Farah: ”Parempi mies voitti tänään, annoin kaikkeni”, reisikramppi pysäytti Boltin

Farah: ”Parempi mies voitti tänään

Lontoon MM-kilpailuiden lauantai-illassa loistokkaat uransa päättivät Usain Bolt ja Mo Farah, joista kumpikaan ei kuitenkaan radalla päässyt juhlimaan voittoa. Farahilla se oli 5000 metrillä lähellä, sillä hän otti 10 000 metrin mestaruutensa jatkoksi hopean, mutta miesten pikaviesti päättyi Boltin osalta tuskaiseen jalkakramppiin.

Edris jätti Farahin hopealle

Etiopian Muktar Edris pilasi 5000 metrillä Iso-Britannian Mo Farahin kultaiset jäähyväiset. Edris vei mestaruuden ajalla 13.32,79 ja jätti Farahin hopealle. Yhdysvaltain Paul Kipkemon Chelimo vei pronssin. Viimeisen kierroksen kärkihahmona hääri Edrisin ohella niin ikään etiopialainen Selemon Barega, joka jäi lopulta viidenneksi. Edrisille, 23, maailmanmestaruus oli ensimmäinen. Aiemmin hänellä on maastojuoksun 12 kilometriltä MM-pronssia 2015. Parhaimmillaan hän on juossut tuoreen mestaruusmatkansa aikaan 12.54,83 kolme vuotta sitten, tänä kesänä hän on juossut 12.55,23.

– Olin erittäin hyvin valmistautunut tähän kilpailuun ja tiesin voittavani Mo Farahin. Ehkä 10 000 metrin jälkeen hän oli väsynyt, joten hänellä ei ollut tarpeeksi voimia loppuun. Olin vahvempi. Molla on monia voittoja, mutta nyt minullakin on yksi, Edris iloitsi.

Mo Farahille uran päätös kotiyleisön edessä oli tunteikas hetki.

– Parempi mies voitti tänään. Annoin kaikkeni, aivan kaikkeni. Jäin myös vähän pussiin, mitä ei normaalisti tapahdu, Farah sanoi juoksustaan.

Reisikramppi pysäytti Boltin

Miesten pikaviestin voitti kotiyleisön riemuksi Iso-Britannia ajalla 37,47 joukkueella Chijindu Ujah, Adam Gemili, Daniel Talbot ja Nethaneel Mitchell-Blake. USA vei hopeaa ja Japani pronssia. Suurimman huomion keräsi kuitenkin Usain Bolt, jonka viimeinen startti päättyi jalkakramppiin noin 30 metriä ennen maalia.

– Usainin vasen takareisi kramppasi. Paljon tuskaa tulee myös pettymyksestä, Jamaikan joukkueen lääkäri Kevin Jones sanoi.

Bolt oli ankkuroinut Jamaikan pikaviestin mestaruuteen kaikissa MM- ja olympiakisoissa vuodesta 2009 lähtien. Nyt putki katkesi, ja kotiyleisönsä edessä juhlivien brittien ilo oli ylimmillään.

– Olemme tehneet kovasti töitä tätä varten. Halusimme kultaa niin kovasti. Tiesimme, että pystymme tähän, Talbot iloitsi.


Usain Bolt GBR juhlat 4x100

,

Pearson juhli, Harrison kolhi aitoja

Pika-aitojen ME-nainen Kendra Harrison on edelleen ilman arvokisamitalia. Vuosi sitten hän epäonnistui Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa, eikä mahtunut joukkueeseen. Lontoon MM-finaalissa hän kolhi neljää ensimmäistä aitaa ja hiipui neljänneksi ajalla 13,74.

MM-finaalista tuli Lontoon olympiakisojen australaisen pika-aitamestari Sally Pearsonin juhla. Hän aitoi Harrisonin vierestä mestariksi ajalla 13,59, jonka Harrison on alittanut lähes kaikissa juoksuissaan tällä kaudella.

Pearsonilta mestaruus oli väkevä paluu kahden takkuisen vuoden jälkeen: 2015 hän loukkasi kättään Timanttiliigan Rooman kilpaliussa ja viime kesän pilasi takareisivaiva. 

Tällä kaudella Pearson on tehnyt väkevän paluun. Hän juoksi Timanttiliigan Lontoon kilpailussa 12,48 ja MM-kisoissa varmoilla juoksuilla 13,53 ja 13,59 välierissä ja finaalissa.

