Ex- ja nykyhuiput jakavat kokemuksia KEIHÄSNAISET60 -yhdistyksessä

Ex- ja nykyhuiput jakavat kokemuksia KEIHÄSNAISET60 -yhdistyksessä

Kotimaisen naiskeihäänheiton kärkinimet perustivat Helsingissä KEIHÄSNAISET60 –nimisen yhdistyksen. Sen tarkoitus on luoda toimiva yhteys lajin nykyisten ja entisten huippunimien välille.

– Halutaan varmistaa, että tietoa liikkuu, 60 metrin heittäjiä tulee lisää, ja sitä tietä myös arvokisamitalisteja, yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Mikaela Ingberg sanoo.

Yhdistyksen jäseneksi pääsevät suomalaiset naiset, jotka ovat virallisessa kilpailussa heittäneet naisten keihästä yli 60 metriä. Nyt heitä on viisitoista.

EM- ja MM-mitalisti Ingbergin ohella lajin ex-huippunimistä hallitukseen valittiin olympiavoittaja Heli Rantanen, maailmanmestari Tiina Lillak ja olympianelonen Tuula Laaksalo. Nykyhuipuista hallitukseen nousivat Heidi Nokelainen, Sanni Utriainen ja Jenni Kangas.

– Kokouksessa olleiden aktiiviheittäjien kanssa mietittiin, mitkä ovat heidän toivomuksensa meille entisille heittäjille ovat. He halusivat vertaistukea ja kokemusten jakamista, Ingberg sanoo.

– Säännöissä meillä on myös koulutusta, valmennusta, tiedotusta ja retkiä. Saapa nähdä kuinka tässä vielä innostutaan.

Lillak: Halutaan, ettei perinne katkea

Niin ex-huiput kuin nykyheittäjät toivottivat yhteisen keskustelu- ja yhteydenpitoelimen tervetulleeksi. Kokousten ohella tietoa ja ajatuksia vaihdetaan Whatsapp-ryhmässä.

– Yhdistys on foorumi johon nykyheittäjät voivat olla yhteydessä ja jossa voimme jakaa perinnetietoa. Ei niinkään tilastoja tai valmennusohjelmia vaan henkistä perintöä, Laaksalo totesi.

Lillakin ja Rantasen mukaan yhdistys tuo kaivattua yhteisöllisyyttä ja tilaisuuden jakaa omia kokemuksia ja toimia sen eteen, että lajin suomalainen arvokisamenestys saisi jatkoa.

– Halutaan, ettei perinne katkea, Lillak summasi ex-heittäjien ajatukset.

Ingberg muistutti, että nykyisillä heittäjillä ei ole ollut samanlaista tilaisuutta oppia asioita suoraan kotimaiselta kansainvälisen tason huipulta, kuin mitä hänellä itsellään oli.

 – Tässä on jäänyt pari sukupolvea väliin. Nykyisillä kärkiheittäjillä ei ole ollut samanlaista mallia kansainvälisen tason aktiivimenestyjästä, kuin mitä Lillak ja Laaksalo olivat Rantaselle, tai mitä Heli oli minulle ja Tainalle (Kolkkala), Ingberg sanoo.

Ex-heittäjien kokemukset kiinnostavat

Nokelainen ja Kangas olivat innoissaan tilaisuudesta vaihtaa ajatuksia ja saada vertaistukea ex-huippunimiltä.

– Keihäsvalmentaja Kari Ihalaiselta on kyselty, että missä ne vanhat huiput oikein ovat, Nokelainen sanoi.

Utriainen tietää, että ex-heittäjien tiedolle on käyttöä. Hänelle sitä on ollut tarjolla, sillä Laaksalo on hänen kumminsa.

– Tuulalta olen saanut kysyä, mitä kysyttävää keihäänheitosta löytyy, Utriainen sanoo.