Eurooppalaiset supertähdet joukolla mukana Roomassa – olympiavuosi karsii EM-kisoista kärkinimiä niukasti

Perjantaina alkavissa yleisurheilun EM-kisoissa Roomassa Euroopan parhaimmisto taistelee mitaleista lähes täydellä kattauksella. Mukana ovat muun muassa lajiensa tämän hetken ehdottomat maailmantähdet seiväshyppääjä Armand Duplantis Ruotsista, 400 metrin aituri Femke Bol Hollannista ja britti puolimaileri Keely Hodgkinson.

Olympiavuosi karsii EM-kisoista kärkinimiä vain niukasti, sillä EM-kisojen ja olympialaisten väliin jää hyvä kahden kuukauden valmistautumistauko.

Miesten kiekonheitossa Roomassa nähdään maailman kerma tuoreen latvialaisen ME-miehen Mykolas Aleknan johdolla.

Mukana ovat myös lajiensa hallitsevat olympiavoittajat, norjalaiset ratakierroksen aituri Karsten Warholm ja Jakob Ingebrigtsen, joka on ilmoittautunut kahdelle matkalle, 1500 ja 5000 metrille.

Jättiyleisö kannusti

Seitsenottelussa Saga Vanninen saa vastaansa lajin kärkikaksikon Thiam Nafissatoun, Belgia, ja Iso-Britannian Katarina Johnson-Thomsonin.

Isäntämaa Italia marssittaa areenalle 116 urheilijaa. Joukossa on useampikin mestariehdokas, kuten kuulantyöntäjä Leonardo Fabbri, korkeushyppääjä Gianmarco Tamberi, 100 metrin hallitseva olympiavoittaja Marcell Lamont ja 800 metrin juoksija Catalin Tecuceanu.

Muutama merkittävä poisjääntikin on tiedossa. Suurin syy lienee elokuussa pidettävät olympiakisat Pariisissa, ja urheilijat haluavat keskittyä niihin täysillä.

Tuoreet uutiset kertovat, että briteiltä jää kisoista pois kaksi kovaa nimeä: 400 metrillä viikko sitten Euroopan ennätyksen 44,07 juossut Matt Hudson-Smith ja Zharnel Hughes, viime vuoden MM-kisojen 100 metrin pronssimitalisti ja 200 metrin hallitseva Euroopan mestari. Hughesin tämä kausi on ollut varsin nihkeä ilman huipputuloksia.

Monet Euroopan huiput myös opiskelevat Yhdysvalloissa yliopistoissa, ja heillä alkukesän tärkein kilpailu on yliopistojen (NCAA) mestaruuskisat. Tämä lienee syynä muutamiin poisjäänteihin, vaikka urheilijat ovat korkealla myös Euroopan tilastoissa: 100 metrin tilastokakkonen ajalla 10,00 Louie Hinchliffe, Iso-Britannia, saman maan Amber Anning (400 m 49,51), Latvian kolmiloikkaaja Ruta Lasmane (14,47) sekä Saksan Leo Neugebauer, 10-ottelun tilastoykkönen (8708) ja viime kesän MM-kisojen viides.

Briteillä vara valita juoksijoita

Iso-Britannialla on tasoa keskimatkoilla, joten heillä on vara jättää pois koviakin nimiä EM-kisoista, syystä tai toisesta.

1500 metrin hallitseva maailmanmestari Josh Kerr ja saman tittelin kolmen vuoden takaa omaava Jake Wightman keskittyvät ilmeisen tarkasti loppukesän olympiakisoihin ja jättävät EM-kisat väliin, vaikka ovat jo nyt keväällä olleet huippukunnossa. Ehkä he haluavat myös säästellä voimiaan ja välttää alkukaudesta kovaa yhteenottoa Jakob Ingebrigtseniä vastaan.

Jostain syystä britit laittavat 1500 metrille vain kaksi juoksijaa, parhaana Neil Gourley, jonka ennätys on 3.30,60, vaikka jonotuslistalla olisi miehiä melkeinpä loputtomasti.

Viime kesän 800 metrin MM-pronssimitalisti ja tänä keväänä jo kahdesti 1.44-ajan juossut Ben Pattison jää pois 800 metriltä. Tilalle briteillä on kuitenkin asettaa kolme muutakin 1.44:n menijää.

