Eveliina Rouvali täräytti komean ennätyksen Kyröskosken kuulakarnevaalissa

Kuopion Reippaan kuulantyöntäjä Eveliina Rouvali avasi ulkoratakauden upeasti Kyröskosken 50. kuulakarnevaalissa. Rouvali työnsi neljännellä kierroksella 17,51, mikä nosti hänet Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi. Rouvalin aiempi ennätys oli hallissa työnnetty 17,04.

Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmällä oli tältä kaudelta tulos 17,11, jonka hän paransi perjantaina lukemiin 17,22. Tulos jää Mäkitörmän ennätyksestä vain kymmenen senttiä.

Kyröskosken kuularinkiä ei ole turhaan kehuttu maan parhaaksi ja kisäpontta kilpailijoille antoi myös yllättävän runsas yleisö.

Rouvali aloitti kilpailun tuloksella 16,75, mutta paikalla asiantuntijat, kuten useat 20 metrin kerhon jäsenet näkivät, että parempaa on luvassa. Mäkitörmä vastasi tuloksella 16,61. Pari seuraavaa kierrosta meni mallaillessa, mutta neljäs kierros toi sitten tulosta.

– Työntö alkaa olla teknisesti mallillaan ja erityisesti se, ettei ylävartalo antanut loppuvaiheessa lainkaan periksi. Kun näitä onnistumisia tulee Eveliinalle useampi, rautapallo voi hyvinkin pudota 18½ metrin paremmalle puolelle, kilpailua analyyttisesti seurannut olympiavoittaja Arsi Harju pohdiskeli.

Kilpailun voitto olisi voinut vaihtua vielä viimeisellä kierroksella. Mäkitörmän pukkauksessa oli ruutia seitinohuesti liikaakin. Kuula pölläytti lähes 18 metrin kalkkiviivaa, mutta työntäjä ei pysynyt ringin puolella.

– Fysiikka ja tekniikka! Molemmissa on menty hyvään suuntaan. Hieman aprikoin, miten onnistun avauskisassa. Kun nyt kuula lensi 17½ metriä, tavoite 18 metrin ylityksestä ei olekaan aivan mahdoton, onnellinen Rouvali jutteli.

Perjantain perusteella on helppo todeta, että yksi yleisurheilukesän kiinnostava laji on naisten kuulantyöntö ja erityisesti Rouvalin ja Mäkitörmän 18 metrin jahti.

Kilpailujen avauksen yhteydessä Pirkanmaan Liitto palkitsi Matti Yrjölän poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta maakuntamitalilla.

Miesten kilpailun voitti Lielahden Kipinän Arttu Korkeasalo, jonka kevään ohjelmassa on ollut enemmän työharjoittelua, ja kuulantyöntöharjoittelu on jäänyt vähemmälle. Voittotulos oli kohtuullinen 17,69.

– Kun 20 metrin kuulakaaretkaan eivät elätä, on panostettava enemmän työntekoon, Korkeasalo tuumi sarkastisesti.

Kyröskosken kuulakarnevaali pidettiin ensi kerran tasan 50 vuotta sitten Matti Yrjölän johdolla. Jo silloin kilpailujen oheen ympättiin nuorten valmennus. Pahalta näyttää, että Kyröskosken kuulakarnevaalin taru on nyt viimeisellä sivulla.

– Nämä olivat minulle sitten viimeiset, totesi liikuntaneuvos Yrjölä, 84, joka on tehnyt pitkän päivätyön niin kuulantyönnön kuin karnevaalien eteen.

Juhlavuoden tapahtumaa kunnioitti moni 20 metrin kerhon mies. Paikalla olivat ainakin Arsi Harju, Tepa Reinikainen, Ville Tiisanoja, Timo Aaltonen ja Aulis Akonniemi. Miesten kuulantyönnön tilanne toki puhutti, muttei yksikään nostanut syyttävää sormea.

Kilpailujen avauksen yhteydessä Pirkanmaan Liitto palkitsi Matti Yrjölän poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta maakuntamitalilla. Liikuttava hetki itse kullekin.

(Jarmo Hakanen.)

 

HÄMEENKYRÖ, Kyröskoski 27.5.2022 50:s Kyröskosken kuulakarnevaali

Miehet,

Kuula: 1) Arttu Korkeasalo LieKi 17,69 (kkk), 2) Mikko Toiviainen LoimJa 16,46, Nico Oksanen TuUL ilman tulosta.

Kuula (6 kg): 1) Miika Lahtonen MynämIs 17,24, 2) Paavo Puro SuolUrho 16,35.

Kuula (5 kg): 1) Aatu Kangasniemi NurmijYU 18,82.

Naiset,

Kuula: 1) Eveliina Rouvali KuopRe 17,51 (kkk & ka-5), 2) Senja Mäkitörmä VarpaisjVi 17,22, 3) Kaisu Eskelinen MaaningMa 14,08, 4) Suvi Helin TP13,66, 5) Anette Saalismaa PudasjU 13,26. – Rouvali (16,75, x, x, 17.51, x, x). Mäkitörmä (16,64, x, x, 17,22, 16,96, x).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yleisurheilutuloksia/kotim.

Hämeenkyrö:

  1. Kuulakarnevaali:

Miehet, kuula: 1) Arttu Korkeasalo LielKi 17,69.

Miehet 19-v. ( 6 kg): 1) Miika Lahtonen MynämI xx,xx, 2) Aatu Kangasniemi NurmijYU

Naiset, kuula: 1) Eveliina Rouvali KuopRei 17,51 (kkk), 2) Senja Mäkitörmä VarpVi 17,22