Farah miettii vielä MM-tuplaa, Bartoletta myötätuulessa 711, Kovacs 22,11

Farah piti haastajat kurissa Glagow'ssa: "Haluan lopettaa huipulla"

Amerikkalainen pituushyppääjä Tianna Bartoletta ponkaisi myötätuuleen 711 ja kuulantyöntäjä Joe Kovacs pyörähteli 22,11 Eugenessa Timanttiliigan kaksipäiväisen kilpailun avauslajeissa. Miesten 10 000 metrillä Mo Farah vei voiton kauden kärkiajalla 26.50,97 ja sanoi vielä miettivänsä elokuisten MM-kisojen matkavalintojaan.

Farahille Eugenen voittoaika oli kevyt pettymys. Hänen toiveissaan oli juosta 26.30:n pintaan menevä tulos. Mahdollisuus siihen katosi hitaaksi jääneen alkuvauhdin takia.

Voiton Farah sinetöi tutun rivakalla viimeisellä kierroksella. Hän nousi sen aikana Kenian Paul Tanuin takaa voittoon.

-Olisi tehnyt hyvää juosta vähän lujempaa. Harjoitukset ovat menneet todella hyvin,Farah tuumi.

Tanui oli toinen ajalla 26.51,86 ja kenialainen Geoffrey Kamworor kolmas (26.52,65).

Kisan jälkeen Farahilta udeltiin, aikooko hän juosta elokuussa Pekingissä 5000 ja 10 000 metriä, mutta siihen lontoolaisella ei vielä ollut vastausta.

– Se riippuu siitä antaako kroppa sellaiseen mahdollisuuden, Farah sanoi.

Miesten 5000 metriä voitti 17-vuotias etiopialainen Yomif Kejelcha kauden kärkiajalla 13.10,54. Yhdysvaltain Galen Rupp karkasi kisan kärkeen vajaa puolitoista kierrosta ennen maalia, mutta Kejelcha tuli ohi 300 metriä ennen kalkkiviivoja.

Rupp oli lopulta kolmas ajalla 13.12,36. Toiseksi kiri Kenian Edwin Soi 13.11,97.

Kovacs ja Storl huippuvireessä

Naisten pituushypyssä käytiin hyvätasoinen kilpailu. Kauden kärkitulosta 699 halussaan pitävä Bartoletta ponkaisi 2,5 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötätuuleen voittohypyn 711. Toiseksi venytti kanadalainen Christabel Nettey, jonka lensi 699. Britti Lorraine Ugen oli kolmas (689).

– Kisan osanottajajoukko oli sitä luokkaa, että oli pakko tehdä huipputulosta. Aamusta alkaen läksin yhdessä mieheni ja valmentajani kanssa siitä ajatuksesta, että olen valmis ylittämään seitsemän metriä. Muunlaisia ajatuksia en päivän mittaan pääkoppaani päästänyt, Bartoletta tuumi.

Kovacs taisteli kuularingissä tiukasti Saksan David Storlin kanssa, mutta nousi viimeisellään voittoon (22,12). Storl oli toinen työnnettyään 21,92. Kaksikon taistelu oli armottoman tasokas. Kovacin toiseksi ja kolmanneksi parhaat työnnöt kantoivat 21,95 ja 21,92. Storl työnsi neljästi vähintään 21,80.

Eugenen kilpailu oli kolmas tällä kaudella, jossa Kovacs rikoo 22 metriä. Hänen kauden kärkituloksensa on 22,35. 

Kovacsin valmentaja on Art Venegas, kokenut ex-yliopistovalmentaja, joka oli aikanaan muun muassa John Godinan menestyksen takana. Nyt pyörähdystekniikan guruna pidetty valmentaja on saanut Kovacsin työnnön kulkemaan.

– Menestys on hänen ansiotaan. Nyt aloitin kauden hyvin ja jatkoin sen jälkeen tovin taas voimaharjoittelun parissa, alkukesän kuntoaan kesäkuisiin Yhdysvaltain MM-karsintoihin rakentava työntäjä sanoo.