Eugenessa huipputuloksia, Gay ja Bowie pikamatkan mestareiksi

Utriainen: Kisatuntuma uupui vielä

Tyson Gay ja Tori Bowie pinkoivat Yhdysvaltain 100 metrin mestareiksi Eugenessa ja varmistivat poikkeuksellisen makoisan paikan Yhdysvaltain joukkueessa Pekingin MM-kisoissa.

Gay voitti finaalin huippuajalla 9,87 ja kukisti alkuerissä 9,84 juosseen 19-vuotiaan Trayvon Bromellin. Nuorukainen oli finaalissa toinen ajalla 9,96. Kokenut Mike Rodgers viiletti kolmanneksi (9,97).

– Minulle tällä voitolla on suurempi merkitys kuin millään aiemmalla ykköstilalla Yhdysvaltain mestaruuskisoissa, dopingpannasta mestariksi palannut Yhdysvaltain ennätysmies sanoi kotimaansa yleisurheiluliitolle.

Pikamatkan finaali juostiin tuulettomassa säässä. Sen sijaan aiemmin välierissä kiihdytettiin rajuun myötäiseen (+3,7 m/s) ja silloin Bromell oli nopein huikealla ajalla 9,76 ja Gay toinen (9,79).

– Hän on lajin tulevaisuus, Gay totesi Bromellista.

Yhdysvaltain 100 metrin joukkue elokuisissa MM-kisoissa on Gay, Bromell, Rodgers ja Justin Gatlin, joka ei juossut Eugenessa. Hänellä on viime kauden Timanttiliigan 100 metrin kokonaiskilpailun voittajana villi kortti MM-kisoihin.

Bowie välierissä myötätuulessa 10,72

Piikkari liikkui rivakasti myös naisten 100 metrillä. Viime vuoden kevääseen asti pituushyppyyn keskittynyt Bowie lähtee uransa ensimmäisiin MM-kisoihin Yhdysvaltain 100 metrin ykkösnaisena. Hän voitti mestaruuskisafinaalin loistoajalla 10,81. Myötätuulta juoksussa oli 1,2 metriä sekunnissa.

– Onhan se iso askel. Vähän niin kuin unelma olisi jo melkein toteutunut, Bowie tuumi.

Toiseksi finaalissa pinkoi English Gardner ajalla 10,86. 21-vuotias huippulahjakas Jasmine Todd oli kolmas (10,92).

Ex-maailmanmestari Carmelita Jeter jäi finaalissa seitsemänneksi. Jeter jäi radalle kisan päätteeksi ja epäili, että reisilihaksessa on repeämä. Hän kärsi vastaavanlaisen vamman toissa vuonna.

Välierissä Bowie pinkoi myötätuulessa (+3,2) superajan 10,72. Toiseksi nopein oli Jeter 10,76 (+3,2). Gardner oli kolmas ajalla 10,79, joka syntyi ennätyskelpoisessa tuulessa (+1,5). Sillä hän jakaa maailmantilaston kärkipaikan Shelly-Ann Fraser-Prycen kanssa.

Nelvis aitoi 12,34, Richards-Ross putosi

Naisten 100 metrin aitojen alkuerissä peräti viisi juoksijaa pinkoi 12,50 tai paremmin. Osa eristä juostiin myötätuuleen. Erien nopein oli Sharika Nelvis kesän kärkiajalla 12,34, joka vie hänet kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi. Myötätuulta juoksussa oli 1,9 metriä sekunnissa. Keni Harrison, 22, oli erien toiseksi nopein ajalla 12,46 (+2,3).

Aiemmin kauden kärkitulosta halussaan Jasmin Stowers rypisti ajan 12,47 (+2,6), konkari Dawn Harper-Nelson juoksi 12,48 (+1,9) ja Queen Harrison 12,50 (+2,3).

Naisten 400 metrin välierissä nähtiin yllätys, kun olympiavoittaja Sanya Richards-Ross putosi finaalista juostuaan matkan ajassa 50,95. Välierien nopein oli Francena McCorory kauden kärkiajalla 49,85.

Hardee otteli kärkituloksen

Miesten 400 metrin välierien nopeimmat olivat ennätyksensä 44,41 juossut David Verburg sekä konkari LaShawn Merritt (44,78). Matkan ex-olympiavoittaja Jeremy Wariner jäi välieriin.

Olympiakisojen hopeamitalisti Trey Hardee voitti kymmenottelun kauden kärkituloksella 8725. Maailmanmestaruutta puolustavalla ME-miehellä Ashton Eatonilla on villi kortti MM-kisoihin, eikä hän kilpaillut Eugenessa.