Evilä, Hämäläinen ja Leskinen SUL:n valmennuspäälliköiksi

SUL:n valmennuspäällikkötrio: Urheilijan ja valmentajan arki kuntoon

Yleisurheilun kotimainen valmennusjärjestelmä uudistuu ja jalkautuu voimalla Suomen Urheiluliiton (SUL) kolmeen kaupunkivalmennuskeskukseen Tampereelle, Jyväskylään ja pääkaupunkiseudulle. Uudistuvan toiminnan työrukkasina ovat keskuksia johtavat valmennuspäälliköt.

Tampereen alueen valmennuspäällikkönä aloittaa pituushypyn ex-huippunimi Tommi Evilä. Jyväskylässä valmennuspäällikkönä toimii Hannu Hämäläinen, joka päätti pikajuoksu-uransa tähän kauteen. Pääkaupunkiseudun valmennuspäälliköksi on valittu kokenut valmentaja Antti Leskinen.

Valmennuspäälliköt toimivat SUL:n valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen alaisuudessaMuutos tarkoittaa, että nykyinen lajivalmentaja-ammattinimikkeisiin perustuva lajivalmennus päättyy. Miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty?

– Meidän kärkiurheilijoista 47 prosenttia asuu näillä kolmella paikkakunnilla tai niiden läheisyydessä. Nyt valitut valmennuspäälliköt alkavat kehittää noiden seutukuntien yleisurheilua sekä, kuinka kaikki resurssit saadaan tukemaan ja parantamaan päivittäisvalmennusta. Apunaan heillä on paikkakuntien kärkiseurat, urheiluakatemiat ja muut huippu-urheilun parissa toimivat tahot. Näin pystytään luomaan aikaisempaa vahvempia valmennusosaamisen kehtoja, SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo.

– Samalla pääosa urheilijoista ja heidän valmentajistaan löytää nyt tarvitsemansa avun aiempaa lähempää. Näiden kolmen kaupunkivalmennuskeskuksen kautta pyritään järjestämään myös muualla asuvien urheilijoiden liittojohtoinen valmennuksen tuki ja asiantuntijapalvelut.

Haussa viitisentoista täysipäivästä valmentajaa

Kolme valmennuspäällikköä ei riitä pyörittämään koko järjestelmää?

– Valmennuspäälliköiden lisäksi tarvitaan valmennuksen ammattilaisia ja vapaaehtoispohjalta toimivia henkilökohtaisia valmentajia. Yhteistyössä Olympiakomitean ja muiden yhteistyökumppanien kanssa SUL hakee noin 15 nuorten olympiavalmentaja -nimikkeellä toimivaa valmentajaa täysipäiväisiin työsuhteisiin. Nämä valmentajat sijoittuvat eri puolille Suomea, ei ainoastaan näihin kolmeen keskukseen, Mäkelä sanoo.

– Yksi valmennuspäälliköiden työsaroista on rakentaa lajikohtaiset verkostot kunkin lajin nuorten olympiavalmentajien, henkilökohtaisten valmentajien ja muiden toimijoiden kesken.

Nyt valituista valmennuspäälliköistä Evilä toimii jatkossa myös Tampereen Pyrinnön valmennuspäällikkönä. Hämäläinen aloittaa työssään puolipäiväisenä, mutta toimenkuvaa täydennetään jatkossa. Leskisellä on valtakunnallinen vastuu nuorten maajoukkuevalmennuksesta sekä juniorisarjojen arvokilpailuista.

Liiton toimistossa Helsingissä valmennusorganisaatiota johtaa Kemppainen apunaan maajoukkuemanageri Lassi Korhonen.

 

Valmennuspäälliköt:

Tommi Evilä, 36, pituushypyn SE:n haltija, MM-kisojen pronssimitalisti ja yhdeksänkertainen Kalevan kisojen voittaja. Aktiiviuransa jälkeen Evilä suoritti ammattivalmentajatutkinnon. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden ylioppilas.

Hannu Hämäläinen, 31, on kokenut pikajuoksija, joka päätti uransa Ruotsi-ottelussa Tampereella 4 x 100 metrin Suomen ennätykseen. Hämäläinen on ollut viidesti Kalevan kisojen 100 metrin mitalikolmikossa ja tuttu näky maajoukkueessa. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Antti Leskinen, 34, on liikuntatieteiden maisteri ja toimii tällä erää Suomen Urheiluliiton Eteläisen alueen aluepäällikkönä. Aktiiviurallaan hän oli kestävyysjuoksija.