvitse syödä niin paljon, kun en kuluta yhtä paljon kuin silloin kun harjoitellaan kovaa.

Kiuruvedellä asuvan juoksijan arkea rytmittävät merkonomin opinnot Iisalmessa ja harjoittelu valmentaja Tapani Turusen johdolla Kuopio-hallissa tai Iisalmessa, ja osin myös Kiuruvedellä.

– On yritetty saada nilkkaa nopeammaksi ja juoksua rennommaksi. Pikkuasioihin on kiinnitetty paljon huomioita. Kehon hallintaa ja varpaitten käyttöä on koetettu parantaa, että sitäkin kautta saisin kaikki voimat käyttöön. Minulla on vähän jäykät varpaat, Francis sanoo.

,

Kahdeksan toiston leuanvetosarjat sujuivat hiljattain pidetyllä leirillä Liikuntakeskus Pajulahdessa.

”Luonnostaan vahva ja kova harjoittelija”

Kuluneen kauden mittaan Francis, 17, pudotti 60 ja 200 metrin halliennätykset lukemiin 7,45 ja 24,39. Ulkoradoilla 100 ja 200 metriä kulkivat niinikään ennätysvauhtia 11,75 ja 24,06. 

Valmentaja Turusen ja juoksijan mukaan muutama vilppilähtö keskeisissä kisoissa ja syyskesän painon putoaminen näkyivät tuloksissa.

– Ei ihan päästy sille tasolle mihin oli edellytyksiä. Sara oli suhteessa paremmassa kunnossa kuin mitä tulokset näyttivät, Turunen sanoo.

Francisin syksyn harjoituksia Turunen on seurannut tyytyväisenä. 

– Pikkuisen piti syksyn harjoitussysteemiä muuttaa, että saadaan ominaisuudet entiselle tasolle, mutta kun testattiin lentävä 20 ja 30 metriä, oltiin aika lailla samoissa kuin viime vuonna, Turunen sanoo.

– Sara on luonnostaan vahva urheilija, johon harjoitus tarttuu aika hyvin. Hän on myös kova harjoittelemaan. Hän treenaa jopa vähän yli sen mitä minä ohjelmoin.

Rentous löytymässä, MM-kisoista hyvät muistot

Francis ei halua asettaa itselleen tulostavoitteita. Joka vuosi on kuitenkin tarkoitus juosta rivakammin kuin edellisvuonna. Erityisesti ajatuksissa ovat 19-vuotiaiden EM-kilpailut, jotka kilpaillaan Ruotsin Boråsissa heinäkuussa.

– Toivotaan, että pääsen niihin kisoihin. Se olisi hienoa ja sen eteen yritän parhaani. 100 ja 200 metriä juoksen kesällä varmaan aika tasaisesti, vaikka 100 metriä on ehkä se lemppari. Tykkään kyllä molemmista matkoista.

Francis uskoo, että sitkeästi kehitetty juoksun rentous on pikkuhiljaa löytymässä.

– Nyt tuntuu, että olen edistynyt siinä. Se alkaa tulla automaattisesti, eikä sitä tarvitse miettiä niin paljon. Lähdössä, kun saisi vielä varmistettua vahvan ensimmäisen askeleen ja siitä kautta kiihdytyksen lähtemään vahvasti, Francis sanoo.

Jos viime kesä toi nuorelle juoksijalle ennätyksiä ja muistutuksen ravinnon merkityksestä, Francis tankkasi jatkoa ajatellen myös hyvää tunnetta arvokisoista.

– Tampereen nuorten MM-kisoissa 200 metriä jäi erityisesti mieleen. Kun 100 metriä oli tavallaan se päämatka, pystyin juoksemaan 200 metriä rennommin. Se oli tosi kiva kokemus, varsinkin kun kisoissa oli niin hyvä tunnelma.

,


francis_sara_turunen_tapani_ja_jouste_petteri.jpg

– Kotimaan leirit tuovat hyvää vaihtelua harjoitteluun. Saa harjoitella eri porukoissa ja tulee uusia juttuja, kun paikalla on eri valmentajia, jotka kiinnittävät huomiota eri asioihin, Sara Francis sanoo. Pajulahden punttisalissa juoksijan kanssa ovat Tapani Turunen ja Petteri Jouste.