– En tiedä mitä tuolla juuri äsken tapahtui. Paluu loukkaantumisen jälkeen on ollut pitkä taival, mutta tämä hetki ja sen juhliminen perheeni edessä on epätodellista. On mahtavaa olla maailmanmestari jälleen, Pearson hehkutti hämmentyneenä.

Amerikkalaiskonkari Dawn Harper Nelson, 31, väläytti jälleen kilpailijan taitojaan. Vuoden 2008 olympiavoittaja oli MM-hopealla kauden parhaallaan 12,63. Saksan Pamela Dutkiewicz oli kolmas (12,72).

,


Sally Pearson Lontoo MM

,

Mayer mestariksi, superpistetoiveet kaatuivat

Kevin Mayer otti kymmenottelussa Ashton Eeatonilta vapaaksi jääneen lajin keulakuvan paikan, vaikka oli kompastua seiväshypyssä, jossa aloituskorkeus meni vasta kolmannella. Mestaruuden ranskalainen vei kauden kärkituloksella 8768 pistettä. Saksan Rico Freimuth ja Kai Kazmirek olivat toinen ja kauden kolmas pistein 8564 ja 8488.

– Olen hyvin, hyvin väsynyt. En pysty edes kuvittelemaan, että olen maailmanmestari, Lontoon stadionin yleisö vuolaasti kiitellyt Mayer sanoi.

Mayer oli vielä kuuden lajin jälkeen 8900 pisteen vauhdissa juostuaan toisen päivän avauksessa 110 metrin aidoissa ennätyksensä 13,75. Aitojen jälkeen tuuli kääntyi, kun Mayer heitti kiekkoa 47,14. Sen paremmin hän ei ole arvokisoissa heittänyt, mutta tulos ei silti ollut sitä mitä hän toivoi. Kun Freimuth heitto 51,17, Mayerin johto kutistui 24 pisteeseen.

Seiväshypyssä Mayer meni aloituskorkeuden 510 vasta kolmannellaan. Hän jätti 520 väliin ja epäonnistui kolmesti 530:sta Rion olympiakisojen ennätyssarjassaan hän ylitti 540.

Keihäskisassa Mayer heitti kesän parhaansa 66,10 ja 1500 metriä kuli 4.36,73.

Ottelun avauspäivänä Mayer kokosi ensimmäisenä päivänä mainion tulossarjan: 100 metriä 10,70, pituus 752, kuula 15,72, korkeus 205 ja 400 metriä 48,86.

Lasitskene uusi mestaruutensa

Naisten korkeushypyssä Maria Lasitskene uusi kahden vuoden takaisen mestaruutensa tuloksella 203. Korkeuden 197 ylitti kolme naista. Lasitskene ja Ukrainan Julia Levtshenko selvittivät sen ensimmäisellään, Puolan Kamila Licwinko viimeisellään. Korkeuden 199 puolestaan Levtshenko ja Licwinko selvittivät ensimmäisellään, Lasitskene puolestaan joutui siirtämään viimeisen yrityksensä seuraavaan korkeuteen. Lasitskene ylitti 201 ensimmäisellään, samalla ennätyksensä tehnyt Levtshenko toisellaan ja Licwinko pudotti kahdesti. Lasitskene selvitti ensimmäisellään 203, mistä muut eivät enää selviytyneet. 24-vuotias hyppääjä yritti vielä 208:sta, mutta tuloksetta.

– Tämä finaali ei ollut mitenkään helppo minulle. Kaksi epäonnistunutta yritystäni 199:stä herättivät minut. Päätin yrittää 208:aa, koska se olisi ollut sekä henkilökohtainen ennätykseni että maani ennätys. Kultamitali täällä oli kauden päätavoitteeni, mutta haluan nostaa rimaa ylemmäs. Tänään en pitänyt yhtään yrityksistäni 208:sta. Toivottavasti minulla on yhä potentiaalia rikkoa ME tänä kesänä, Lasitskene sanoi.

Yhdysvallat juhli naisten pikaviestissä

Naisten pikaviestin voitti Yhdysvallat joukkueella Aaliyah Brown, Allyson Felix, Morolake Akinosun ja Tori Bowie. Iso-Britannia vei hopeaa ja Jamaika pronssin. Yhdysvallat pinkoi ajan 41,82.

– On ollut sekalainen viikko, mutta kaksi kultamitalia on hämmästyttävää, Bowie sanoi.

Hän voitti aiemmin satasella kultaa, mutta kaatui rajusti heittäytyessään voittoon.