Laura Muir olisi tilastokärkenä ajalla 3.57,99 ehdoton suosikki naisten 1500 metrille, mutta tähtäin taitaa olla jo olympialaisissa, eikä häntä nähdä Roomassa.

Jemma Reekie, 800 metrin tilastokakkonen ajalla 1.57,45, juoksee vain 1500 m ja helpottaa näin Eveliina Määttäsen urakkaa. Briteillä on mukana kuitenkin kolme kokenutta reilusti alle 2.00:n juoksijaa tilastokärki (1.55,19) Keely Hodgkinsonin johdolla.

Kotiin kokemusta kartuttamaan britit saattoivat jättää vasta 17-vuotiaan Phoebe Gillin, joka juoksi toukokuun alussa lähes yksin omalla vedollaan Euroopan U18-sarjan ennätyksen 1.57,86.

Miesten puolimaratonilla ei ole yhtään brittiä, vaikka maalla on Euroopan tilastokakkonen Emile Cairess ajalla 1.00.01.

Topi Raitanen puolustaa estemestaruuttaan Roomassa.

Ranskalla poisjääntejä

Myös ranskalaisilla on katoa juoksumatkoilla, mutta taso riittänee silti hyvään menestykseen. Kaiken lisäksi maan liitto teki kömmähdyksen ilmoittautumisessa ja oli aiheuttaa kahden juoksijan poisjäännin kisoista. Onneksi Euroopan yleisurheiluliitto korjasi asian ja päästi mukaan 1500 metrin tilastokakkosen Azeddine Habzin (3.30,80) ja kympin juoksijan Simon Bédardin.

3000 metrin esteistä on poissa tilastokakkonen Louis Gilavert (8.13,47), mutta mukana on edelleen kolme lähes samantasoista miestä Topi Raitasen kirittäjäksi.

Wilhem Belocian ja Just Kwaou-Mathey olivat viime vuoden Euroopan tilaston ykkönen ja kolmonen 110 metrin aidoissa ajoin 13,07 ja 13,09, mutta tänä vuonna heitä ei ole radoilla näkynyt.

400 metrin aitojen tilastokolmonen Clement Ducos (48,26) keskittyy yliopistokisoihin Yhdysvalloissa.

Ruotsin Andreas Almgren tähtää kympin voittoon.

Hassan jättää mitalit muiden jaettavaksi

Kisojen tiukka aikataulu aiheuttaa sen, että pitkillä ratamatkoilla ei nähtäne 5000 ja 10000 metrin tuplauksia. 5000 metrillä tänä kesänä alle 13 minuutin painelleet Andreas Almgren, Jimmy Gressier ja Isaac Kimeli keskittyvät kympille.

Naisten pitkillä matkoilla Sifan Hassan on tilastoykkönen 5000 metrillä ajalla 14.34,38 ja voisi huippukuntoisena hallita kilpailua, miten tahtoo, mutta Rooma jää väliin ja katse on jo Pariisissa. Saksan Konstanze Klosterhalfen jää pois loukkaantumisten takia, vaikka oli jo lähdössä kisoihin. Slovenian estejuoksutähti Maruša Mišmaš Zrimšek on kärsinyt tämän kauden takareisivaivoista ja joutuu jättämään EM-Rooman väliin.

Kolmiloikasta jää pois talvella 17,61 hypännyt Italian Andy Díaz Hernández ja 10-ottelustatilastokakkonen, Hollannin Sven Roosen (8517).

Miesten 20 kilometrin kävelyssä Aku Partasen kaksi kovaa kilpakumppania, tilastokärjet Massimo Stano, Italia, 1.17.26, ja Álvaro Martín, Espanja, 1.17.49, eivät ole Roomassa mukana.

– Tietojeni mukaan Martin haluaa keskittyä täysillä Pariisin olympialaisiin. Stano loukkasi keväällä jalkansa Turkissa MM-joukkuekilpailussa. Taisi olla jopa murtuma, ja hän joutui tekemään korvaavaa harjoittelua. Nyt hän on päässyt kävelemään jo Alter-G-laitteella, tietää Partanen.

Roma 2024 – Home page