Ex-huippuheittäjä Steve Backley: Jos haluat olla paras, haasta normit

Ex-huippuheittäjä Steve Backley: Jos haluat olla paras

Keihäänheiton entinen huippunimi Steve Backley hyödyntää nyt urheilumenestystään konsulttina.

– Jos haluaa olla paras, täytyy haastaa normit, Backley opasti Britannian pienten ja keskisuurten yritysten omistajille suunnatussa tilaisuudessa.

Backley, 46, tietää yhtä ja toista urheilumenestyksestä. Hän heitti pitkällä urallaan kaksi olympiahopeaa ja yhden pronssin. MM-kisoissa tuli kaksi hopeaa ja Euroopan mestaruuskisoista hulppea neljän mestaruuden putki.

Urheilumenestyksen tuomaa tietoutta Backley ja entinen huippusprintteri Roger Black tuovat yrityselämän tarpeisin yhteisen BackleyBlack -konsulttiyhtiön kautta.

Brittiyrittäjien tilaisuudessa Backley korosti Telegraph-lehden mukaan, että lahjakkuus on vasta lippu, joka takaa sisäänpääsyn kekkereihin.

– Sillä pääsee mukaan, mutta kuten varmaan tiesittekin, se ei tuo sinua ensimmäisenä maaliin, Backley linjasi.

Backley tarjoili yrittäjille viiden kohdan oppia. Sen tukipilarit ovat intohimo tekemiseen, terve usko omiin mahdollisuuksiin haastaa parhaat, oman toiminta-alueen, eli omien ja vastustajien heikkouksien ja vahvuuksien perinpohjainen tuntemus, osaavan tiimin kokoaminen ja uskallus tähdätä korkealle.

Entinen huippuheittäjä arvioi, että moni ei saavuta tavoitteitaan, koska tekeminen ei ole linjassa niiden kanssa. 

Backley itse uskoo liikemiehenä, kirjailijana ja puhujana menestyneen amerikkalaisen Stephen Coveyn opetukseen. Covey opettaa, että kun lopullinen tavoite on ajatuksissa heti, kun tekeminen alkaa, se suuntaa keskittymistä oikein, ja auttaa synnyttämään intohimoa.

Barcelonan tappio opetti, Sydney maistui voitolle

Backley muistutti myös, että jos uppoutuu liiaksi painimaan päiväkohtaisten haasteiden kanssa, päätavoite ja siihen sitoutuminen unohtuvat helposti.

Ex-huippuheittäjä muisteli, että omasta tekemisestä katosi johtolanka Barcelonan olympialaisissa 1992. Hän jäi tuolloin pronssille Jan Zeleznyn ja Seppo Rädyn jälkeen, vaikka heitti edellisvuonna ja aiemmin samana vuonna maailmanennätyksen.

– Ajattelin, että jos pystyn heittämään keihästä pidemmälle kuin kukaan on koskaan heittänyt, pystyn kukistamaan vastustajani, Backley muisteli.

Näin ei käynyt. Backleyn mielestä siksi, että häneltä puuttui suunnitelma kuinka edetä tilanteessa, jossa hän on ME-mies.

Sen sijaan uransa kolmansissa olympialaisissa Sydneyssä 2000 Backleyllä oli mielestään kaikki kohdallaan. Tuloksena oli hopea tuloksella 89,85, joka ylitti entisen olympiennätyksen. Uuden (90,17) teki kisan voittanut Jan Zelezny.

Backleyn mukaan hopea oli hänelle voitto, koska hän oli luvannut rikkoa olympiaennätyksen ja hävitä vain jos joku heittää vielä pidemmälle.


– Onnistumista voi mitata vain yhdellä testillä. Sen näkee, kun katsoo peiliin illalla töiden jälkeen, Backley opasti yrittäjiä miettimään, tuliko päivän mittaan toimittua tehokkaasti ja tavoitteen suunnassa.