Fantastinen juoksu! – Naisten viestijoukkue MM-finaalin neljäs Suomen ennätyksellä! – Suomi kymmenes mitalitaulukossa

Suomen naisten 4×400 metrin viestijoukkue ylitti kaikki odotukset ja juoksi neljänneksi alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa Calissa, Kolumbiassa. Joukkueen aika 3.33,15 on uusi Suomen ennätys ja paras suomalaisjoukkueen juoksema aika 28 vuoteen.

Joukkue paransi junioreiden Suomen ennätystä jo alkuerässään 3,45 sekuntia ja finaalissa tuore alkuerien SE parani vielä 0,95 sekuntia lisää. Tulos on sekä alle 20-vuotiaiden että myös alle 23-vuotiaiden SE.

Suomen naisten maajoukkuekaan ei ole kyennyt junioreiden juoksemaan tulokseen kertaakaan vuoden 1994 EM-finaalin jälkeen.

Kuivasjärven Auran Ronja Koskela avasi Suomen joukkueen viestin tullen ensimmäiseen vaihtoon kuudentena. Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Katriina Wright juoksi loistavan osuuden ja nosti Suomen toiselle sijalle.

Aitajuoksija Aada Aho Raision Kuulasta jakoi voimansa oikein ja toi Suomen neljäntenä vaihtoon. Ankkurina Veera Mattila Vammalan seudun Voimasta putosi jo viidenneksi, mutta kamppaili loppusuoralla uudelleen Kanadan ohi neljäntenä maaliin.

Maailmanmestaruuden voitti Yhdysvallat ajalla 3.28,06. Jamaika sijoittui toiseksi ajalla 3.31,59 ja Britannia parhaana eurooppalaisena joukkueena kolmanneksi ajalla 3.31,86.

Suomi kymmenes Calin MM-mitalitaulukossa

Suomen joukkue sijoittui yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuiden mitalitaulukossa 10:nneksi ja pistetaulukossa 14:nneksi.

Joukkue saavutti yhden kultaisen ja kaksi hopeista mitalia sekä yhteensä 36 pistettä.

Euroopan maista Suomi oli mitalitaulukon viides ja pistetaulukon seitsemäs.

Mitali- ja pistetaulukko:

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

Cali, Kolumbia 6.8.2022 Alle 20-v. MM-kilpailut

Miehet,

800 m: 1) Ermias Girma Etiopia 1.47,36.

3000 m ej: 1) Samuel Duguna Etiopia 8.37,92.

Kiekko (1,75 kg): 1) Marius Karges Saksa 65,55.

4×400 m: 1) Yhdysvallat 3.04,47.

Naiset,

1500 m: 1) Birke Haylom Etiopia 4.04,27 (MM-kisaennätys), 2) Brenda Chebet Kenia 4.04,64, 3) Purity Chepkirui Kenia 4.07,64 … 8) Ilona Mononen Suomi 4.16,19.

5000 m: 1) Medina Eisa Etiopia 15.29,71.

100 m aj (0,2 m/s): 1) Kerrica Hill Jamaika 12,77 (MM-kisaennätys), 2) Alexis James Jamaika 12,87, 3) Anna Tóth Unkari 13,00.

Korkeus: 1) Karmen Bruus Viro 195.

3-loikka: 1) Sharifa Davronova Uzbekistan 14,04.

4×400 m: 1) Yhdysvallat 3.28,06, 2) Jamaika 3.31,59, 3) Britannia 3.31,86, 4) Suomi 3.33,15 (kkk & 22-v. SE & 19-v. SE, ent. 3.34,10 alkuerissä), (Ronja Koskela, Katriina Wright, Aada Aho, Veera Mattila).