Etiopiaan kaksoisvoitto naisten maratonilla – Alisa Vainio kolmanneksi paras eurooppalainen

Budapestin MM-kilpailuiden naisten maraton päättyi 29 asteeseen kohonneessa helteessä Etiopian kaksoisvoittoon. Maailmanmestaruuden voitti mäkisellä reitillä Etiopian ennätysnainen Amane Shankule, jonka aika oli 2.24.23. Alisa Vainio sijoittui 22:nneksi. Eurooppalaisista Vainio oli kolmanneksi nopein.

Alisa Vainio juoksi alkumatkan kärkijoukossa, mutta joutui jäämään Shankulen ensimmäisessä vauhdinlisäyksessä 13:nnella kilometrillä.

– Alku oli helpompi, mutta loppu oli tosi haastava. Alussa kaikki tuntui hölkältä ja ihmettelin, miksi olen tässä eturivissä. Kuumuus haittasi varsinkin puolenmatkan jälkeen, Vainio kertoi.

Vainio saapui puolimatkaan 28:ntena ajassa 1.15.12. Loppumatkasta hän väsymyksestä huolimatta paransi useita sijoja ja ehti maaliin 22.ntena ajassa 2.32.14.

– Aina kun tekee sen minkä voi, niin voi olla tyytyväinen, Vainio tiivisti.

– Minulla oli kylmäkauluri, missä oli jäitä sisällä. Sain sellaisen idean, että imeskelin jääpaloja kaulurin reunasta. Mahaan pisti välillä. Jalat olivat tiukoilla, kiristi takareisiä ja pohkeita, Vainio kuvaili matkantekoa.

– Nyt oli kovempi osallistujalista, kuin viime vuonna Eugenen MM-maratonilla. Olen tyytyväinen, että voitin viime vuoden Euroopan mestarin (Puolan Aleksandra Lisowska), jonka kanssa juoksin yhdessä muutaman kierroksen.

Chydenius: ”Meni tosi hyvin. Olin valmistautunut pahempaan.”

Ensimmäisiin MM-kilpailuihinsa osallistunut Nina Chydenius juoksi pitkään viimeisten joukossa, mutta kiristi vauhtiaan ja nousi yli 20 sijaa korkeammalle 54:nneksi ajalla 2.42.36.

– Meni tosi hyvin. Suunnitelmien mukaan. Lähdin varovaisesti liikkeelle, Chydenius kertoi.

Chydenius juoksi ensimmäisen puoliskon 1.21.41 ja toisen selvästi nopeammin 1.20.55.

– Olin valmistautunut pahempaan, muttei tarvinnutkaan mennä aivan riskirajoille.

– Oli oikein unelma, olin niin läsnä ja juoksu oli kontrollissa. Oli oikea taktiikka ja tästä palautuukin nyt nopeammin, Chydenius sanoi.

Vainio oli kolmanneksi paras eurooppalainen

Etiopian 31-vuotias Shankule teki kultamitalin ratkaisseen nykäyksen viisi kilometriä ennen maalia.

Etiopian kaksoisvoiton varmisti maailmanmestaruutta puolustanut Gotytom Gebreslase 11 sekuntia Shankulelle hävinneenä.

Kolmas oli Marokon Fatima Gardadi ja neljäs Israelin Lornah Salpeter.

Vainiota nopeampia eurooppalaisjuoksijoista olivat vain Saksan Melat Kejeta ja Italian Giovanna Epis.

Ankarissa olosuhteissa 77 kilpailijasta vain yksi paransi ennätystään.