Euroopan mestari Monosen puhelin tulvi onnitteluviestejä – Junioreiden MM-kilpailuissa 1500 ja 3000 metriä

Ilona Monosen puhelin ja sosiaalisen median kanavat kohisivat 3000 metrin juoksun alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden jälkeen. Vaikka Mononen oli yksi matkan suosikeista, mestaruus oli monille yllätys. 

– Puhelin ”räjähti” illalla kilpailun jälkeen. Ystävät ja sukulaiset lähettivät onnitteluja ja niitä tulvi myös sosiaalisessa mediassa, Mononen kertoi huonosti nukutun yön ja palauttavan aamulenkin jälkeen.

– En oikein pystynyt rauhoittumaan kilpailun jälkeen. Kävin ihan kierroksilla koko yön.  

Ensimmäisten joukossa tuoretta mestaria Tallinnassa onnittelivat vanhemmat ja valmentaja Mikko Rajaniemi. 

– Mikko totesi luottaneensa koko ajan minun voittooni, Mononen kertoi. 

Muutto Lahteen tiivistää valmennusyhteistyötä 

Mononen, 17, siirtyi Rajaniemen valmennukseen puolitoista vuotta sitten. Monosen perhe muutti Texasissa vietettyjen vuosien jälkeen Janakkalaan kaksi vuotta sitten ja Mononen harjoitteli tovin yksin amerikkalaisvalmentajan ohjeilla.

– Olin Sini Rajaniemen kanssa samassa rippikoulussa ja puhuttiin silloin vanhempien kanssa, että Lahden Ahkeran Nuoret mailerit -ryhmä olisi minulle hyvä. Rippijuhlissa juteltiin aiheesta vanhempieni kanssa Mikolle, Mononen muistelee. 

– Sen jälkeen olin alueellisella nuorten maajoukkueleirillä, jossa Mikko oli yksi vetäjistä ja siitä lähtien hän on tehnyt minulle ohjelmia.

Mononen kuuluu Nuoret mailerit -ryhmään ja käy Janakkalasta Lahdessa 1-3 kertaa viikossa Rajaniemen ja muun harjoitusryhmän treeneissä. Jatkossa yhteistyö syvenee, kun Mononen muuttaa Lahteen. 

– Se selvisi tällä viikolla, että saan Lahdesta vuokra-asunnon ja vaihdan Lahden Lyseoon, kolmatta vuotta lukiossa aloittava Mononen sanoo.

”Olen mieltänyt 1500 metriä päämatkakseni” 

Rajaniemen valmennuksessa Mononen on noussut nopeasti Kalevan kisojen mitalistiksi ja ratajuoksujen valikoima kattaa nyt 800, 1500 ja 3000 metriä. Keväällä hän voitti myös oman ikäluokkansa 10 kilometrin maantiejuoksun mestaruuden ja 4 kilometrin maastojuoksun mestaruuden.

– Olen mieltänyt 1500 metriä päälajiksi. Koen, että minulla on maileriksi hyvät ominaisuudet, mutta 800 metriä vaatisi enemmän nopeutta. Nyt 3000 metriä on tullut vähän yllättäen päämatkaksi. Tosin kevään maantie- ja maastojuoksut antoivat siitä osviittaa, Mononen sanoo.

– Mutta niinhän se on, että kun 1500 metriä kulkee, myös 800 ja 3000 metriä kulkevat. Hirveän monta 3000 metrin treeniä en ole tehnyt, mutta olen saanut hyvät pohjat 1500 metrin treeneistä.

Tallinnassa Mononen olisi voinut juosta 800, 1500 ja 3000 metriä, mutta päätyi 3000 metrille. Kauden seuraava suuri tavoite ovat alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut Kenian pääkaupungissa Nairobissa elokuussa.

– Siellä on mahdollista juosta 1500 ja 3000 metriä. Sinne olen halukas lähtemään, jos se on mahdollista toteuttaa turvallisesti, Mononen sanoo. 

Alppimajakokeilu ennen Nairobin MM-kilpailuja

Nairobissa kilpaillaan yli 1700 metrin korkeudessa merenpinnasta, joka on kestävyysjuoksussa haasteellista. Monosen ajatuksissa on valmistautua MM-kilpailuihin pitämällä leiri, jossa hän hyödyntäisi Liikuntakeskus Pajulahden alppimajaa.

– On suunniteltu, että käyttäisin kaksi viikkoa alppimajaa ennen Nairobin kisoja, Mononen kertoo. 

– Nairobin kilpailu on minulle uusi ja hieno kokemus, mutta haluan tavoitella siellä parasta mahdollista sijoitusta. 

MM-kilpailujen jälkeen Monosen toiveissa on juosta Tampereella jatkoa viime kesän Kalevan kisojen kahdelle mitalille. 

Ystävät tasapainottavat urheilijan elämää 

Vaikka harjoittelu, kilpailut ja koulu vaativat aikaansa, Monosella riittää aikaa myös muulle elämälle. 

– Tykkään viettää aikaa perheen ja kavereiden kanssa. Koen, että se on tosi tärkeää. Se tuo elämään tasapainoa, kun on urheilun ulkopuolisia kavereita, joiden kanssa voi touhuta ja olla ajattelematta treenejä ja kisoja.